fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Acai – Beneficii pentru sanatatea ta

Cuprins articol

Consumate de sute de ani, fructele de acai au devenit populare in Romania abia recent. Afla prin ce sunt caracterizate, ce contin, care sunt beneficiile lor pentru sanatate si frumusete, dar si cum pot fi consumate.

Ce sunt fructele de Acai?

Acai este o specie de palmier cultivata pentru fructele, legumele, frunzele si lemnul sau. Cele mai populare sunt fructele, a caror cerere a crescut rapid in secolul 21. Originar din mlastinile si campiile inundabile din estul padurii tropicale amazoniene, acai are peste 25 de metri inaltime, cu frunze de peste 3 metri lungime. Fructul in schimb este mic si reprezinta un aliment de baza in acele zone. In afara regiunii a devenit popular la mijlocul anilor 1990.

Gustul acestor fructe

Spre deosebire de alte fructe de padure, care sunt mai dulci, acai au o aroma considerata mai degraba „pamantoasa”. Sunt usor acidulate, cu note de zmeura, rodie si pamant. Unele persoane considera ca au un gust care aminteste usor de ciocolata. Aceasta se poate datora unor compusi numiti polifenoli, care se gasesc atat in boabele de cacao, cat si in acest fruct.

Pentru ca in Romania nu suntem obisnuiti cu acai, multi obisnuiesc sa il combine cu alte fructe sau sa il indulceasca. Astfel, aroma poate fi mai echilibrata. Desigur, este un gust cu care te poti obisnui in timp, asa cum se intampla cu branza Camembert, alcool sau cafea.

Valori nutritionale

Avand in vedere distanta de unde ajung in tara, fructele de acai trebuie sa fie congelate pentru a rezista transportului. De aceea, ne vom referi la valorile nutritionale ale pulpei congelate, nu a fructelor proaspete.

100 de grame de acai contin:

  • calorii: 70
  • grasimi: 5 grame
  • dintre care grasimi saturate: 1,5 grame
  • carbohidrati: 4 grame
  • zahar: 2 grame
  • fibre: 2 grame
  • vitamina A: 15% din doza zilnica recomandata
  • calciu: 2% din doza zilnica recomandata

De asemenea, mai au si vitaminele B2, B2, B3, C, E, fier, magneziu, fosfor si zinc, insa in cantitati reduse. In acelasi timp, se pot lauda cu o cantitate mare de antioxidanti.

Fructe de Acai – beneficii pentru sanatate

La inceputul anilor 2000, o multime de companii au promovat fructele de acai ca fiind un superaliment. Din pacate, multe dintre reclamele din acea perioada foloseau marturii false si produse contrafacute. De fapt, in 2009 inselatoriile cu acai s-au clasat pe locul 1 in Statele Unite ale Americii. Ulterior, tendinta a disparut, iar vanzarile au scazut treptat. Cu toate acestea, alimentul are intr-adevar beneficii pentru sanatate, insa nu atat de exagerate precum se vehicula in acea perioada. Vom discuta in randurile ce urmeaza doar despre efectele dovedite.

Imbunatatesc functia cognitiva

Asa cum am aratat mai sus, fructele contin o cantitate mare de antioxidanti. Acestia sunt recomandati pentru beneficiile asupra bolilor creierului legate de varsta, precum Alzheimer sau Parkinson, asa cum arata acest studiu din International Journal of Molecular Sciences.

Astfel, acai poate reduce stresul oxidativ si inflamatia, reusind sa mentina sanatatea creierului. De asemenea, poate imbunatati memorie si imbunatateste fluxul sangvin catre creier.

Mentin sanatatea cardiovasculara

Acai mai contin si antocianine, un compus chimic care ofera fructelor si legumelor o nuanta violet, albastra, rosie sau neagra. Consumul acestei substante poate reduce riscul atacului de cord, cresc colesterolul „bun” si il scad pe cel „rau”. In cazul persoanelor supraponderale, fructul poate ajuta la reducerea nivelului glicemiei.

Apoi, aportul de fibre este asociat cu o incidenta mai scazuta a afectiunilor inimii si ale vaselor de sange. Mai mult, la persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta o astfel de boala, progresia poate fi mai lenta.

Pot ajuta in lupta impotriva cancerului

Aceleasi antocianine de mai sus au si proprietati anticancerigene, insa modul in care influenteaza celulele canceroase nu este clar in acest moment. Studiile de laborator efectuate pana acum au aratat ca substanta functioneaza ca un antioxidant, are efecte antiinflamatorii, previne invazia celulelor canceroase si poate chiar induce moartea acestora.

Aceste beneficii au fost observate in studii pe animale si culturi. Pentru a confirma rezultatele si asupra cancerului uman, sunt necesare mai multe cercetari.

Imbunatatesc digestia

Fructul este bogat in fibre, nutrienti vitali pentru buna functionare a tractului digestiv. Acestea previn constipatia, mentin o greutate sanatoasa, dar si un nivel normal de colesterol. Mai mult, consumand suficiente fibre nu vei avea o scadere brusca de energie dupa-amiaza.

Infrumuseteaza pielea

Fructele de acai au si beneficii pentru frumusetea pielii. In primul rand, nivelurile ridicate de antioxidanti o protejeaza de efectele negative ale radicalilor liberi. Acestia dauneaza celulelor pielii, cauzand pigmentare, linii fine si riduri.

Apoi, iti poti ingriji pielea prin utilizarea unui ulei de acai presat la rece. Iata care sunt beneficiile acestuia:

  • acizii grasi din ulei revigoreaza pielea
  • hidrateaza si inmoaie pielea, ajutand in special tenul uscat
  • amelioreaza acneea si psoriazisul
  • ajuta in desfundarea porilor
  • regenereaza celulele pielii
  • este o solutie naturala de ingrijire, vegana si fara substante chimice dure

Cum sa consumati fructe de Acai

Din Brazilia pana in Peru, fructele de acai se consuma in mod traditional alaturi de peste, carne de vanat sau in supa. In restul lumii, in schimb, sunt preferate ca ingrediente pentru smoothie sau boluri nutritive.

Iata 3 retete cu acai pe care le poti incerca.

Bol nutritiv cu acai

Ingrediente

  • 100 gr piure de acai
  • 1 banana
  • 3 felii de ananas
  • o mana de fructe de padure
  • 50 ml lapte
  • 2 linguri de iaurt grecesc
  • 1 lingura de miere sau sirop de agave
  • granola, nuci, nuca de cocos, chipsuri de ciocolata, fructe sau alte topping-uri dupa preferinte

Mod de preparare

Adauga acai, banana, ananasul, fructele de padure, laptele, iaurtul si indulcitorul in blender. Mixeaza bine pana cand compozitia este omogena. Toarna in bol, apoi acopera-l cu topping-urile alese.

Cheesecake raw vegan

Ingrediente

Pentru blat

  • 130 gr migdale crude
  • 110 gr curmale fara samburi
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 lingura pudra de cacao

Pentru stratul superior

  • 150 gr caju inmuiat peste noapte
  • 2-3 lingurite de sirop de agave
  • 2 linguri pudra de acai
  • 100 gr afine
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare

Combina migdalele crude, curmalele, uleiul de cocos si pudra de cacao in robotul de bucatarie si mixeaza cateva secunde, pana sunt bine tocate. Toarna amestecul in forma de prajitura si apasa delicat cu degetele pentru a presa. Pune la congelator pana prepari restul prajiturii.

Scurge si clateste caju-ul, apoi adauga-l in robotul de bucatarie. Toarna in recipient si indulcitorul, pudra de acai, jumatate din cantitatea de afine, uleiul de cocos si esenta de vanilie.

Mixeaza bine, apoi toarna amestecul in forma de prajitura, peste blatul pregatit mai devreme. Pune din nou la congelator in jur de 5 minute, apoi scoate cheesecake-ul si decoreaza cu restul afinelor. Pune cheesecake-ul la frigider timp de 3 ore inainte de a-l consuma.

Budinca de chia in straturi

Ingrediente

  • 30 gr seminte de chia
  • 160 ml lapte
  • 2 linguri pudra de acai
  • jumatate de lingurita de extract de vanilie
  • 1 lingura de sirop de agave sau miere
  • 60 gr zmeura
  • jumatate de banana

Mod de preparare

Amesteca semintele de chia, 100 ml de lapte, pudra de acai, esenta de vanilie si indulcitorul intr-un bol. Amesteca bine, apoi lasa recipientul la frigider aproximativ 3 ore.

Intre timp, mixeaza bine la blender zmeura, banana si restul laptelui (60 ml). Cand amestecul din frigider e suficient de gros, muta-l cu lingurita intr-un bol. Apoi, toarna deasupra al doilea strat.

Suplimente alimentare

Te poti bucura de beneficiile fructului de acai si prin intermediul suplimentelor alimentare. Iata 3 recomandari pe care le poti incerca.

Acai 1000 mg-60 de capsule este un produs 100% american destinat persoanelor care vor sa scape de grasimea nedorita de pe intreg organismul. Produsul elimina grasimile, reduce semnificativ celulita, detoxifiaza organismul, fortifica sistemul imunitar, imbunatateste circulatia sangelui si confera stralucire pielii.

Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.

Acai 1000 mg-120 de capsule are o concentratie foarte mare de fructe acai in compozitia sa, motiv pentru care rezultatele obtinute sunt foarte bune. Este dedicat celor care vor sa slabeasca eficient, in timp ce isi intaresc organismul. Consumul regulat duce la intarirea sistemului imunitar, iar recipientul de 120 de capsule este suficient pentru 30 de zile.

Tonerul purifiant cu acai si vitamina C este ideal pentru pielea combinata cu dezechilibre minore de culoare, aspect plictisitor, ton neuniform sau imperfectiuni. Produsul elimina excesul de reziduuri, lasandu-ti pielea proaspata si revitalizata fara sa o usuce.

Dupa utilizarea tonerului, imperfectiunile vor fi reduse, iar tenul va deveni mai luminos si stralucitor. Tonerul se aplica pe o discheta demachianta care se tamponeaza usor pe fata si gat. Se poate folosi de 1-2 ori pe zi, in functie de necesitati.

Fructele palmierului acai reprezinta un aliment plin de nutrienti si beneficii. Incearca sa le adaugi mai des in dieta, fie prin preparatele de mai sus, fie prin suplimentele alimentare recomandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email