fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Anemia – Scaderea hemoglobinei. Simptome, cauze si tratament

Cuprins articol

Anemia este o afectiune des intalnita, insa multe persoane nu sunt constiente ca sufera de ea. Acest lucru se datoreaza simptomelor, care in unele cazuri lipsesc sau sunt subtile. Mai mult, exista mai multe tipuri de anemie, cu cauze si tratamente diferite. Descopera in continuare cum se manifesta aceasta boala, care sunt valorile normale ale hemoglobinei, ce analize ar trebui sa iti faci si cum poti preveni anemia.

Ce este anemia?

Anemia reprezinta o afectiune a sangelui care se caracterizeaza prin scaderea capacitatii acestuia de a transporta oxigen. Poate fi usoara sau severa, temporara sau pe termen lung si poate aparea lent sau rapid.

Atunci cand anemia apare treptat, simptomele nu sunt atat de puternice. Slabiciunea, oboseala, dificultatile de respiratie si durerile de cap sunt principalele semne ca o persoana sufera de anemie. In situatiile cand apare rapid, intalnim setea puternica, senzatia de lesin, confuzia si pierderea consitentei.

Alte simptome care indica scaderea hemoglobinei includ ameteli, batai rapide ale inimii, piele palida, maini si picioare reci si probleme de crestere la copii si adolescenti.

Ce este hemoglobina si care sunt valorile sale normale?

Hemoglobina este un tip de proteina ce contine fier si transporta oxigen in celulele rosii ale oamenilor si ale aproape tuturor celorlalte vertebrate. Mai exact, preia oxigen din organele respiratorii, ducandu-l in tesuturile din organism. ajunsa acolo, il elibereaza pentru ca functiile corpului sa functioneze corespunzator. 

Valorile normale ale hemoglobinei difera in functie de varsta si sex. Nivelul este exprimat in grame pe decilitru (g/dl).

  • nou-nascuti: 11-22 g/dl
  • bebelusi de 1 saptamana: 15-20 g/dl
  • bebelusi de 1 luna: 11-15 g/dl
  • copii si adolescenti: 11-13 g/dl
  • femei adulte: 12-16 g/dl
  • barbati adulti: 14.18 g/dl
  • femei peste 45 de ani: 11,7-13,8 g/dl
  • barbati peste 45 de ani: 12,4-14,9 g/dl

Astfel, hemoglobina mica reprezinta o valoare sub cea considerata normala, potrivit datelor de mai sus, iar hemoglobina mare are o valoare mai mare decat intervalul respectiv.

Desi oricine poate dezvolta anemie, unele persoane se afla in grupuri de risc. Iata ce aspecte trebuie luate in considerare:

  • tulburarile intestinale care afecteaza absobtia nutrientilor in intestinul subtire pot cauza anemie
  • menstruatia provoaca pierderea globulelor rosii, astfel incat femeile cu menstruatie abundenta se afla in grupa de risc
  • deficienta de fier, cupru, vitamina B9 si vitamina B12 cresc riscul dezvoltarii afectiunii
  • femeile insarcinate care nu suplimenteaza dieta cu acid folic pot dezvolta o deficienta
  • bebelusii pot primi mai putin fier cand se incepe diversificarea
  • anumite afectiuni cronice pot cauza scaderea globulelor rosii, persoanele in cauza fiind expuse riscului de anemie
  • pacientii care sufera de ulcer pot avea anemie din cauza pierderii lente, dar constante, de sange
  • seniorii (65+ ani) se afla de asemenea in grupa de risc
  • alcoolismul poate afecta productia de globule rosii

Totodata, e bine de stiut ca si hemoglobina mare poate cauza probleme sau poate indica anumite boli. Pentru inceput, valoarea ridicata inseamna o capacitate de transport a oxigenului crescuta. Deshidratarea, expunerea la monoxid de carbon, bolile de inima, cele pulmonare si tumori ale rinichilor pot fi cateva dintre motivele pentru care acest lucru se intampla. Cu toate acestea, nu trebuie sa te panichezi, e foarte posibil sa nu suferi de aceste afectiuni. In urma analizelor si a investigatiilor de specialitate, medicul iti va pune un diagnostic si iti va recomanda un tratament specific.

Care sunt cauzele anemiei?

Anemia este o afectiune cu multe variatii, clasificate in functie de cauza. Intalnim anemia cauzata de pierderea de sange, de scaderea globulelor rosii sau de distrugerea acestora. Iata care sunt principalele cauze.

Anemia cauzata de pierderea de sange

  • accidente
  • operatii chirurgicale
  • afectiuni gastrointestinale (ulcer, hemoroizi, gastrita, cancer)
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  • menstruatii abundente

Anemia cauzata de scaderea globulelor rosii

  • deficit de fier
  • deficit de vitamina B9 sau B12
  • probleme cu maduva osoasa

Anemia cauzata de distrugerea globulelor rosii

  • splina marita
  • infectii
  • venin de sarpe sau muscaturi de paianjen
  • tumori
  • arsuri severe
  • hipertensiune arteriala severa
  • tulburari de coagulare a sangelui
  • atac al sistemului imunitar

Tipuri de anemie

Exista mai multe tipuri de anemie, iar in continuare vom discuta despre caracteristicile celor mai intalnite.

Anemia cauzata de carenta de fier 

Apare atunci cand corpul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina. Poate fi cauzata de o alimentatie nepotrivita, incapacitatea de absorbie a fierului sau pierderi de sange. De asemenea, femeile insarcinate pot dezvolta anemie pentru ca organismul trimite fier si catre fat.

Anemia cauzata de carenta de vitamine

Apare cand exista un deficit de acid folic, vitamina B12 sau vitamina C. Toate sunt necesare in productia de globule rosii care transporta oxigenul. acidul folic (vitamina B9) se gaseste in legume verzi (broccoli, spanac, varza, sparanghel, andive), cereale integrale, fasole, linte, naut, soia, portocale si ficat. Vitamina B12 se gaseste la animalele care o stocheaza in ficat si muschi si care o transmit in lapte si oua. Carnea, ficatul, ouale si lactatele sunt o sursa buna de B12, iar cea mai mare concentratie o au mielul, vita si curcanul. 

Cat despre vitamina C, cei mai multi se gandesc imediat la citrice. Cu toate acestea, portocalele si lamaile contin doar 53 mg de vitamina C per 100 gr. Catina, macesele, coacazele, ardeiul gras, varza kale, broccoli, kiwi, varza de Bruxelles si capsunile au o cantitate mai ridicata.

Anemia de inflamatie

Afecteaza persoanele care sufera de boli ce cauzeaza inflamatii, precum cancerul, boala cronica de rinichi, bolile autoimune sau unele infectii. Desi organismul poate avea o cantitate suficienta de fier stocata in tesuturi, inflamatiile pot cauza un nivel scazut de fier in sange. Astfel, corpul nu se poate folosi de fierul stocat si apare anemia.

Anemia aplastica

In aceasta situatie, problema se afla la nivelul maduvei spinarii. Hematogena are rolul de a forma linile celulare sanguine, iar daca devine insuficienta poate cauza anemie. Mai mult, poate duce la aparitia trombocitopeniei sau a leucocitopeniei. 

Anemia hemolitica

Acest tip de anemie este cauzat de distrugerea prematura a globulelor rosii. De regula acestea au o durata de viata de 120 de zile, insa unele infectii, medicamente, tulburari imunologice, leziuni mecanice sau toxine le pot scurta durata de viata.

Desigur, anemia apare si in urma unui accident sau a unei operatii, din cauza pierderii de sange. acestea sunt situatii speciale si se trateaza prin intermediul transfuziilor de sange imediate.

Analize necesare pentru diagnostic

Pentru inceput, fa-ti o programare la medicul de familie pentru a-i descrie simptomele care te supara. In urma anamnezei, el va obtine date referitoare la istoricul medical, antecedente, tratamente medicamentoase, precum si stilul de viata. In functie de situatie, iti va recomanda investigatii suplimentare, eventual un consult la un doctor de specialitate. Iata care sunt analizele necesare pentru diagnisticarea anemiei.

Hemoleucograma este recomandata pentru evaluarea starii de sanatate si masoara globulele albe, globulele rosii si trombocitele. Este un test de sange, iar recoltarea se face in mod ideal dimineata, inainte de prima masa.

Sideremia este analiza de sange care masoara cantitatea de fier din corp. Daca medicul de familie suspecteaza ca ai anemie, iti va recomanda un set intreg de analize care include si sideremia. Si testul de feritina este important, aceasta proteina avand un rol important in stocarea fierului.

Determinarea folatului seric are loc pentru diagnosticul diferential al anemiei megaloblastice. Analiza se recomanda si pentru bolile hepatice cronice, monitorizarea unor tratamente medicamentoase, la varstnicii cu malnutritie si femeile care doresc sa ramana insarcinate.

Deficitul de vitamina B12 poate cauza anemie si alte probleme de sanatate. Se recomanda deseori vegetarienilor si veganilor, care nu consuma produse de origine animala, insa si cei care au o dieta omnivora pot avea o carenta.

Coprocultura reprezinta examenul scaunului si depisteaza cu succes afectiunile sistemului digestiv sau parazitii intestinali. Totodata, este o analiza potrivita si pentru diagnosticarea anemiei. 

Tratamentul recomandat pentru anemie

Tratamentul pentru anemie se stabileste in functie de cauza. in cazul unui deficit de fier, situatia se imbunatateste prin schimbarea dietei si administrarea de suplimente. In unele cazuri poate fi necesara o injectie intravenoasa. Acelasi lucru este valabil si la carentele de vitamina B9, B12 si C. La vitamina B12 injectiile intramusculare pot fi efectuate initial de cateva ori pe saptamana, apoi o data pe luna.

Pacientii care au anemie aplastica pot necesita transfuzii de sange. acestea cresc nivelul de celule rosii din sange. Solutia se aplica si anemiei bolilor cronice, daca simptomele devin severe. 

In cazul anemiei hemolitice, se evita medicamentele ce pot cauza afectiunea si se trateaza infectiile din corp. De asemenea, se recomanda administrarea de medicamente care suprima sistemul imunitar, care ar putea ataca celulele rosii. 

Tratamentul anemiei asociate cu boala maduvei osoase depinde de situatie. Uneori sunt suficiente medicamente, alteori este nevoie de chimioterapie sau transplant de maduva osoasa.

Remediile pentru hemoglobina scazuta includ si suplimentele alimentare, la recomandarea medicului. acestea contin de obicei fier, acid folic, cupru, vitamina C si vitamina B12.

Importanta alimentatiei corecte in anemie

Prevenirea este intotdeauna mai buna decat tratarea, iar anemia este cauzata deseori de o alimentatie nepotrivita. Stilul de viata modern, mereu pe graba, ne impiedica sa gatim des acasa, iar multe persoane nu isi dau seama de efectele pe care alegerile alimentare le au asupra sanatatii. 

Asa cum am aratat mai sus, afectiunea poate fi cauzata de deficiente de vitamine. De aceea, asigura-te ca introduci in meniul tau legume verzi, naut, soia, fasole, linte, cereale integrale, ficat si portocale (vitamina B9), carne, ficat, lactate si oua (vitamina B12) si coacaze, macese, ardei gras, kale, broccoli, varza de Bruxelles si capsuni (vitamina C). 

Totodata, evita mancarurile care pot cauza inflamatii. Lista include carnea procesata, grasimile trans, deserturile procesare, carbohidratii rafinali si alcoolul in exces. Pe de alta parte, fructele si legumele proaspete, pestele, cerealele integrale si leguminoasele au proprietati antiinflamatoare si e bine sa le consumi des.

Cat despre fier, acesta se gaseste in spanac, leguminoase, seminte de dovleac, quinoa, carne rosie, carne de curcan, ficat si ciocolata neagra. Cafeaua, strugurii, porumbul, produsele pe baza de grau, alunele, lactatele si patrunjelul pot interfera cu absorbtia fierului.

Daca ai fost diagnosticat cu anemie, medicul iti va recomanda cel mai potrivit tratament, in functie de nevoile organismului. 

Importanta suplimentelor alimentare in anemie

Suplimentele alimentare au rolul de a sustine o stare buna de sanatate, insa nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata. Cu toate acestea, cei care nu reusesc sa obtina nutrientii necesari din mancare, precum si femeile insarcinate, seniorii sau persoanele care nu asimileaza corect vitaminele si mineralele pot avea nevoie de ele.

Daca ai fost diagnosticat cu anemie, medicul iti poate recomanda suplimente care sa iti ajute corpul sa se refaca mai repede. Iata 3 produse de calitate ce iti pot fi de folos.

Cuprul contribuie la formarea celulelor rosii si a hemoglobinei. in acelasi timp, previne formarea edemelor, poate ajuta la vindecarea escarelor si poate preveni osteoporoza. 

Suplimentul de fier poate fi consumat atat pentru prevenirea anemiei, daca nu se consuma suficiente alimente cu fier, cat si pentru tratarea acesteia. Produsul te poate ajuta sa iti recapeti energia si sa ai un sistem imunitar puternic.

Acidul folic sau vitamina B9 este esential pentru sanatatea sistemului nervos si preintampina deficientele de nastere. Mai mult, ofera protectie impotriva parazitilor intestinali, mareste lactatia, are efect analgezic si ofera pielii un aspect sanatos. 

Anemia in sarcina

Necesarul de fier creste in timpul sarcinii pentru ca organismul are nevoie de acest nutrient si pentru dezvoltarea placentei si a fatului. Deficitul poate afecta sistemul imunitar, iar gravida devine mai predispusa la infectii, situatie pe care nicio viitoare mama nu si-o doreste. De asemenea, riscul de a dezvolta complicatii in sarcina creste.

Oboseala, dificultatile de concentrare, palpitatile, pielea palida si dificultatile de respiratie sunt principalele semne care indica anemia in sarcina. Suplimentele alimentare sunt cea mai potrivita solutie pentru a trata afectiunea, insa discuta cu medicul pentru ca acesta sa iti stabileasca o doza potrivita.

Anemia la copii

Hemoglobina scazuta se intalneste si in randul copiilor. Se datoreaza de obicei unei carente de fier, mai ales atunci cand copilul trece printr-un impuls de crestere. In cazul baietilor, anemia poate aparea in timpul pubertatii, cand corpul creste mai rapid. Cat despre fete, aparitia menstruatiei poate duce la scaderea hemoglobinei.

Cum poate fi prevenita anemia?

Anemia prin carenta de fier sau de vitamine se previne printr-o alimentatie bogata in acestea. Amintim principalele alimente ce trebuie incluse in dieta:

  • spanac
  • leguminoase
  • legume verzi
  • naut
  • fasole
  • linte
  • seminte de dovleac
  • portocale
  • capsuni
  • varza de Bruxelles
  • broccoli
  • varza kale
  • ardei gras
  • macese
  • coacaze
  • cereale integrale
  • carne 
  • lactate
  • oua

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine cum se manifesta anemia, ce o cauzeaza, cum o poti preveni si ce tratamente sunt disponibile. Ia in considerare suplimentele alimentare, mai ales daca te afli intr-o grupa de risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email