fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Arginina – Ce beneficii are pentru sanatate?

Cuprins articol

Arginina este recomandata pentru reducerea hipertensiunii, prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2, tratarea anxietatii si grabirea vindecarii ranilor. Afla ce functii indeplineste acest aminoacid, in ce alimente de gaseste si cum poti suplimenta in siguranta.

Ce este arginina si ce functii indeplineste in organism

Arginina, cunoscuta si sub numele de L-arginina, este un aminoacid necesar in fabricarea proteinelor. Este sintetizata de organism si se gaseste in mod natural in unele alimente. In functie de stadiul de dezvoltare si de starea de sanatate a persoanei, poate fi clasificata drept aminoacid semi-esential sau conditionat esential. 

Sinteza sa este complexa. Procesul incepe in intestinul subtire, unde anumite celule produc citrulina. Aceasta este transportata in fluxul sangvin catre celulele rinichilor. Ajunsa aici, citrulina este transformata in arginina si returnata in circulatie. De aceea, daca functia renala sau intestinul subtire sunt afectate, sinteza argininei poate fi redusa. 

Functiile argininei in organismul uman sunt diverse. Este importanta in diviziunea celulara, eliberarea hormonilor, reglarea tensiunii arteriale, vindecarea ranilor, functia imunitara si eliberarea amoniacului din organism. De asemenea, elibereaza oxid nitric in sange, care largeste vasele de sange.

Surse de arginina

In mod obisnuit, corpul produce singur L-arginina. In acelasi timp, mai primim acest aminoacid si prin intermediul alimentatiei. Insa care este cea mai buna arginina? Pentru a raspunde intrebarii, trebuie sa discutam despre sursele sale.

Surse alimentare de arginina

Nuci si seminte

Nucile si semintele reprezinta o sursa foarte buna de arginina. Cea mai mare concentratie o au semintele de dovleac: aproximativ 6,9 gr per 120 gr. Aceeasi cantitate de seminte de pepene verde ofera in jur de 5,2 gr. Cat despre nuci, sunt recomandate nucile romanesti (4,5 gr arginina per 120 gr) si migdalele (3,5 gr pentru aceeasi cantitate).

Alimentele de mai sus merita introduse in dieta si din alte motive. Au o cantitate mica de grasimi saturate, sunt bogate in grasimi monosaturate si polisaturate, sunt bogate in fibre, nu au colesterol si contin numeroase vitamine si minerale importante.

Ovaz

100 gr contin 0,85 gr de arginina, 16,9 gr proteine, 66,3 gr carbohidrati, 10,6 gr fibre si 6,9 gr grasimi. Ovazul este o sursa buna de mangan, fosfor, cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu si vitamina B1. Il poti consuma ca terci (oatmeal), de preferat cu lapte vegetal, completand cu topping-urile tale preferate: fructe proaspete, seminte, unt de arahide, sirop de agave etc. De asemenea, mai poti folosi fulgii si in prepararea unor prajituri sau pentru a-ti face lapte acasa.

Soia

Continutul de arginina poate varia in functie de modul in care sunt gatite boabele sau produsele din soia. Tofu, laptele de soia, tempeh si proteinele vegetale texturate sunt cateva dintre alimentele facute din aceasta leguminoasa.

Lactate

Laptele, iaurtul, branza si cascavalul contin de asemenea arginina. Un pahar de lapte, de exemplu, are in jur de 0,2 grame, iar 115 gr de cascaval au 0,25 grame. Cu toate acestea, consumul de lactate ar trebui limitat. 70% din populatia lumii sufera de intoleranta la lactoza, cu simptome care includ flatulenta, durerile de stomac, diaree sau greata. Mai mult, lactatele pot cauza inflamatii, acnee si diabet de tip 2.

Carne

O portie obisnuita de carne are de obicei in jur de 150 gr. In cazul pieptului de pui, asta inseamna 3 gr de arginina, la vita 3,7 gr, iar la porc 3 gr. Desi contin o cantitate potrivita din acest aminoacid important, se recomanda evitarea consumului in exces. Carnea procesata, in special carnea rosie, reprezinta un factor cancerigen.

Suplimente nutritive cu arginina

In unele cazuri, capacitatea organismului de a produce L-arginina este mai mica decat nevoia sa. Iar daca nu se consuma o cantitate suficienta din alimentatie, se recomanda consumul de suplimente nutritive. In acelasi timp, unele persoane necesita un aport suplimentar. Cei care au anumite afectiuni sau seniorii pot beneficia de efectele benefice ale aminoacidului.

Arginina 1000 mg cu 120 de tablete contribuie la normalizarea nivelurilor crescute de amoniac, mentine tonusul vascular, stimuleaza sensibilitatea receptorilor la insulina endogena si toleranta fata de glucoza. De asemenea, imbunatateste capacitatea de erectie, mentine sanatatea ochilor, ajuta in regenerarea ficatului si mentine sanatatea copiilor. 

Sugarii, copiii, adolescentii si persoanele care sufera de infectii puternice, tumori, arsuri sau rani greu cicatrizabile beneficiaza direct de o suplimentare a dietei cu arginina.

Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1 pana la 3 ori pe zi, de preferat intre mese sau inainte de culcare.

Arginina 500 mg cu 100 de capsule normalizeaza sinteza de oxid nitric, stimuleaza toleranta fata de glucoza, favorizeaza spermatogeneza si imbunatateste fertilitatea atat la barbati, cat si la femei. In plus, are proprietati antioxidante, detoxifiante si este un bun protector hepatic.

Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de pana la 6 ori pe zi, de preferat pe stomacul gol.

Beneficiile argininei pentru organism

L-arginina are numeroase efecte pozitive asupra sanatatii umane. In general, acestea se bazeaza pe cele mai importante caracteristici ale sale: constructia de proteine si transformarea in oxid nitric. Desi exista multe posibile beneficii ale argininei, nu toate sunt sustinute de studii stiintifice. In continuare le vom prezenta doar pe cele despre care stim cu siguranta ca au fost dovedite.

Reduce hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea este definita drept cresterea valorilor tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg. Poate duce la boli de inima, insuficienta renala si accident vascular cerebral, fiind una dintre cauzele principale de mortalitate la nivel mondial.

O dieta bogata in arginina scade tensiunea, potrivit unui studiu publicat in International Journal of Angiology. Se crede ca beneficiul se datoreaza capacitatii argininei de crestere a oxidului nitric, de scadere al stresului oxidativ si al rezistentei vasculare periferice si de imbunatatire al functiei celulelor endoteliale.

De aceea, indivizilor cu hipertensiune li se recomanda adesea dieta DASH, bogata in proteine, dar saraca in grasimi si sare. Este bazata pe legume, fructe si cereale integrale. Mai include nuci, fasole, lactate fara grasimi, peste si carne de pasare, in cantitati reduse.

Protejeaza impotriva bolilor de inima

Un studiu publicat in 2016 a investigat efectul pe care aportul regulat de L-arginina il are asupra bolilor de inima, in special al bolii coronariene si a hipertensiunii. Cercetatorii au descoperit ca arginina derivata din plante ajuta in protectia inimii. Cea din surse animale, in schimb, poate fi un risc alimentar pentru dezvoltarea bolilor mai sus mentionate.

Astfel, pentru a te bucura de beneficiile argininei, e recomandat sa alegi surse alimentare vegetale sau suplimente nutritive.

Poate scadea riscul aparitiei diabetului

Arginina poate avea efecte benefice si in ceea ce priveste riscul de aparitie al diabetului de tip 2, asa cum a demonstrat un studiu publicat in 2018. Cercetatorii si-au propus sa determine daca suplimentarea cu L-arginina pe o perioada de 18 luni are efecte de lunga durata asupra incidentei diabetului. Studiul a fost efectuat pe subiecti cu un risc crescut de a dezvolta aceasta boala.

La finalul cercetarii, grupul care a primit suplimente a avut un risc de 40,6% pentru dezvoltarea bolii. Grupul care a primit placebo, in schimb, a avut un risc de 57,4%. Se crede ca aminoacidul poate intarzia dezvoltarea bolii datorita capacitatii L-argininei de a reduce stresul oxidativ.

Poate reduce anxietatea

La nivel global, aproximativ 284 milioane de oameni sufera de anxietate, iar acestea sunt doar cazurile diagnosticate. Pentru ca unele medicamente produc efecte secundare nedorite, pacientii incearca adesea si remedii naturale pentru a trata sau gestiona aceasta afectiune.

Pe baza dovezilor disponibile, un studiu publicat in 2010 a aratat ca suplimentele nutritionale pe baza de plante sunt o metoda eficienta de tratare a anxietatii. S-au luat in considerare suplimentele pe baza de floarea pasiunii, dar si combinatia dintre L-arginina si L-lizina. 

Poate ajuta in vindecarea mai rapida a ranilor

Nu in ultimul rand, arginina poate vindeca mai rapid ranile. Totusi, cercetarile efectuate doar cu acest aminoacid nu au fost eficiente. In schimb, au fost observate efecte benefice in cazul oferirii unui supliment bogat in calorii si proteine care, pe langa arginina, continea si zinc, acid ascorbic si cupru. 

Acest supliment specializat a accelerat procesul de vindecare, a redus dimensiunile leziunilor si a scazut timpul petrecut pentru schimbarea pansamentelor.

Contraindicatii, sfaturi si precautii

In general, suplimentele orale de L-arginina sunt considerate sigure. Cu toate acestea, pot aparea efecte secundare precum balonare, greata, dureri abdominale, diaree, dureri de cap, raspuns alergic sau inflamatia cailor respiratorii. 

Daca suferi de alergii sau astm, e recomandat sa ceri parerea medicului inainte de a consuma suplimente. Persoanele care au suferit recent un atac de cord ar trebui sa evite arginina.

In acelasi timp, poate interactiona cu anumite medicamente, dupa cum arata Mayo Clinic. Iata despre ce e vorba:

  • anticoagulante
  • medicamente pentru tensiunea arteriala
  • medicamente pentru diabet
  • izoproterenol (pentru inima)
  • nitrati (pentru dureri toracice)
  • medicamente diuretice ce economisesc potasiul
  • medicamente pentru disfunctie erectila

Dupa cum am aratat, arginina are beneficii importante pentru sanatate. Protejeaza cu succes impotriva bolilor de inima, poate reduce anxietatea, poate grabi vindecarea bolilor si poate scadea riscul aparitiei diabetului de tip 2. L-arginina se gaseste in nuci si seminte, ovaz, soia, lactate si carne, insa consumul celor din urma ar trebui limitat. Daca vrei sa te bucuri de efectele sale, ia in considerare si suplimentele alimentare. Daca urmezi un tratament pentru tensiune arteriala, diabet, dureri toracice, disfunctie erectila, inima sau iei anticoagulante, cere sfatul medicului pentru a afla daca arginina poate interactiona cu medicamentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email