fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Arnica – Top beneficii uimitoare pentru sanatate

Cuprins articol

Vrei sa afli mai multe despre arnica, celebrul remediu homeopat? Ai ajuns unde trebuie! In acest articol discutam despre Arnica montana, planta folosita in intreaga lume inca de acum cateva secole. Descopera in continuare ce proprietati are arnica, cum se foloseste, pentru ce afectiuni poate fi utila, precum si ce contraindicatii exista. 

Ce este arnica? 

Arnica este o planta perena din aceeasi familie cu Floarea-soarelui. Apare in special in regiunile temperate din vestul Americii de Nord, insa exista si unele specii originare din Rusia, Scandinavia, Japonia si Europa. Din cele peste 30 de specii existente, ne vom concentra pe Artica montana, aceasta fiind folosita ca medicament. 

Arnica montana poate fi gasita in mare parte a Europei si in Groenlanda. Nu creste in Insulele Britanice, peninsulele italiene si cele balcanice, iar in Lituania si Ungaria e considerata disparuta. 

Este protejata in Polonia, Franta, Italia, Belgia, Germania si unele parti din Elvetia, iar Romania si Franta o produc pentru piata internationala.

Planta are o tulpina cu radacini adanci, de obicei neramificate. Florile sale sunt galbene sau portocalii, au 6-8 cm latime si prezinta buchetele lungi de 10-15 cm. Inaltimea sa variaza intre 18 si 60 cm. 

Arnica montana se inmulteste din seminte, iar planta se lasa intai la crescut in pepiniera, apoi e transplantata in camp. Florile pot fi culese cand sunt bine dezvoltate si uscate, iar radacinile pot fi recoltate tot uscate, toamna.

Ce beneficii are arnica?

Artica montana este folosita ca medicament pe baza de plante de multe secole. In general, e utilizata in scopuri antiinflamatorii si analgezice.

Planta este folosita in special ca tratament homeopat pentru numeroase afectiuni. Preparatele din plante care conțin Arnica montana sunt tinctura (1:10) extrasa cu etanol 70%, tinctura (1:5) extrasa cu etanol 60% si extract lichid (1:20) extras cu etanol 50%, in general din flori. Tinctura e uscata prin evaporare, iar extractul este incorporat in produse medicamentoase pe baza de plante. 

Pentru ce afectiuni poate fi utilizata arnica? 

Daca ai urmatoarele probleme, e posibil ca produsele cu arnica sa te ajute.

Vanatai

Vanataile sunt cauzate de capilare deteriorate de traumatisme care provoaca sangerare localizata. Ele raman vizibile pana cand sangele fie e indepartat de sistemul imunitar, fie e absorbit de tesuturi. Tratamentul clasic pentru vanatai usoare implica aplicarea unei comprese reci sau a catorva cuburi de gheata pe zona afectata. Ciorapii sau manecile de compresie sunt de asemenea utile si au ca scop reducerea umflaturii, daca aceasta exista. Ridicarea membrului afectat este o alta metoda folositoare. Scopul este reducerea umflaturii si a durerii locale.

Planta e cel mai des utilizat medicament homeopat pentru vanatai. Poate fi aplicata local sub forma de unguent sau crema de arnica, insa doar pe pielea intacta. Atentie, arnica si produsele care contin acest ingredient nu se aplica niciodata pe piele zgariata sau ranita.

Iata cateva exemple de vanatai pentru care arnica poate fi utila:

  • ale extremitatilor (maini, picioare)
  • in jurul ochilor
  • aparute in urma travaliului
  • traumatisme craniene, inclusiv comotii cerebrale
  • traumatisme postchirurgicale
  • vanatai vechi care nu s-au vindecat complet

Orice dintre cazurile de mai sus necesita de asemenea o evaluare realizata de un medic, precum si tratament medicamentos corespunzator, daca e nevoie.

Osteoartrita

Osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor. Spre deosebire de alte tipuri de artrita, sunt afectate doar articulatiile, nu si organele interne. Afectiunea rezulta din degradarea cartilajului articular si a osului care este plasat dedesubt. Simptomele includ umflarea articulatiilor, scaderea amplitudinii de miscare si slabiciune sau amorteala a bratelor si picioarelor.

Arnica e utilizata local si pentru tratamentul durerii. E disponibila sub forma de geluri si unguente pentru uz local, iar ingredientele active includ flavanoide si uleiuri volatile. Pentru osteoartrita, un studiu a aratat ca gelul de tinctura a fost la fel de eficient in ameliorarea durerii precum ibuprofenul.

Alte afectiuni

Arnica mai este utilizata si pentru nevralgie postherpetica, neuropatie diabetica, vindecarea ranilor si cancer. Cu toate acestea, exista dovezi limitate care sustin utilizarea plantei in tratarea acestor afectiuni. Fireste, asta nu inseamna neaparat ca nu exista beneficii, insa pana in acest moment nu au fost efectuate suficiente studii.

Ce produse cu arnica va recomandam? 

Iata doua produse pe baza de arnica pe care le poti incerca. 

Uleiul de masaj cu extract de Arnica relaxeaza musculatura si calmeaza durerile musculare si articulare in timp ce revigoreaza, incalzeste si tonifica. Poate fi folosit atat in timpul unui masaj de relaxare efectuat de terapeut, cat si zilnic dupa dus, pentru a hidrata pielea. Produsul contine ulei de seminte de floarea soarelui, ulei de masline extravirgin, ulei de Arnica montana, ulei de lavanda, ulei de lamaie, ulei de palmarosa, parfum natural de vanilie si vitamina E.

Lotiunea lipozomala cu glucozamina, MSM si Arnica este o lotiune special formulata pentru utilizare pe zonele articulatiilor. Produsul sustine sanatatea articulatiilor prin reducerea inflamatiei, implicit a durerilor. Totodata, contine ingrediente precum glicerina, vitamina E si ulei de migdale dulci, care hidrateaza puternic pielea.

Arnica, reactii adverse si contraindicatii

Arnica montana contine helenalina, o substanta toxica gasita in mai multe plante. De aceea, nu trebuie administrata oral sau aplicata pe pielea zgariata sau cu rani.

Consumul de arnica poate cauza dureri de stomac, varsaturi, diareea, inflamatia ficatului, gastroenterita, sangerarea tractului digestiv, accelerarea ritmului cardiac, nervozitate si slabiciune musculara. In cantitati mari poate cauza moartea. 

Contactul cu pielea poate provoca iritarea acesteia si poate cauza dermatita de contact la persoanele sensibile.

Totusi, helenalina poseda efecte antiinflamatorii si antitumorale, motiv pentru care are anumite aplicatii medicale. Drept urmare, arnica poate fi utilizata in siguranta ca ingredient in diferite produse, precum cele de mai sus. 

Arnica in sarcina si alaptare

La fel ca in cazul multor remedii homeopate, nu exista suficiente studii efectuate pe femei insarcinate sau care alapteaza. De aceea, e recomandat sa fii prudenta si sa eviti produsele pe baza de Arnica daca te afli in aceasta situatie. Sfatul e valabil atat pentru Arnica topica, cat si pentru cea orala.

Arnica si coagularea/subtierea sangelui

Nu in ultimul rand, arnica ar putea incetini coagularea sangelui. Utilizarea sa trebuie intrerupta cu doua saptamani inainte de o operatie, pentru a reduce riscul de sangerare postoperatorie. De asemenea, evita arnica daca iei medicamente pentru subtirrea sangelui. Combinatia dintre cele doua substante poate creste riscul de sangerare si vanatai.

Cum se consuma arnica

Arnica e folosita de obicei local, ca gel, crema, unguent si tinctura. Tinctura poate fi utilizata pentru a face o compresa, diluand solutia in apa calda sau rece. Se inmoaie o carpa in acest amestec, se stoarce si se pune pe zona vizata 10-20 de minute.

Oral, arnica se consuma doar ca remediu homeopat. Produsele homeopate sunt foarte diluate si, prin urmare, in general sigure pentru consum.

Totodata, arnica se vinde si sub forma de ceai, insa utilizarea interna nu este recomandata. Cere sfatul medicului inainte de a consuma ceai de arnica.

Atentie, nu cumpara arnica uscata si nu cultiva arnica proaspata pentru a prepara din ea ceaiuri sau tonice. Nu exista nicio modalitate sigura de a doza corect arnica acasa. Expunerea la helenalina poate fi excesiva si poate conduce la probleme grave de sanatate.

Speram ca ai gasit util acest articol si ai inteles mai bine ce proprietati are Arnica, pentru ce afectiuni poate fi utilizata, cum se aplica corespunzator crema de arnica, unguentul si alte produse, precum si ce reactii adverse pot aparea.

Acest articol are rol informativ. In cazul in care observi simptomele unei afectiuni, e important sa te adresezi unui medic. Acesta e singura persoana in masura sa puna un diagnostic corect si sa recomande un tratament corespunzator. 

Referinte

  • Bhardwaj, Anuja si Kshipra Misra. “Homeopathic Remedies.” Management of High Altitude Pathophysiology, 2018, www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/arnica-montana, 10.1016/b978-0-12-813999-8.00011-2. Accesat la 16 august 2022.
  • Knuesel, Otto, et al. “Arnica Montana Gel in Osteoarthritis of the Knee: An Open, Multicenter Clinical Trial.” Advances in Therapy, vol. 19, no. 5, 2002, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12539881/, 10.1007/bf02850361. Accesat la 16 august 2022.
  • Wong, Cathy, “Arnica: Homeopathic Herb Benefits, Uses, and Side Effects” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/the-benefits-of-arnica-89542. Accesat la 16 august 2022.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email