fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Avitaminoza – Ce trebuie sa stii despre lipsa de vitamine

Cuprins articol

Avitaminoza ne poate afecta viata de zi cu zi, cauzand raceli dese, afectiuni ale pielii, caderea parului sau probleme mai serioase precum pierderi osoase, depresie, oboseala puternica ori tulburari de memorie. Descopera prin ce se caracterizeaza deficitul de vitamine, cum se trateaza eficient si ce suplimente poti consuma.

Ce este avitaminoza?

Avitaminoza reprezinta lipsa pe termen lung a unei vitamine. Este sinonima cu deficienta si poate avea o serie de efecte negative asupra sanatatii, in functie de substanta care lipseste. Deseori, simptomele initiale sunt neglijate pentru ca nu sunt atat de suparatoare. Din pacate, daca nu este tratata in timp util, poate genera probleme mai serioase.

Deficitul se dezvolta din cauza aportului scazut de vitamine, iar unele afectiuni pot scadea absorbtia. Corpul nostru are nevoie de 13 vitamine esentiale, astfel:

  • Vitamina A (retinol)
  • Vitamina B1 (tiamina)
  • Vitamina B2 (riboflavina)
  • Vitamina B3 (niacina)
  • Vitamina B5 (acid pantotenic)
  • Vitamina B6 (piroxidina)
  • Vitamina B7 (biotina)
  • Vitamina B9 (folat)
  • Vitamina B12 (cobalamina)
  • Vitamina C
  • Vitamina D („vitamina soarelui”)
  • Vitamina E
  • Vitamina K

Ca orice nutrient esential, vitaminele nu pot fi sintetizate de organism si trebuie obtinute din surse alimentare. Acelasi lucru este valabil si pentru 9 aminoacizi, 2 acizi grasi, 15 minerale si colina.

Tipuri de avitaminoza

O alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete, asigura in general aportul suficient de vitamine. Din pacate, din cauza stilului de viata modern, agitat, unele deficiente sunt foarte comune. Iata care sunt acestea.

Deficitul de vitamina D

Vitamina D este un hormon steroid produs in mod natural prin expunerea pielii la razele UVB. Fireste, cei mai multi dintre noi nu reusim sa petrecem atat de mult timp in soare, fie din lipsa timpului liber, fie pentru ca incercam sa ne ferim de cancerul de piele. Totodata, seniorii si persoanele cu mobilitate redusa petrec chiar mai putin timp afara. Sursele alimentare includ galbenusul de ou, ficatul de vita, somonul, macroul, tonul, sardinele, ciupercile Portobello si Crimini, dar si alimentele fortificate. Astfel, vegetarienii, veganii si cei care evita din diferite motive alimentele de origine animala au un risc crescut de a dezvoltat deficienta.

Simptomele lipsei de vitamina D includ slabiciune musculara, pierderi osoase, un risc crescut de fracturi, iar in cazul copiilor intarziere de crestere si oase moi.

Deficitul de vitamina B12

Corpul uman nu este capabil sa produca singur vitamina B12, insa o putem gasi in alimente de origine animala. Important de mentionat este ca nici animalele nu au pur si simplu vitamina in organism. La fel ca noi, o produc prin intermediul unor bacterii din intestine. Teoretic, si noi o putem obtine in felul acesta, insa nu mai traim in salbaticie si nu mai avem parte de aceeasi contaminare. In acelasi timp, nici animalele de ferma nu mai sunt crescute la ferma, hranindu-se pe camp. De aceea, primesc la randul lor suplimente de B12. Astfel, pentru a evita deficienta, se recomanda suplimentarea chiar daca nu esti vegetarian sau vegan. 

Cele mai frecvente simptome ale lipsei de B12 includ oboseala, amorteala sau furnicaturi in maini si picioare, afectarea memoriei si anemia.

Deficitul de vitamina A

Vitamina A are multe functii importante: intareste sistemul imunitar, are proprietati antiinfectioase, este vitala pentru o vedere buna, asigura integritatea tegumentelor si a mucoaselor, participa in procesul de reproducere si in cel de crestere osoasa. Lipsa acesteia este o cauza frecventa a orbirii in tarile din Africa, Asia si Orientul Mijlociu, insa, chiar daca nu locuim acolo, trebuie sa ne asiguram ca nu dezvoltam o deficienta.

Simptomele deficitului includ deteriorarea vederii, mai ales pe timp de noapte, senzatia de arsura sau mancarile a ochilor, uscarea pielii, alterarea smaltului dental si aparitia frecventa a infectiilor.

Deficitul de vitamina B9

Vitamina B9 sustine sanatatea sistemului nervos, sprijina sistemul imunitar, previne malformatiile congenitale si depresia. Mai mult, este important in sinteza si repararea ADN-ului si ajuta in crearea de globule rosii. Deficienta poate fi sugerata de simptome precum stari depresive, slabiciune musculara, oboseala, aparitia alergiilor, tulburari de memorie si stari de iritabilitate. Femeile insarcinate trebuie sa aiba o grija deosebita pentru ca lipsa vitaminei poate duce la avort, nastere prematura si malformatii congenitale la nou-nascuti.

Deficitul de vitamina E

Vitamina E are un rol antioxidant puternic, deci protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Totodata, mentine sanatatea vaselor de sange, previne instalarea aterosclerozei, regleaza nivelul colesterolului, mentine pielea hidratata si elastica, amelioreaza cicatricile si poate reduce riscul de boli cardiace coronariene la barbati. 

Deficienta are ca simptome slabiciunea musculara, furnicaturi si amorteli, deteriorarea vederii, dificultati de coordonare si disfunctii cardiovasculare. Se intalneste mai ales la varstnici si persoanele care sufera de boli cronice.

Simptomele avitaminozei

Mai sus am discutat despre cele mai comune tipuri de avitaminoza si am mentionat anumite simptome specifice, in functie de vitamina lipsa. Desigur, multe dintre acestea – afectarea memoriei, furnicaturi, tulburari de memorie – nu apar neaparat inca de la inceput. De obicei, semnalul de alarma e dat de semne mai subtile, care pot fi trecute cu vederea. Iata care sunt cele mai frecvente.

Par si unghii fragile

Unele persoane au parul si unghiile fragile de la sine, iar asta nu inseamna ca au avut dintotdeauna o deficienta de vitamine. Insa daca in trecut le aveai puternice si rezistente, dar recent ai observat o schimbare, atunci e posibil sa fi dezvoltat avitaminoza.

Sangerarea gingiilor

Gingiile pot sangera si din cauza periajului agresiv sau daca tocmai ai inlocuit periuta de dinti clasica cu cea electrica. Totusi, daca taiat aceste cauze de pe lista, sunt sanse mari sa ai o deficienta. 

Crapaturi la colturile gurii

Aftele sau crapaturile de la coltul gurii pot fi un rezultat al deficientelor – de obicei e vorba de complexul de vitamine B sau fier. 

Dermatita seboreica si matreata

Cele doua afectiuni cauzeaza mancarime si descuamari ale pielii. Dermatita seboreica poate aparea pe cap, fata, in zona inghinala sau partea superioara a pieptului, in timp ce matreata se limiteaza la nivelul scalpului. In prezent nu se cunoaste legatura exacta dintre acestea si o dieta saraca in nutrienti, insa simptomele pot fi reduse prin imbunatatirea alimentatiei.

Caderea parului

Firele de par au un ciclu de viata format din 3 etape: faza de crestere – firele cresc in lungime (2-8 ani), faza catagena – firele stagneaza (2-4 saptamani) si faza telogena – firele incep sa cada (2-4 luni). O pierdere de 50-100 de fire zilnic este considerata normala: trebuie sa se faca loc pentru cele noi. Daca se depaseste aceasta limita, atunci vorbim de caderea in exces. Cauzele includ stresul, factorii hormonali, expunerea la compusi chimici, anumite medicamente, dar si alimentatia necorespunzatoare.

Raceli dese

Lipsa vitaminelor din organism poate afecta sistemul imunitar. Astfel, poti deveni mai predispus la infectii, in special la cele respiratorii.

Tratamentul pentru avitaminoza

Carentele de vitamine se trateaza diferit in functie de gravitate. Daca pacientul are o deficienta severa poate fi nevoie de o terapie intravenoasa care implica o perfuzie cu vitamine. Bineinteles, aceste situatii sunt intalnite mai rar. Iata in ce consta de obicei tratamentul pentru avitaminoza.

Alimente bogate in vitamine

In cele mai multe cazuri, deficitul este identificat in faza incipienta. De aceea, medicul va recomanda o dieta bogata in fructe si legume proaspete, care permit corpului sa primeasca vitaminele lipsa. 

Important de mentionat este ca A, D, E si K sunt vitamine solubile in grasime. Pentru a fi asimilate mai bine, e bine ca alimentele care le contin sa fie consumate alaturi de unele grase.

Suplimente

Stim deja ca suplimentele alimentare nu compenseaza o dieta nesanatoasa, ci vin in completarea uneia echilibrate. Cu alte cuvinte, e bine sa iti iei cat mai multi nutrienti din mancare, nu sa te bazezi pe capsule minune. 

Cu toate acestea, in cazul unei deficiente suplimentarea este necesara, pentru a asigura organismului toate vitaminele necesare. In urma analizelor medicale, doctorul iti va spune ce lipsuri exista si iti va recomanda consumul anumitor vitamine. 

In acelasi timp, exista perioade cand putem lua si pe cont propriu unele suplimente. De exemplu, in sezonul rece nu avem la dispozitie atat de multe fructe si legume proaspete, mai ales daca incercam sa le alegem pe cele produse local. E bine sa consumam mai multe vitamine si dupa interventii chirurgicale sau daca ne-am imbolnavit.

In continuare iti prezentam 3 pachete de suplimente bogate in nutrienti.

Pachetul Power este format din:

Betacaroten 25000 UI – 100 capsule, care mentine functionarea normala a sistemului imunitar, protejeaza impotriva radicalilor liberi, asigura metabolismul normal al fierului si mentine sanatatea pielii si a membranelor mucoase.

Coenzima Q 10 200 mg – 60 de capsule sustine functiile cerebrale, mentine sanatatea sistemului cardiovascular, imbunatateste functia reproductiva masculina, imbunatateste rezistenta la efort si sprijina producerea energiei celulare.

Omega 3 ulei de peste 1000 mg – 100 capsule intareste sistemul nervos, reduce colesterolul, regleaza tensiunea arteriala, previne bolile cardiovasculare si intareste sistemul imunitar.

Vitamina B Complex si vitamina B 12 – 90 de tablete previne anemia, intarzie instalarea bolii Alzheimer, reduce simptomele tinitusului si ale alergiilor, previne problemele digestive si intareste sistemul imunitar.

Vitamina C 1000 mg – 200 de capsule protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, reduce oboseala, mentine functionarea normala a sistemului imunitar, ajuta sistemul nervos si asigura metabolismul energetic normal.

Vitamina D3 5000 UI – 100 capsule apara muschii, regleaza bataile inimii, previne instalarea rahitismului, ajuta in asimilarea calciului si a fosforului si previne fragilitatea osoasa.

Kit-ul All Stars Puritan este format din:

Ulei de peste Omega-3 1000 mg – 100 capsule, care sustine sanatatea pielii, a articulatiilor si a inimii.

Coenzima Q-10 200 mg – 30 de capsule, antioxidant care combate radicalii liberi, contribuie la sanatatea cardiovasculara si la producerea de energie din inima.

Vitamina D3 2000 UI – 100 capsule, care sustine functia neuromusculara, sustine densitatea oaselor si mentine nivelurile de calciu si fosfor.

Pachetul starii de bine contine:

Lecitina 1200 mg – 100 capsule, cu rol important in imbunatatirea memoriei.

Zinc Glycinate 30 mg – 120 de capsule, care imbunatateste echilibrul hormonal, intareste sistemul imunitar, accelereaza vindecarea ranilor si sustine activitatea creierului.

Vitamina C 500 mg cu macese plus Echinacea – 100 comprimate, care neutralizeaza radicalii liberi si sprijina sanatatea inimii.

Carenta de vitamine este o problema des intalnita, dar care poate fi prevenita si tratata printr-o dieta echilibrata si suplimente alimentare. Tine cont de recomandarile de mai sus pentru a evita problemele de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email