Afinele sunt unele dintre cele mai indragite fructe ale verii. Afla ce nutrienti contin, care sunt beneficiile acestora pentru sanatate, dar si in ce moduri le putem consuma.
Ce contin afinele?
Afinele sunt considerate un adevarat superaliment. O portie (aproximativ 65 de grame sau jumatate de cana) contine:
- 6,6 gr de carbohidrati (dintre care 2,35 gr de zahar natural)
- 2 gr de fibre
- 0,25 gr de proteine
- 9,07 gr de grasime
- 44 mg de potasiu
- 3,3 mg de magneziu
- 4,4 mg de calciu
- 0,12 mg de fier
- 6 mg de fosfor
- 1,1 mg de sodiu
- 0,05 mg de zinc
- 7,7 mg de vitamina C
- 0,72 mg de vitamina E
- 0,5 mcg de folat DFE
- 2,75 mcg de vitamina K
Proprietatile si caloriile afinelor
O portie de afine contine doar 25 de calorii, fiind considerata o gustare sanatoasa si gustoasa. Iata ce proprietati au micrountrientii de mai sus.
Potasiu
Acest mineral are un rol important pentru corpul uman, contribuind la toate procesele metabolice. Este esential in procesul de crestere, participa la sinteza proteinelor musculare si la reglarea insulinei, a glucagonului si a hormonului somatotrop.
Magneziu
Are o contributie majora in transformarea zaharului in energie, actioneaza asupra muschilor din aparatul digestiv, creste densitatea minerala osoasa, imbunatateste functia respiratorie si participa in transportul calciului, al sodiului si al potasiului.
Calciu
Cu siguranta cunosti deja importanta sa pentru sistemul osos, insa calciul are si alte proprietati. El ajuta in coagularea sangelui, contribuie la reglarea batailor inimii, este responsabil de activarea unor enzime, sustine sistemul imunitar si influenteaza activitatea cerebrala.
Fier
Fierul este vital pentru buna functionare a hemoglobinei, proteina care transporta oxigenul in sange. De asemenea, mentine numeroase functii ale corpului: reglarea temperaturii, procesele gastrointestinale, sistemul imunitar si concentrarea.
Fosfor
Si acest mineral are roluri importante, printre care formarea de oase si dinti puternice. Mai mult, organismul nostru are nevoie de el pentru a transforma macronutrientii (carbohidratii, proteinele si grasimile) in energie.
Sodiu
Sodiul participa la transmiterea impulsurilor nervoase si regleaza trecerea nutrientilor si a fluidelor in si din celule. De asemenea, ne ajuta sa nu pierdem prea multa apa.
Zinc
Contribuie la maturarea spermatozoizilor, ajuta functiile cerebrale, este important pentru formarea oaselor, cresterea tesuturilor si imunitate. In acelasi timp, regenereaza functia hepatica.
Vitamina C
Vitamina C joaca un rol esential in productia de colagen, sustine metabolizarea proteinelor si protejeaza celulele impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. In acelasi timp, sustine sanatatea sistemului imunitar.
Vitamina E
Avand un efect antioxidant puternic, vitamina E contribuie la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi. De asemenea, sporeste eficienta sistemului imunitar, mentine sanatatea vaselor de sange, ajuta celulele sa comunice intre ele si sprijina formarea de tesuturi noi.
Vitamina K
Vitamina K contribuie la reglarea nivelului de calciu din sange, reduce riscul de boli cardiovasculare, participa la coagularea sangelui si este importanta pentru metabolismul osos.
Ce beneficii au afinele?
Asa cum spuneam mai sus, afinele sunt considerate superalimente, avand multe beneficii pentru organismul uman. Iata care sunt cele mai importante.
Reduc riscul afectiunilor cardiovasculare
Bolile care afecteaza inima si vasele de sange reprezinta prima cauza a deceselor la nivel mondial. Cele mai comune sunt boala coronariana, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea, insuficienta cardiaca, tromboza venoasa si boala vasculara periferica.
Sansele de a dezvolta aceste afectiuni scad daca avem un stil de viata sanatos. Acesta include mentinerea unei greutati corporale normale, evitarea fumatului si a bauturilor alcoolice, suficienta miscare si reducerea stresului.
Afinele contin si quercitina, un flavonoid natural care previne formarea cheagurilor de sange si care are proprietati anti-inflamatorii. Adauga-le in dieta alaturi de mere, prune, ceapa, spanac si ardei iute.
Incetinesc progresia cancerului
Un supliment de zahar folosit pentru a trata infectiile urinare ar putea stimula tratamentul cancerului, arata un studiu publicat in jurnalul Nature. Este vorba de manoza, substanta care se gaseste si in merisoare sau afine.
Studiile clinici au aratat ca aceasta incetineste semnificativ tumorile pancreatice, pulmonare sau ale pielii. Alte fructe cu efecte benefice asupra cancerului sunt strugurii negri, fructele de padure, merele, rodiile, lamaile si goji.
Imbunatatesc sanatatea orala
Anumiti nutrienti din afine si merisoare pot avea efecte benefice pentru sanatatea dintilor. Totul se datoreaza abilitatii acestor compusi naturali, numiti polifenoli, de a apara dintii de bacterii.
Mai exact, „bacteriile rele” sunt impiedicate sa se lipeasca de dinti si gingii. Astfel, cariile dentare, placa dentara si bolile gingiilor pot fi reduse.
Previn boala Alzheimer
Boala Alzheimer reprezinta o afectiune degenerativa a sistemului nervos. Ea determina probleme de comportament, gandire si memorie, iar simptomele se dezvolta in general treptat. Este cea mai frecventa cauza a dementei, cauzand pana la 80% din cazuri.
Substantele din afine pot avea un efect pozitiv in imbunatatirea memoriei si a functiilor cognitive la adultii in varsta. Alte alimente care pot intarzia aparitia dementei sunt fructele si legumele in culori intense, fasolea, uleiul de masline, nucile si cerealele integrale.
Previn artrita
Artrita este o boala inflamatorie cronica ce afecteaza mobilitatea din cauza inflamatiilor si a rigiditatii articulatiilor. Ceaiul verde, varza, usturoiul, capsunile, zmeura si afinele sunt cateva dintre alimentele recomandate de medici pentru a trata afectiunea.
Proantocianidine si acidul elagic sunt doi dintre antioxidantii din afine care neutralizeaza daunele provocate de radicalii liberi. De asemenea, ajuta la imbunatatirea tesuturilor afectate.
Cantitatea recomandata de afine
Consumul de afine este sigur, insa o cantitate prea mare poate provoca diaree sau crampe stomacale. Aceste probleme pot aparea in special la copii. Situatia este cauzata de fructoza, zaharul natural din fructe, care poate avea un efect laxativ in doze mari.
Persoanele care consuma anticoagulante, in special warfarina, ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma afine sau remedii pe baza de afine. Fructele pot afecta modul in care ficatul descompune medicamentele, iar pacientul se poate invineti sau poate sangera mai usor.
Cum putem consuma afine?
Afinele se pot consuma ca atare, proaspete, dar si deshidratate ori in diferite retete. Desigur, cea mai buna varianta este sa consumi fructe proaspete, bucurandu-te astfel de toate proprietatile lor. Le poti folosi si ca topping pentru clatite americane, in combinatie cu cereale, ovaz cu lapte, iaurt sau ca ingredient in smoothie.
Iata 3 retete simple si rapide cu afine.
Smoothie de afine si seminte de chia
Ingrediente
- 1 banana coapta
- aproximativ 65 gr de afine proaspete sau congelate
- 2 linguri de seminte de chia
- 1 lingura de unt de arahide natural
- 200 ml lapte vegetal
Mod de preparare
Taie bananele, apoi pune-le in blender alaturi de restul ingredientelor. Mixeaza-le bine pana obtii o compozitie omogena. Daca smoothie-ul ti se pare prea gros, mai adauga treptat lapte.
Briose cu afine
Ingrediente (12 briose)
- 250 gr faina
- 180 gr afine proaspete sau congelate
- 100 ml sirop de agave sau miere
- 2 lingurite de praf de copt
- 250 ml lapte
- 80 gr iaurt
- 50 gr ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- 1-2 lingurite de extract de vanilie
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Amesteca faina, praful de copt si sarea intr-un bol. Separat, amesteca laptele, iaurtul, uleiul, zeama de lamaie, indulcitorul si extractul de vanilie. Toarna ingredientele umede peste cele uscate si amesteca bine.
Incorporeaza in aluat 2 treimi din afine. Separa aluatul in formele pentru briose, apoi presara fructele ramase deasupra.
Da la cuptor briosele pentru 25 de minute la 180°C.
Salata cu afine si branza feta
Ingrediente
- cateva frunze de salata verde proaspata (sau un amestec de mai multe tipuri de salata, dupa preferinte)
- 100 gr afine proaspete
- 50 gr branza feta
- 35 gr migdale sau caju
- jumatate de ceapa
- 4 linguri de ulei de masline
- 3 linguri de otet balsamic
- 1 lingura de sirop de agave sau miere
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Trage la tigaie migdalele sau caju, fara ulei, in jur de 3 minute, amestecand pentru a nu se arde. Apoi, pregateste dressing-ul din ulei, otet, indulcitor, zeama de lamaie, sare si piper. Combina toate ingredientele intr-un bol si amesteca bine.
Suplimente alimentare recomandate
Desigur, afinele pot fi consumate si sub forma de suplimente alimentare. Aceasta varianta este ideala pentru cei carora nu le place gustul fructelor sau pur si simplu nu au suficient timp sa isi gateasca atat de des. Iata 3 sugestii pe care le poti incerca.
Capsulele de afine negre sunt utilizate ca dezinfectant al cailor urinare, sunt indicate in ameliorarea diabetului zaharat si au un efect benefic in afectiunile oftalmologice. De asemenea, au un efect pozitiv asupra bolilor cardiovasculare, imbunatatesc activitatea cerebrala si stimuleaza stimulatia retinei.
-
On SaleSale!%Off20Disc. 16 lei16lei16leiSTOC EPUIZATAfine negre 375 mg-100 capsuleVânzare Produs cu reducere
78.00 lei62.40 lei
Produsul contine 1000 mg de afine per capsula. Se recomanda 1 capsula de 1-2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.
Capsulele cu luteina, zeaxantina si afine contribuie la sanatatea ochilor, protejand retina si cristalina. Imbunatatesc vederea pe timp de noapte si cresc capacitatea de distingere a culorilor, sustinand in acelasi timp formarea tesuturilor conjunctive prin stimularea sintezei de colagen. De asemenea, produsul mentine elasticitatea vaselor sanguine, mareste rezistenta la infectii, stimuleaza colagenul si inhiba angiogeneza.
Doza zilnica recomandata este 1 capsula de 2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.
Nu in ultimul rand, capsulele Super Antioxidanti combina cei mai eficienti antioxidanti pentru a incetini procesul de imbatranire. Efectele acestora incurajeaza regenerarea celulara si combat radicalii liberi, protejand corpul de stresul oxidativ. Produsul contine extract de ceai verde, extract de ciulin de lapte, extract de radacina de turmeric, quercetina, extract de bromelina, rozmarin, extract de seminte de struguri, extract de ginkgo biloba, radacina de ghimbir, extract de paducel, pulbere de afine si extract de afine.
Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1-2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.
Dupa cum vezi, afinele au numeroase beneficii asupra sanatatii. Incearca sa le adaugi mai des in dieta, fie consumandu-le ca atare, fie in diferite preparate sau ca suplimente alimentare.