Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Aloe vera – Propietati si beneficii pentru sanatate

Cuprins articol

Aloe vera este cunoscuta in intreaga lume pentru proprietatile sale vindecatoare. Descopera in acest articol ce substante contine, cum se cultiva, care sunt beneficiile sale si cum poate fi consumata.

Ce este aloe vera?

Aloe vera este o planta suculenta raspandita pe tot Pamantul. Provine din Peninsula Arabica, iar in prezent creste salbatic in numeroase climate aride, tropicale si semitropicale. Multe persoane o cultiva si acasa, fiind o decoratiune foarte populara.

Este cultivata in scop comercial in special pentru utilizare cosmetica. O gasim ca ingredient in diverse produse de infrumusetare (lotiuni, creme hidratante), dermatocosmetice sau unguente medicale. In acelasi timp, poate fi consumata si sub forma de bautura.

Cum se ingrijeste Aloe vera?

Precum alte suculente, Aloe vera este apreciata pentru aspectul sau deosebit, fiind cultivata ca planta ornamentala. Este rezistenta la cele mai multe insecte daunatoare si nu e greu de ingrijit.

Daca vrei sa cresti Aloe vera acasa, alege un ghiveci de teracota in locul unuia din plastic. Foloseste pamant drenat, nisipos, eventual cauta unul special pentru cactusi si suculente. Planta are nevoie de lumina, insa evita sa o pastrezi in lumina directa a soarelui de vara pentru ca se poate arde.

Are nevoie de locuri calde si udare moderata. Desi trebuie udata des, nu turna prea multa apa. Excesul duce la putrezirea radacinii, deci asigura-te ca pamantul este uscat inainte sa o uzi. In sezonul rece, udarea se face foarte rar. Fiind o specie suculenta, poate trai o perioada indelungata fara sa primeasca apa.

Inmultirea se face in februarie-martie, prin separarea puilor aparuti la baza plantei-mama. Daca vrei sa o transplantezi, afla ca procesul se poate realiza primavara, la 2-3 ani. 

Proprietatile aloe vera

Aloe vera contine 75 de vitamine, minerale, enzime, acizi si aminoacizi cu multiple avantaje. 

  • Vitamine: A (beta-caroten), B9, E si E
  • Minerale: calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, sodiu, zinc, potasiu
  • Enzime: celulaza, lipaza, fosfataza alcalina, aliaza, peroxidaza etc.
  • Acizi grasi: lupeol, colesterol, campesterol
  • Aminoacizi: furnizeaza 20 din cei 22 de aminoacizi necesari organismului uman

Afla in continuare care sunt proprietatile sale.

Antioxidant

Antioxidantii sunt substantele care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi. Cu alte cuvinte, previn sau incetinesc deteriorarea cauzata de moleculele respective. Pe masura ce organismul nostru imbatraneste, capacitatea sa de a lupta impotriva efectelor radicalilor liberi scade. 

Dementa, boala Alzheimer, boala Parkinson, cataracta, artrita reumatoida, cancerul, pierderea elasticitatii pielii, caderea parului si diabetul sunt doar cateva dintre problemele care pot aparea din cauza stresului oxidativ. Pentru a le preveni, corpul are nevoie de antioxidanti.

Analgezic

Cand este aplicat local, sucul de aloe vera are proprietati analgezice. De aceea, poate atenua durerea, fiind utilizat mai ales pentru arsuri sau arsuri solare. Desigur, nu se recomanda inlocuirea unui tratament medicamentos prescris de medic, ci este o forma de medicina alternativa.

Antiseptic

Planta contine 6 agenti antiseptici, avand o actiune inhibitoare asupra bacteriilor, virusilor si ciupercilor. 

Beneficii aloe vera

Aceasta suculenta minune devine tot mai populara datorita proprietatilor sale. In intreaga lume, oamenii devin mai constienti de importanta sanatatii, iar cererea de produse pe baza de ingrediente naturale, precum aloe vera, se afla in crestere. Descopera in continuare cum te poate ajuta aloe, conform studiilor stiintifice.

Imbunatateste vindecarea ranilor

Patru cercetatori din Iran au analizat 23 de studii referitoare la efectele plantei asupra prevenirii si vindecarii ranilor cutanate. Rezultatele au aratat ca aloe vera poate fi folosita cu succes pentru a trata diferite rani: de arsuri, postoperatorii, dar si mameloane crapate, herpes genital, psoriazis si rani cronice, precum ulcerele de presiune. Totul se datoreaza proprietatilor suculentei de a mentine umiditatea si integritatea pielii, vindecand mai rapid ranile deschise.

Poate reduce placa bacteriana 

Apa de gura cu aloe vera are o eficienta deosebita datorita capacitatii sale de a reduce placa dentara, arata un studiu publicat in 2014. Aceasta placa reprezinta o pelicula formata din bacterii si zaharuri care se aduna pe dinti. Este principala cauta a cariilor, iar daca nu este indepartata corespunzator duce la formarea tartrului. 

Placa bacteriana este inlaturata si prin periajul dintilor (dimineata si seara, cate 2 minute), utilizarea atei dentare (pentru zonele unde periuta de dinti nu poate ajunge) si detartraj (in mod ideal, de 2 ori pe an).

Reduce constipatia

Aloe vera are un efect benefic asupra constipatiei. Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Current Advanced Research, remediul creste lichidul din intestine pentru a inmuia scaunele. De asemenea, stimuleaza muschiul, implicit promoveaza miscarile intestinale.

Alte moduri prin care putem ameliora constipatia includ hidratarea, cresterea consumului de fibre, exercitiile fizice si limitarea alimentelor cu un continut mare de grasimi.

Imbunatateste aspectul ridurilor

In cadrul unui studiu publicat in 2009, 30 de femei cu varsta de peste 45 de ani au primit suplimente cu gel de aloe vera timp de 90 de zile. La finalizarea studiului au fost masurate ridurile si elasticitatea faciale, comparativ cu starea lor initiala. S-a demonstrat ca gelul de aloe imbunatateste semnificativ ridurile si elasticitatea pielii, crescand productia de colagen.

Ce beneficii ai daca iei suplimente cu aloe vera?

Planta poate fi consumata sub forma de suc, tinctura sau macerat. 

Sucul poate fi preparat chiar acasa, daca ai cultivat aloe in ghiveci. Ai nevoie de 1 frunza mare, 3 cani de apa filtrata si suc de limeta. Foloseste un cutit pentru a indeparta suprafata frunzei si stratul galben (latexul). Curata cu o lingurita gelul din interior, apoi mixeaza bine la blender cu apa. Zeama de limeta de adauga la final, dupa gust, insa nu este obligatorie. De obicei, sucul se foloseste ca ingredient in smoothie-uri. Poti gasi deja preparat in magazine naturiste si unele hypermarket-uri. Atentie, aceasta varianta este mai concentrata si se dilueaza cu apa.

Tinctura poate fi achizitionata din magazine naturiste, iar modul de administrare depinde de varsta. In cazul copiilor se recomanda 3-10 picaturi de 3 ori pe zi, iar adultii pot consuma 20-25 de picaturi de 3-4 ori pe zi. 

Maceratul se obtine din frunze intregi spalate si bine pisate. Se combina cu miere in proportie de 40% aloe vera, 60% miere. Mai poti adauga si zeama de lamaie sau pulbere din alte plante active. Compozitia se toarna intr-un recipient care se lasa la loc intunecos aproximativ 2 saptamani.

Cu toate acestea, nu toate persoanele agreeaza gustul de aloe vera, dar vor sa se bucure de beneficiile sale. Solutia este simpla: consumul de suplimente alimentare iti permite sa iti imbunatatesti sanatatea fara bataie de cap.

Iti prezentam in continuare 3 astfel de produse.

Imbunatateste tranzitul intestinal, detoxifiaza colonul, mentine glucoza si colesterolul la o concentratie normala, protejeaza cavitatea bucala, echilibreaza sistemul imunitar si reduce manifestarile in alergii alimentare. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1 pana la 2 ori pe zi, pe stomacul gol.

Ajuta in sustinerea proceselor de vindecare ale organismului, sustine sanatatea sistemului digestiv, detoxifica organismul, echilibreaza sistemul imunitar, protejeaza sistemul respirator si poate ameliora constipatia. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1 pana la 2 ori pe zi, pe stomacul gol.

Este un elixir bogat in antioxidanti care combina beneficiile plantelor de aloe vera, mangosteen, nopal si graviola. Considerat un superfruct, mangosteenul poate ajuta persoanele care sufera de diabet, acnee, artrita, cancer si obezitate, promovand in acelasi timp o piele frumoasa si tanara. Cactusul nopal trateaza indigestia, ajuta la pierderea in greutate, previne imbatranirea prematura, imbunatateste puterea de concentrare si mentine sanatatea oaselor. Cat despre graviola, acest fruct tropical poate elimina parazitii intestinali, scade hipertensiunea, ajuta in caz de dureri articulare si reduce afectiunile respiratorii. Modul de administrare al suplimentului este de 30-120 ml zilnic, de preferat dimineata.

Atentie, consumul de aloe vera poate avea interactiuni adverse cu anumite medicamente. Daca urmezi un tratament pentru cheaguri de sange, boli de inima, diabet sau ti-a fost prescris un agent de scaderea a potasiului ori diuretice, consulta medicul inainte de a lua suplimente alimentare.

Aloe vera este o planta cu nutrienti importanti care ofera beneficii remarcabile pentru sanatate. O poti cultiva acasa pentru a obtine din ea suc, tinctura si maturat sau te poti bucura de avantajele sale prin intermediul suplimentelor alimentare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email