Artroza afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si are un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Descopera din acest articol ce este artroza: simptome, complicatii posibile, strategii pentru prevenire si gestionare, dar si factori de risc si optiuni de tratament disponibile.
Ce este artroza?
Artroza, numita si osteoartrita, este o forma raspandita de artrita care afecteaza in primul rand persoanele in varsta. Afectiunea provoaca defalcarea tesuturilor articulare in timp, ducand la dureri articulare si rigiditate dupa odihna sau inactivitate.
Cele mai frecvent afectate articulatii includ mainile, genunchii, soldurile, gatul si partea inferioara a spatelui. Osteoartrita afecteaza fiecare persoana in mod diferit, unii experimentand simptome usoare care nu le afecteaza in mod semnificativ activitatile de zi cu zi, in timp ce altele sufera de dureri severe si dizabilitati. Leziunile articulare se dezvolta de obicei treptat pe parcursul mai multor ani, desi poate progresa mai rapid la unii indivizi.
Principala diferenta dintre artrita si artroza este ca artrita este un termen umbrela folosit pentru a descrie orice afectiune care provoaca inflamatie si durere articulara, artroza este un tip specific de artrita. Alte tipuri de artrita, cum ar fi artrita reumatoida, sunt cauzate de un raspuns autoimun care duce la inflamarea si deteriorarea articulatiilor.
Care sunt simptomele artrozei?
De obicei, semnele care pot indica osteoartrita incep lent, cu una sau cateva articulatii. Pe masura ce se agraveaza, activitatile de zi cu zi pot deveni mai dificil de realizat. Folosirea toaletei, asezatul si ridicatul de pe canapea, ridicarea unei tigai sau a unei oale sunt cateva exemple de activitati care pot fi problematice pentru cei care sufera de artroza. Simtomele specifice includ:
- durere la utilizarea articulatiei, care se poate ameliora odata cu odihna. In stadiile avansate ale bolii, durerea poate fi mai accentuata noaptea
- rigiditatea articulatiilor, care apare in general dimineata sau dupa o perioada de odihna
- modificari articulare care pot limita miscarea articulatiilor
- umflare in jurul articulatiei, in special dupa multa activitate
- senzatia ca articulatia este slabita sau instabila
Totodata, simptomele pot afecta diferit articulatiile. De exemplu, daca suferi de artroza la genunchi, e posibil sa auzi un sunet de macinat atunci cand mergi sau te misti. Cu timpul, slabiciunea muschilor si a ligamentelor poate duce la curbarea genunchiului. In cazul soldurilor poate aparea durere si rigiditate in articulatia soldului sau in zona inghinala, in interiorul coapsei sau in fese. Uneori, durerea cauzata de artrita la nivelul soldului poate radia (se poate raspandi) la genunchi. Daca osteoartrita afecteaza coloana vertebrala, e posibil sa simti rigiditate si durere de gat sau in partea inferioara a spatelui.
Durerea si celelalte simptome ale osteoartritei pot face pacientii sa se simta obositi, sa aiba probleme cu somnul sau sa fie deprimati.
Factori de risc artroza
Cauza exacta a osteoartritei nu este cunoscuta, insa exista anumiti factori de risc.
- leziuni articulare sau suprasolicitare, precum stresul repetitiv
- varsta avansata
- sexul: femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta artroza decat barbatii, mai ales dupa varsta de 50 de ani
- obezitatea, din cauza greutatii suplimentare care pune mai mult stres asupra articulatiilor, in special la solduri si genunchi
- istoric familial: daca ai avut rude apropiate cu artroza, ai un risc mai mare de a dezvolta boala
- anumite boli metabolice, printre care diabetul si hemocromatoza
Tipuri de artroza
Artroza primara
Aceasta este cea mai frecvent diagnosticata forma de artroza si se crede ca apare in mare parte din cauza „uzurii” in timp. Din acest motiv, este asociata cu imbatranirea si, cu cat o persoana isi foloseste mai mult articulatiile, cu atat este mai probabil sa sufere de aceasta forma de artroza. Teoretic, acest lucru inseamna ca artroza primara este inevitabila daca traim pana la o varsta suficient de inaintata.
Oamenii tind sa dezvolte acest tip de osteoartrita incepand cu varsta de 55 sau 60 de ani. Este comuna la maini si picioare, genunchi sau sold, desi poate implica mai multe articulatii.
Artroza secundara
Aceasta forma de artroza rezulta din afectiuni care induc o modificare a micromediului cartilajului. Astfel de afectiuni includ traume semnificative, anomalii congenitale ale articulatiilor, defecte metabolice, infectii, boli si tulburari care modifica structura si functia normala a cartilajului (de exemplu, artrita reumatoida sau guta). Artroza secundara tinde sa apara la indivizi relativ tineri, cu varsta de aproximativ 45 sau 50 de ani.
Fracturarea unui os, obezitatea, stilul de viata sedentar, factorii ereditari si utilizarea excesiva a articulatiilor sunt cauzele principale ale artrozei secundare.
Care sunt complicatiile artrozei?
Artroza este o boala degenerativa, deci se agraveaza in timp, ducand adesea la durere cronica. Durerea si rigiditatea articulatiilor pot deveni suficient de severe pentru a face dificile sarcinile zilnice. Din acest motiv, pot aparea depresia si tulburarile de somn.
Ce tratamente pentru artroza exista?
Artroza nu poate fi vindecata, insa tratamentele pot reduce durerea si pot ajuta pacientii sa se miste mai bine. Iata ce optiuni de tratament exista in acest moment.
Tratament medicamentos
Medicamentele folosite in osteoartrita se concentreaza pe ameliorarea simptomelor, in special a durerii. Se recomanda in general acetaminofen si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Totodata, medicul poate recomanda administrarea de duloxetina, folosit in mod normal ca antidepresia, care care a fost aprobat si pentru a ameliora durerea cronica.
Tipul de tratament medicamentos este recomandat de medic in functie de severitatea durerii si alte afectiuni sau probleme de sanatate pe care pacientul le are. Daca suferi de artroza, adreseaza-te unui medic; el este singurul in masura sa iti prescrie un tratament potrivit.
Tratament chirurgical
Daca tratamentele conservatoare nu ajuta, medicul poate recomanda alte solutii, printre care:
- injectii cu cortizon, care pot ameliora durerea timp de cateva saptamani. Numarul de injectii pe care le poti primi este in general limitat la trei sau patru pe an, deoarece medicamentul poate agrava afectarea articulatiilor in timp.
- injectii de lubrifiere cu acid hialuronic, care pot fi utile in cazul genunchilor. Totusi, unele cercetari sugereaza ca aceste injectii nu ofera mai multa usurare decat un placebo.
- realinierea oaselor, daca artroza a afectat o parte a genunchiului mai mult decat pe cealalta
- inlocuirea articulatiei, interventie care consta in indepartarea suprafetelor articulare deteriorate si inlocuirea lor cu piese din plastic si metal. Articulatiile artificiale se pot uza de asemenea in timp.
Tratament naturist
Persoanele care sufera de artroza pot lua in considerare si consumul de suplimente alimentare. Atentie, suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si se administreaza doar la recomandarea medicului.
Cartilaj de rechin 750 mg – 100 capsule este util in mentinerea sanatatii sistemului osos si este un bun adjuvant in tratarea artritelor, artrozelor, reumatismului, osteoartritelor, osteoporozei. Daca esti in cautarea unui tratament naturist pentru artroza mainii, ia in considerare acest supliment alimentar.
Telina seminte 500 mg – 100 capsule este o alta optiune de tratament pentru artroza genunchiilor, a mainilor, soldului sau coloanei. Totodata, poate fi util si pentru problemele cauzate de reumatism.
Boswellia extract tamaie indiana 250 mg – 60 de capsule ajuta la sustinerea naturala a raspunsului echilibrat al sistemului imunitar la stresul metabolic intern normal, precum si la uzura tipica a vietii de zi cu zi. Produsul este standardizat pentru acizii boswellici activi care sustin sanatatea articulatiilor.
Glucozamina Condroitina MSM-120 capsule este un supliment nutritiv recomandat persoanelor cu risc crescut de imbolnavire a sistemului osos. Produsul imbunatateste proprietaţile mecanice şi elastice ale cartilajului si participand la refacerea acestuia.
Kit suport complex pentru oase, articulatii si tendoane contine pana la 14 ingrediente care sustin functia articulara normala. Suplimentul protejeaza si lubrifiaza articulatiile si sprijina regenerarea cartilajului articular.
Terapii fizice
Fizioterapia este de asemenea recomandata in cazul artrozei. Cand articulatiile sunt folosite mai putin, acest lucru poate duce la pierderea musculaturii si poate creste ridigitatea cauzata de osteoartrita. Drept urmare, se recomanda sedinte de kinetoterapie, unde pacientul va face exercitii pentru intarirea muschiilor din jurul articulatiei, cresterea flexibilitatii si reducerea durerii. Totodata, specialistul va intinde, mobiliza si masa tesuturile corpului pentru a mentine articulatiile suple si flexibile.
Cum poate fi prevenita artroza?
Desi nu exista o modalitate sigura de a preveni artroza, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de a o dezvolta sau pentru a incetini progresia sa.
- mentine o greutate sanatoasa: greutatea in exces pune o presiune suplimentara asupra articulatiilor, in special pe cele de la solduri si genunchi
- fa miscare: exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea unor articulatii sanatoase si flexibile
- evita leziunile: ia masuri de precautie pentru a evita leziunile articulatiilor, cum ar fi utilizarea echipamentului de siguranta adecvat atunci cand faci sport sau la locul de munca
- consuma alimente sanatoase: o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale si saraca in alimente procesate, poate ajuta la reducerea inflamatiei din organism, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de artroza
- gestioneaza afectiunile asociate cu osteoartrita, precum diabetul si hemocromatoza
Artroza este o afectiune cronica care afecteaza multe persoane, mai ales pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a preveni sau gestiona boala, cum ar fi mentinerea unei greutati sanatoase, activitatea fizica si evitarea leziunilor articulare. Facand aceste imbunatatiri in stilul de viata si luand masuri pentru a-ti proteja sanatatea articulatiilor, iti poti reduce riscul de a dezvolta artroza sau poti incetini progresia acesteia.
Surse:
- “Osteoarthritis.” NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Osteoarthritis.” Centers for Disease Control and Prevention, 2023, www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Osteoarthritis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Osteoarthritis.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 2017, www.niams.nih.gov/health-topics/osteoarthritis. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Osteoarthritis Types.” News Medical, 2010, www.news-medical.net/health/Osteoarthritis-Types.aspx. Accesat la 13 Apr. 2023.