Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Silimarina – Ce este si ce beneficii are pentru sanatate

Cuprins articol

In acest articol va prezentam un remediu natural utilizat in intreaga lume, avand beneficii pentru un numar mare de afectiuni. Afla ce este silimarina, care sunt proprietatile sale, in ce afectiuni este recomandata, dar si contraindicatii.

Ce este silimarina?

Silimarina reprezinta un complex de flavonoide extras din semintele plantei Silybum marianum. Aceasta este cunoscuta popular sub numele de armurariu, „ciulinul Mariei” sau „ciulinul laptelui”. Planta erbacee care poate creste pana la 10 metri inaltime, ea are flori rosii si violete si se dezvolta in mediile calduroase si insorite. Fructele sale se recolteaza doar ajunse la maturitate. Inainte de acest moment, ele nu contin derivatii flavonoidici cu efecte benefice. 

Disponibila ca extract standardizat, silimarina este folosita in medicina alternativa in special pentru efectul sau de protectie hepatica. 

Surse de silimarina

Armurariu

Silimarina se gaseste in cele mai multe plante din familia ciulinului, insa semintele de armurariu au cea mai mare concentratie. Mugurii si tulpinile contin de asemenea acest nutrient, insa intr-o cantitate scazuta.

Anghinare

Anghinarea contine vitaminele A, B6, C, K, fosfor, mangan si este bogata in fibre. Frunzele sale au proprietati hepatoprotectoare, datorita silimarinei. In plus, planta are si beneficii pentru sanatatea inimii si poate trata infectiile de natura intestinala.

Turmeric

Radacina de turmeric contine de asemenea silimarina. Se foloseste sub forma de pudra, dupa ce radacina a fost fiarta, apoi uscata in cuptor, iar la final macinata. Printre efectele sale se numara imbunatatirea memoriei, protejarea inimii, calmarea durerilor reumatice si reducerea colesterolului „rau”. Se consuma in diferite mancaruri precum curry, supe, tocanite, dar si smoothie sau prajituri.

Suplimente alimentare

Oricat de sanatos este stilul tau de viata, silimarina nu este atat de usor de procurat din alimentatie. Spre deosebire de vitamine si minerale, nu se gaseste intr-un numar mare de fructe si legume. De aceea, pentru a te bucura de proprietatile tale, ia in considerare suplimentele alimentare. Mai jos iti prezentam 3 produse care contin acest complex de flavonoide.

Capsulele silimarina 1000 mg protejeaza ficatul de actiunea distructiva a alcoolului si a unor toxine puternice. De asemenea, regenereaza tesutul hepatic, scad nivelul crescut al colesterolului si scan rezistenta la insulina a celulelor, in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. 

Doza zilnica recomandata este de 1-2 capsule pe zi, in timpul mesei. 

Capsulele silimarina 450 mg au aceleasi beneficii ca produsul prezentat anterior, insa intr-o concentratie mai mica. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula pe zi, in timpul mesei.

Capsulele cu silimarina, papadie si anghinare au multiple beneficii pentru sanatate. Papadia are proprietati antioxidante, detoxifiante, antiinflamatoare, antireumatice, este un diuretic natural, imbunatateste digestia si revitalizeaza. Anghinarea regleaza tranzitul intestinal, mentine colesterolul din sange la un nivel normal, regleaza tensiunea arteriala si ofera suport in lipsa poftei de mancare.

Desigur, acestora li se adauga si efectele silimarinei despre care am discutat mai sus. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1 pana la 3 ori pe zi.

Cum functioneaza silimarina

Extractul are un efect antiinflamator puternic, care inhiba sinteza leucotrienelor. Aceste substante chimice atrag neutrofilele la locul infectiilor si cresc permeabilitatea vaselor sanguine.

In acelasi timp, cresc nivelul de glutation, cel mai popular antioxidant. Rolul sau este sa protejeze impotriva stresului oxidativ, sa intareasca sistemul imunitar si sa ajute in detoxificarea ficatului.

O alta functie a silimarinei este de a imbunatati capacitatea ficatului de a se regenera. Mai exact, stimuleaza productia de celule hepatice noi, care le inlocuiesc pe cele deteriorare.

Proprietatile silimarinei

Silimarina are beneficii importante pentru organismul uman. In continuare, iata 4 proprietati dovedite prin studii stiintifice.

Trateaza bolile ficatului

Cercetatorii au demonstrat ca silimarina este un ajutor de nadejde in tratarea bolilor hepatice. Totul se datoreaza functiei sale antioxidante, care reduce stresul oxidativ. Studiile au vizat pacientii care sufera de boala ficatului gras (cauza alcoolica, dar si nealcoolica), insuficienta hepatica acuta.

Previne pierderea osoasa la postmenopauza

Extractul de silimarina s-a dovedit eficient in prevenirea pierderii osoase induse de deficienta de estrogen. In acest moment, la nivel global, mai mult de 200 de milioane de persoane sufera de osteoporoza. Suplimentele cu silimarina pot impiedica astfel fragilitatea osoasa si fracturile.

Poate trata acneea

Stresul oxidativ este considerat unul dintre factorii care contribuie la acnee. De aceea, specialistii propun utilizarea agentilor antioxidanti ca tratament pentru aceasta afectiune. Cercetatorii au observat ca administrarea de silimarina reduce inflamatiile si amelioreaza acneea.

Poate preveni progresia diabetului

Precum alte afectiuni, si diabetul este afectat de stresul oxidativ si inflamatie. Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii ale silimarinei, controlul glicemic poate fi imbunatatit, iar progresia complicatiilor poate fi prevenita, arata un studiu publicat in 2016. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii suplimentare pentru a oferi recomandari exacte.

Afectiuni in care se recomanda silimarina

Suplimentele cu silimarina (pulbere sau capsule) sunt recomandate ca adjuvant in diverse afectiuni, in general referitoare la ficat:

  • ciroza hepatica
  • insuficienta hepatica
  • hepatita acuta si cronica
  • calculi biliari
  • tulburari de digestie
  • alcoolism
  • boala Parkinson
  • boala Alzheimer
  • astm alergic

In ce cazuri nu se recomanda silimarina

Extractul de silimarina poate interactiona cu un numar de medicamente, inclusiv cele care trateaza tensiunea arteriala, insomnia, colesterolul ridicat sau infectiile. Daca urmezi orice tip de tratament, discuta cu medicul inainte de a incepe sa iei orice fel de suplimente alimentare.

Silimarina poate declansa reactii alergice la persoanele care au alergii la margarete, galbenele, crizanteme, ambrozie, anghinare si kiwi. De asemenea, unele persoane pot avea efecte secundare in urma consumului, printre care mancarime, balonare, greata sau diaree.

Sfaturi pentru un ficat sanatos

Ficatul este un organ extrem de important, avand aproximativ 500 de functii in organism. Desigur, cele mai cunoscute sunt detoxifierea organismului si sinteza substantelor necesare pentru crestere si digestie. 

Sustinand aproape toate celelalte organe pe care le avem, ficatul este vital pentru sanatatea noastra. Din pacate, este predispus multor boli. Hepatita A, B sau C, ciroza biliara, boala Wilson si cancerul sunt doar cateva exemple. Desi pot varia in functie de afectiune, simptomele includ de obicei:

  • piele ingalbenita
  • albul ochilor ingalbenit
  • scaun deschis la culoare sau negru
  • greata, varsaturi
  • oboseala
  • invinetire cu usurinta
  • urina inchisa la culoare

Vestea buna e ca ficatul este singurul organ intern capabil sa isi regenereze tesutul pierdut. Dintr-un singur sfert de ficat se poate regenera in mod natural un ficat intreg! Cu toate acestea, e de preferat sa ne mentinem organul intr-o stare buna. Iata ce ar trebui sa faci pentru a-l proteja.

Incearca sa ai o dieta echilibrata

Fireste, putini sunt cei care se pot lauda ca au o dieta 100% sanatoasa. Totusi, e bine sa incerci sa mananci sanatos si echilibrat in cea mai mare parte a timpului. Se recomanda evitarea meselor bogate in calorii, zaharul, grasimile saturate si carbohidratii rafinati. In acelasi timp, consumul de carne rosie trebuie limitat. 

Evita bauturile alcoolice

Consumul de alcool poate determina distrugerea celulelor hepatice. De aici se poate ajunge rapid la ciroza, hepatica alcoolica si mutatii ale celulelor care cauzeaza cancer.

Fa sport regulat

Exercitiile fizice ajuta la arderea trigliceridelor si reduc grasimea hepatica. Un adult obisnuit ar trebui sa faca miscare cel putin 150 de minute in fiecare saptamana (sau 75 de minute daca e vorba de exercitii mai viguroase).

Mentine o greutate sanatoasa

Boala ficatului gras reprezinta o serie de boli hepatice caracterizate prin grasimi in exces depozitate in celulele organului. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale problemei, boala are un risc crescut de aparitie in cazul persoanelor supraponderale si obeze.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi ce este silimarina, cum functioneaza, ce proprietati si beneficii are, in ce afectiuni este recomandata si ce contraindicatii exista. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Felicitări! Codul tău de discount:
BEAUTY15

Atenție! Reducerea este valabilă doar pentru câteva zile!