Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Colesterolul – Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Cuprins articol

Colesterolul este o substanta necesara functionarii organismului, insa, daca valorile sale sunt prea ridicate, poate cauza probleme de sanatate. Colesterolul ridicat poate fi mostenit, dar este deseori rezultatul unui stil de viata nesanatos. Din fericire, acest fapt il face sa fie usor de prevenit si tratat. Afla care sunt valorile normale, ce inseamna colesterol marit, de ce apare si ce optiuni de tratament exista pentru colesterol.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanta similara cu grasimea si se gaseste in toate celulele din corpul uman. Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D, noi celule sanatoase si substante care ajuta in digestia alimentelor. Corpul nostru produce tot colesterolul de care are nevoie pentru a functiona corespunzator, insa il putem lua si din alimente de origine animala.

Tipuri de colesterol

Colesterolul e transportat prin sange atasat de proteine. Combinatia de proteine si colesterol se numeste lipoproteina. Exista doua tipuri principale de colesterol, in functie de ce transporta lipoproteina.

Colesterol LDL (colesterolul rau)

LDL colesterol inseamna low-density lipoprotein sau lipoproteine cu densitate joasa. Este considerat colesterolul „rau” si transporta particulele de colesterol prin corp. Cand nivelul sau este ridicat, se acumuleaza in peretii arterelor, facandu-le tari si inguste.

Colesterol HDL (colesterolul bun)

Termenul HDL colesterol vine de la high-density lipoprotein sau lipoproteine de inalta densitate. Acest tip este considerat colesterolul „bun” deoarece preia colesterolul in exces, il transporta din alte parti ale corpului inapoi in ficat. Apoi, ficatul elimina colesterolul din organism.

Care sunt valorile normale de colesterol?

Colesterolul se masoara in urma unei analize de sange numita profilul lipidic. Recoltarea se face pe nemancate, la 9-12 ore de la ultima masa. Astfel, alimentele nu vor influenta rezultatele testului. Analizele furnizeaza informatii despre:

  • colesterol total: cantitatea totala de colesterol din sange (colesterol „bun” + colesterol „rau”)
  • colesterol LDL: colesterolul „rau”
  • colesterol HDL: colesterol „bun”
  • trigliceride: o alta forma a grasimilor prezente in sange

Valorile normale pentru colesterol sunt urmatoarele:

Colesterol total

  • valoare normala: cel mult 200 mg/dcl
  • valoare la limita:  201 – 240 mg/dcl
  • valoare ridicata: peste 240 mg/dcl

Colesterol HDL (colesterol bun)

  • valoare normala: peste 60 mg/dcl
  • valore la limita: intre 40 – 59 mg/dcl
  • valoare de risc: mai putin de 40 mg/dcl

Colesterol LDL (colesterol rau)

  • valoare normala: sub 100 mg/dcl
  • valoare buna: 100 – 129 mg/dcl
  • valoare la limita: 130 – 159 mg/dcl
  • valoare de risc: 160 – 189 mg/dcl
  • valoare de risc crescut: peste 190 mg/dcl

Trigliceride

  • valoare normala: sub 150 mg/dcl
  • valoare la limita: 150-200 mg/dcl
  • valoare ridicata: peste 200 mg/dcl
  • valoare foarte ridicata: peste 500 mg/dcl

Acesta este doar un ghid, iar nivelul considerat sanatos pentru tine poate fi usor diferit. Cere mai multe detalii de la medicul de familie.

De asemenea, frecventa analizei de sange depinde de varsta, sex, factorii de risc si istoricul familial. Primul test ar trebui facut intre 9 si 11 ani si repetat o data la fiecare 5 ani. Exceptie fac copiii care au antecedente familiale cu colesterol ridicat, accident vascular cerebral sau atac de cord. In acest caz, analiza poate fi efectuata incepand cu varsta de 2 ani. Adultii tineri ar trebui de asemenea sa repede analiza la fiecare 5 ani. Barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani si femeile cu varsta intre 55 si 65 de ani ar trebui sa repete testul la 2 ani. Dupa 65 de ani, testul trebuie repetat anual. 

Mai sus sunt recomandari generale; cere medicului de familie mai multe detalii despre frecventa recomandata in cazul tau. Daca rezultatele testelor tale nu se incadreaza in limitele dorite, medicul iti poate recomanda masuratori mai frecvente. Acelasi lucru e valabil si daca ai antecedente familiale de colesterol marit, boli de inima, diabet sau hipertensiune arteriala.

Ce inseamna sa ai colesterolul marit?

Colesterolul este considerat marit cand valoarea colesterolului total sare de 240 mg/dcl si cea a colesterolului LDL este peste 150 mg/dcl. Se ia in considerare si valoarea colesterolului HDL. Cand aceasta e situata sub 40 mg/dcl, organismului ii este mai greu sa duca excesul de colesterol catre ficat pentru a fi eliminat.

Daca ai colesterolul ridicat, el se poate combina cu alte substante din sange pentru a forma o placa. Aceasta se lipeste pe peretii arterelor, iar acumularea se numeste ateroscleroza si poate duce la boala coronariana. Afectiunea e caracterizeaza prin ingustarea sau chiar blocarea arterelor coronare si limiteaza fluxul de sange si aportul de oxigen catre organele vitale. Totodata, creste riscul aparitiei cheagurilor de sange care pot bloca fluxul de sange catre inima sau creier.

In general, ateroscleroza nu tinde sa aiba simptome la inceput si multe persoane ar putea sa nu stie ca sufera de aceasta boala. In cele din urma, poate provoca probleme care pun viata in pericol, precum accidentul vascular cerebral (AVC) sau atac de cord.

Simptome, cauze, factori de risc ale colesterolului marit

Nu exista simptome ale colesterolului marit. Singura modalitate prin care problema poate fi detectata este prin intermediul analizei de sange. Simptomele apar abia cand se instaleaza o boala cauzata de colesterol. Lista lor include diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, hipotiroidismul, bolile renale, bolile cardovasculare, boala ficatului gras non-alcoolic si hipertensiunea arteriala.

Cea mai frecventa cauza a colesterolului ridicat este un stil de viata nesanatos. Factorii care contribuie la asta includ obiceiurile alimentare nesanatoase, lipsa activitatii fizice si fumatul.

Colesterolul „rau” creste din cauza grasimilor saturate (carne rosie, lactate, alimentele prajite si procesate, produsele de patiserie, ciocolata etc) si a grasimilor trans (alimente procesate, prajeli). De asemenea, creste din cauza fumatului. Colesterolul „bun” scade din cauza sedentarismului si a fumatului.

Factorii de risc ai colesterolului ridicat includ:

  • varsta: nivelurile de colesterol tind sa creasca pe masura ce imbatranim
  • greutatea: persoanele supraponderale si cele obeze au un nivel ridicat de colesterol
  • factorii ereditari: colesterolul crescut poate fi mostenit de la parinti

Top 5 metode prin care poti scadea colesterolul

Daca ai un colesterol crescut, imbunatatirea stilului de viata este primul pas in rezolvarea situatiei. Daca ti-ai schimbat deja dieta si ai inceput sa faci mai multa miscare, insa nivelul colesterolului ramane ridicat, medicul iti poate recomanda anumite medicamente. Iata care sunt principalele metode prin care poti scadea colesterolul.      

1. Sportul si exercitiile fizice

Incearca sa faci cel putin 2,5-3 ore de miscare pe saptamana. Daca ai un stil de viata sedentar, incepe cu activitati mai simple: mergi mai mult pe jos, danseaza, inoata sau mergi pe bicicleta. Creste treptat durata si intensitatea, apoi cauta exercitii diferite pentru a gasi ceva care sa iti faca placere. 

2. Remedii si suplimente naturale

Daca analizele indica o valoare mare a colesterolului, medicul iti poate recomanda suplimente pentru colesterol. Acesta trebuie administrate doar la recomandarea sa si nu inlocuiesc o alimentatie echilibrata.

Suplimente cu Coenzima Q10

Coenzima Q10 poate sustine scaderea colesterolului. Suplimentele pot fi utile in special persoanelor care nu au o dieta echilibrata sau au o varsta inaintata. Iata trei recomandari pe care le poti lua in considerare.

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Coenzima Q 10 200 mg-240 de capsule sprijina productia de energie, sustine buna functionare a inimii, mareste rezistenta organismului la factori externi nocivi si ajuta sistemul imunitar. Doza zilnica recomandata este 1 capsula de 1-2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Coenzima Q-10, resveratrol si seminte de struguri – 60 de capsule ofera sprijin antioxidant triplu, sprijina imbatranirea sanatoasa, contribuie la prevenirea varicelor si la intarirea peretilor venosi. Doza zilnica recomandata este 1 capsula de 2 ori pe zi, in timpul mesei.

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Pachetul Colesterol Control  contine 1 x Drojdie de orez rosu fermentat (120 de capsule) si 1 x Coenzima Q10 30 mg – 100 de capsule. Impreuna, cele doua suplimente sustin sanatatea sistemului cardiovascular, contribuie la imbunatatirea circulatiei sangelui si la reducerea colesterolului. Doza zilnica recomandata pentru drojdia de orez este de 2 capsule de 1-2 ori pe zi, iar pentru coenzima Q10 de 1-3 capsule de 2-3 ori pe zi.

Ceaiul verde

Poti incerca si un ceai pentru colesterol, mai exact ceaiul verde. Acest tip de ceai mai are si alte beneficii: poate reduce pofta de mancare, are proprietati antiinflamatorii, poate imbunatati memoria si poate contribui la protejarea vederii. Ceaiul verde poate fi consumat ca atare sau sub forma de capsule.

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Ceai verde extract 315 mg – 100 de capsule stimuleaza sistemul imunitar, poate combate degradarea dintilor, poate reduce tendinta sangelui de a forma cheaguri si contribuie la scaderea colesterolului. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 2 ori pe zi.

Pycnogenol

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Pycnogenol® scoarta de pin 30 mg – 30 de capsule are multiple beneficii pentru sanatate. Poate imbunatati disfunctia erectila, poate reduce simptomele premenopauzei, are un efect antiinflamator si poate proteja pielea de deteriorarea cauzata de razele UV. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 2 ori pe zi.

Drojdie de orez rosu fermentat

Colesterolul - Top 5 metode prin care poti sa-l scazi in mod natural 

Drojdie de orez rosu fermentat 600 mg –  120 de capsule sustine buna functionare a sistemului cardiovascular, imbunatateste circulatia sangelui si contribuie la scaderea colesterolului. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1-2 ori pe zi.

3. Consuma alimente care scad colesterolul

Schimbarea alimentelor pe care le consumi regulat poate scadea colesterolul si poate imbunatati cantitatea de grasimi care se plimba prin sange. Cea mai buna metoda de a obtine o dieta saraca in colesterol „rau” este de a consuma mai multe alimente care scad colesterolul LDL. 

Alimentele scad colesterolul in mai multe moduri. Unele furnzeaza fibre solubile, care leaga colesterolul in sistemul digestiv si il trage afara din organism inainte de a intra in circulatie. Altele ofera grasimi polineraturale, care scad direct colesterolul LDL. Unele contin anumite substante care impiedica organismul sa absoarba colesterol. 

Iata care sunt alimentele ce alcatuiesc o dieta saraca in colesterol si care pot ajuta la reducerea nivelurilor ridicate.

  • fructe si legume proaspete
  • paine integrala, paste integrale, orez brun, hrisca, bulgur, orz 
  • nuci si seminte
  • peste gras (macrou, somon)

In acelasi timp, incearca sa consumi mai putin din urmatoarele:

  • carne rosie, carne grasa, carnati
  • unt, untura
  • smantana, branzeturi tari
  • prajituri si biscuiti
  • alimente care contin ulei de palmier sau de cocos

O dieta bazate pe fructe, legume, fasole, nuci si seminte este buna pentru organism si datorita altor beneficii. De exemplu, ajuta vederea, mentine creierul sanatos, contribuie la o sanatate digestiva buna, intareste oasele si scade riscul aparitiei cancerului.

4. Limiteaza consumul de alcool

Se spune ca alcoolul, in special vinul rosu, poate avea efecte pozitive pentru sanatatea inimii. Totusi, chiar daca bautura are anumiti compusi ce pot fi folositori, efectele negative sunt prea puternice pentru a fi ignorate. De fapt, le pot anula pe cele pozitive, in special daca se consuma o cantitate ridicata de alcool.

Efectele negative ale consumului de alcool includ cresterea riscului de aparitie al urmatoarelor afectiuni si probleme de sanatate:

  • boli de inima
  • accident vascular cerebral
  • obezitate
  • cresterea nivelului grasimilor din sange
  • mai multe tipuri de cancer
  • ciroza hepatica

De aceea, consumul de alcool trebuie limitat sau evitat, in special daca ai un nivel crescut al colesterolului.

5. Renunta la fumat

Fumatul poate creste colesterolul si creste riscul de aparitie al altor afectiuni, printre care atacuri de cord, accident vascular cerebral si cancer. Daca fumezi, incearca sa renunti la acest viciu sau cel putin sa reduci pe cat posibil numarul de tigari.

Colesterolul marit poate cauza probleme grave de sanatate, insa in cele mai multe cazuri este usor de gestionat. Tine cont de sfaturile din acest articol si nu uita sa repeti analizele de sange la frecventa recomandata de medic. 

Acest articol are rol informativ. Pentru orice probleme de sanatate este indicat sa te adresezi medicului de familie.

Referinte:

  • “High Cholesterol – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800. Accesat la 3 Nov. 2022.
  • “What Is High Cholesterol?.” NHS, 2022, www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/. Accesat la 3 Nov. 2022.
  • “Cholesterol.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2020, medlineplus.gov/cholesterol.html. Accesat la 3 Nov. 2022.
  • ‌“11 Foods That Lower Cholesterol.” Harvard Health, Harvard Health, 6 Apr. 2010, www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol. Accesat la 3 Nov. 2022.
  • “Atherosclerosis” NHS, 2022, https://www.nhs.uk/conditions/atherosclerosis/. Accesat la 17 Nov. 2022.
  • “Cholesterol and Alcohol.” WebMD, 2009, www.webmd.com/cholesterol-management/cholesterol-and-alcohol. Accesat la 17 Nov. 2022.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Felicitări! Codul tău de discount:
BEAUTY15

Atenție! Reducerea este valabilă doar pentru câteva zile!