Te simți tot mai obosit, n-ai suficientă energie, ești nemulțumit de cum arăți și parcă nici cu sănătatea nu stai prea bine? Este foarte probabil ca organismul tău să aibă nevoie de o cură de detoxifiere, care să-l ajute să funcționeze iar la capacitate maximă. Citește în continuare tot ce trebuie să știi despre dietele de detox și când este indicat să începi una!
Detoxifierea (sau detoxul) reprezintă o cale sigură prin care organismul își poate restabili echilibrul său nativ. În ultimele decenii aceste diete de detox au devenit tot mai populare, mai ales că acestea pot ajuta atât în vindecarea anumitor probleme de sănătate, cât și în pierderea kilogramelor în plus.
În mod normal, o cură de detoxifiere durează între 3 și 7 zile, însă durata acesteia poate crește și la o lună de zile, în cazul unor afecțiuni mai grave sau pentru un efect mai îndelungat.
Reține faptul că organismul uman este o mașinărie inteligentă care a știut dintotdeauna să-și elimine toxinele, fără să aibă nevoie de diete speciale sau suplimente pentru a face acest lucru.
Însă, stilul de viață modern și substanțele nocive din alimentație sau din diverse medii pe care le frecventăm sunt uneori mult prea puternice pentru ca organismul nostru să le facă față, așa că acesta are nevoie de puțin ajutor.
Citește articolul pentru a afla totul despre curele de detoxifiere, când este bine să le faci, ce alimente te vor ajuta și pe care să le eviți, precum și la ce suplimente pentru detoxifiere poți apela pentru a-i oferi organismului tău tot ce are nevoie pentru a funcționa la parametri maximi!
Iată ce vei afla din acest articol:
- Ce este o cură de detoxifiere a organismului?
- De unde provin toxinele și cum ne afectează organismul?
- Cum îți dai seama că ai nevoie de o cură de detoxifiere?
- Beneficiile dietei de detoxifiere pentru sănătate
- Alimente recomandate în timpul unei cure de detoxifiere
- Activități recomandate în timpul dietelor de detoxifiere
- Ce alimente sunt interzise în cura de detoxifiere a organismului?
- Suplimente naturale care ajută în dieta de detoxifiere
- Concluzii

Ce este o cură de detoxifiere a organismului?
Poate părea că detoxul este un concept modern, pe care-l practică doar anumite persoane, pentru a căpăta silueta dorită. Însă, detoxifierea este un proces natural care are loc în corpul fiecăruia dintre noi, prin care organismul elimină toxinele prin diverse căi: transpirație, respirație, urină, bilă și scaun. Astfel, atunci când ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii funcționează în mod optim, acestea pot elimina în mod eficient substanțele nedorite.
Există, totuși, toxine pe care organismul nu le poate elimina, iar acestea rămân depozitate în țesuturile adipoase și în oase. În acest fel, toxinele produc tot felul de probleme, de la metabolism încetinit, la poftă de alimente nesănătoase, la insomnie sau chiar depresie.
Din cauza faptului că organismul uman nu a fost făcut să gestioneze cantitatea uriașă de toxine cu care se confruntă zilnic în vremurile de astăzi, este mult mai ușor să se îmbolnăvească. Printr-o dietă corespunzătoare, se pot ameliora și boli precum: obezitatea, tulburările digestive, bolile autoimune, alergiile, balonarea sau oboseala cronică.
Astfel, dietele de detoxifiere nu fac decât să accelereze ce face corpul în mod natural. Prin intermediul acestora, tu poți adopta un stil de alimentație și de viață sănătos, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp.
Este recomandat să apelezi la dietele de detoxifiere măcar de două ori pe an (primăvara și toamna), pentru a da un reset întregului organism. Însă poți apela la aceasta de fiecare dată când simți nevoia, mai exact când ai perioade lungi de oboseală, dureri de cap sau insomnii.
Pe scurt, un detox clasic presupune o perioadă de post, urmată de un program alimentar strict, în care să consumi doar fructe, legume, sucuri naturale sau ceaiuri. O altă variantă a detoxului este mono-alimentația, adică consumul aceluiași aliment zile la rând.
Ține minte că, în primele zile ale unei diete de detoxifiere, organismul este scos din rutina sa, ceea ce poate avea efecte secundare ce-ți vor crea disconfort (amețeli, stări de vomă…). Este recomandat să perseverezi și să depășești această etapă, mai dificilă.
De unde provin toxinele și cum ne afectează organismul?
Toxinele sunt de două tipuri: produse în corpul uman (endotoxinele) sau cele produse în afara corpului uman (exotoxine).
Exotoxinele se găsesc în aerul pe care-l respirăm, în produsele de uz casnic, produsele de igienă personală, medicamente, cosmetice, alimente (produse pline de aditivi alimentari, fructe și legume tratate cu pesticide, carne provenită de la animale tratate cu antibiotice și hormoni de creștere) și băuturi (alcool, sucuri), gazele de eșapament, tutun etc. Endotoxinele, de cealaltă parte, sunt produse de bacteriile intestinale.
Așa cum am menționat mai sus, nu doar mediul înconjurător este afectat de poluare, ci și organismul uman. Peste 4 miliarde de kilograme de poluanți din materiale plastice, pesticide, metale grele sunt deversate în apă, sol și aer. În plus, peste 100.000 de produse chimice industriale și-au făcut loc în mediul în care trăim, iar corpul uman ajunge să înmagazineze peste 700 de toxine (conform studiilor).
Astfel, chiar dacă ai grijă de alimentația ta, tot consumi zilnic toxine, fie că vrei sau nu, din cauza vulnerabilității în fața poluanților.
Această acumulare de toxine poate deveni otrăvitoare pentru corpul uman și poate afecta, în timp, diverse organe. Toxinele pătrund în organismul uman prin ingestie (conservanți, aditivi, contaminare alimentară), inhalare (poluanți din aer) sau absorbție (prin piele și ochi).
Ce poți face tu este să iei decizia de a apela la o cură de detoxifiere, pentru a ajuta corpul să funcționeze iar la parametri optimi!
Cum îți dai seama că ai nevoie de o cură de detoxifiere?
Poate că ți-ai dorit de ceva vreme să ții o dietă de curățare a organismului, dar nu știai sigur dacă este momentul oportun. Corpul știe să dea semne atunci când suferă de anumite dezechilibre. Astfel, un surplus de toxine în organism va cauza anumite simptome care-și vor face loc în viața ta, afectându-ți, în primul rând, tractul gastro-intestinal.
Iată câteva semne care-ți vor spune că organismul tău are nevoie cât mai rapid de o cură de detoxifiere:
- suferi de tulburări de tranzit (constipație, diaree sau balonare);
- ai dureri de cap tot mai pregnante;
- te confrunți cu probleme ale pielii (acnee, puncte negre);
- ai poftă de alimente nesănătoase și procesate;
- ai o respirație urât mirositoare;
- te confrunți cu schimbări frecvente de dispoziție (anxietate, irascibilitate);
- ai stări de oboseală nejustificate și/sau insomnii;
- transpiri abundent;
- te confrunți cu o lipsă de energie;
- suferi de dureri musculare și articulare;
- răcești frecvent și ai o imunitate scăzută.
Poți folosi curele de detoxifiere inclusiv atunci când vrei să-ți întărești sistemul imunitar, să te vindeci mai repede după o boală, să scapi de obiceiurile alimentare nesănătoase, să te bucuri de un somn odihnitor, să reduci stresul, să îți îmbunătățești starea fizică și emoțională.
Cu toate acestea, este important ca dieta de detoxifiere să fie făcută în cunoștință de cauză. Există situații când aceasta este contraindicată, așa că nu apela la o dietă de detox dacă:
- Suferi de o afecțiune care ți-a slăbit organismul;
- Ești afectat de oboseală cronică;
- Ești afectat de malnutriție;
- Ai probleme cu glicemia (diabet zaharat);
- Ai alte tulburări de alimentație, precum anorexia;
- Faci parte din următoarele categorii: copii, adolescenți, femei însărcinate sau care alăptează.
De asemenea, ține minte că nu poți privi detoxul ca pe o simplă o cură de slăbire – organismul tău are nevoie de anumiți nutrienți și nu trebuie să îl privezi de aceștia!
Citește și articolul Detoxifierea ficatului: ce presupune și ce produse se recomandă
Beneficiile dietei de detoxifiere pentru sănătate
Așa cum ai citit mai sus, dietele de detoxifiere se fac pentru a restabili echilibrul natural al organismului și pentru a îndepărta simptomele cauzate de substanțele nocive care se aglomerează în corpul tău.
Iată la ce beneficii te poți aștepta în urma unei cure de detoxifiere:
- îți vei îmbunătăți nivelul de energie;
- ți se va regla tranzitul intestinal și digestia, prin curățarea ficatului, a rinichilor și a colonului;
- prin îmbunătățirea metabolismului, accelerezi practic procesul de slăbire;
- celulita se diminuează sau chiar dispare;
- îți vei întări sistemul imunitar;
- ți se va îmbunătăți aspectul fizic: un ten mai curat și un păr mai strălucitor și sănătos;
- ți se va împrospăta respirația;
- ți se va îmbunătăți starea psihică (prin ameliorarea stresului, un optimism ridicat, reducerea anxietății și un somn mai odihnitor);
- se vor ameliora sau vor dispărea complet iritațiile, durerile de cap sau insomniile;
- se va îmbunătăți funcționarea organelor și a țesuturilor din organism;
- vei renunța mai ușor la obiceiuri nesănătoase și dependențe alimentare;
- vor dispărea afecțiunile cauzate de viruși, bacterii sau paraziți;
- se va îmbunătăți funcționarea sistemului limfatic.
Alimente recomandate în timpul unei cure de detoxifiere
Așa cum ai citit până acum, o dietă de detox începe cu hrana pe care o introduci în organismul tău. Pe lângă faptul că trebuie să eviți complet alimentele procesate, iată ce alimente îți vor fi de un real folos pentru eliminarea toxinelor:
Apa (cu lămâie)
Nu este o surpriză faptul că apa reprezintă un factor important în eliminarea toxinelor din corp. De aceea este important să bei zilnic cel puțin 2 litri de apă filtrată. În plus, apa cu lămâie, datorită acidului din lămâie, va descompune moleculele de grăsime, ce va duce la pierderea în greutate și la funcționarea corectă a ficatului.
Un sfat util este să-ți începi ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie stoarsă.
Fructe și legume proaspete
Apelează cu încredere la fructele și legumele consumate în stare proaspătă. Acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal și sunt mult mai bogate în nutrienți, vitamine și minerale. De asemenea, legumele mai pot fi consumate nu doar în stare naturală, ci și în urma preparării la abur.
Smoothie-uri din fructe și legume
Caise, piersici, fructe de pădure, citrice, pepene galben și verde, mango, struguri, papaya, kiwi (din gama fructelor) sau morcovi, kale, țelină, sfeclă, spanac, varză, pătrunjel (din categoria legumelor) – oricare din acestea, în combinațiile pe care le dorești, sunt o alegere perfectă pentru perioadele de detox, fiindcă au foarte mulți nutrienți.
Ceaiuri de plante
Asemenea apei, ceaiurile ajută la eliminarea toxinelor prin faptul că măresc viteza cu care alimentele ajung în tractul digestiv. Detoxifierea cu ceaiuri poate fi făcută în două etape: etapa de înviorare (ce trebuie practicată dimineața, prin ceaiuri bogate în anti-oxidanți, vitamine și alte substanțe nutritive, ce asigură energie pe parcursul zilei) și etapa de curățare (ce are loc seara, prin ceaiuri care să favorizeze eliminarea toxinelor acumulate pe parcursul zilei).
Iată câteva idei de ceaiuri care susțin procesul de detoxifiere: ceaiul verde, de ghimbir, de anghinare, de mușețel, de rooibos sau de fenicul.
Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C este un antioxidant ce ajută organismul să producă glutation. Acesta ajută ficatul să proceseze toxinele și contribuie la repararea leziunilor hepatice. Citricele au efect alcalin asupra organismului, întărind sistemul imunitar, ajută și la o piele sănătoasă și combat radicalii liberi ce provoacă diverse boli.
Iată ce mai poți mânca, pe lângă citrice, pentru a obține vitamina C din surse naturale: coacăze, măceșe, cătină, kiwi, broccoli sau ardei iute.
Carne foarte slabă
Cu precizarea că nu trebuie consumată în cantități mari, este recomandat să gătești carnea fiartă, la abur sau la grătar, fără niciun fel de sos.
Ouă fierte
Ouăle fierte conferă sațietate pe termen lung corpului și au avantajul că au puține calorii.
Cereale integrale, oleaginoase și semințe
Într-o cură de detoxifiere sunt recomandate inclusiv fructele oleaginoase crude, germenii de fasole, dar și lucerna și lintea. Astfel, pentru o gustare rapidă poți apela la migdale, nuci, alune, semințe de floarea soarelui, semințe de in sau de susan. Le poți adăuga, de asemenea, în salata de fructe.
Îndulcitori naturali
Mierea de albine poate fi folosită ca îndulcitor, mai ales că mierea are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, ajutând la funcționarea normală a sistemului digestiv. Alte idei de îndulcitori naturali ce n-au efectele negative ale zahărului sunt: stevia, siropul de agave, zahărul de cocos, melasa, siropul de arțar sau eritritolul.
Uleiuri nerafinate
Este important să eviți uleiurile extrase chimic, fiindcă sunt de calitate inferioară, golite de substanțe nutritive. Așadar, apelează cu încredere la următoarele variante: uleiul de măsline extravirgin, uleiul de rapiță, uleiul de cocos sau uleiul din diverse semințe, presat la rece.
După cura de detox, încearcă să ai o alimentație cât mai sănătoasă. Află ce ar trebui să consumi din articolul Sfaturi esențiale pentru o alimentație sănătoasă
Activități recomandate în timpul dietelor de detoxifiere
O dietă de detoxifiere nu presupune doar un regim alimentar ceva mai strict, ci și câteva activități care pot susține efectele acestei diete. Astfel, procesul de curățare a întregului organism și a organelor vitale va fi complet.
Nu în ultimul rând, un detox ca la carte implică și eliminarea gândurilor negative și a tiparelor toxice, printr-o igienă a minții și practicarea recunoștinței!
Iată ce poți face pentru o detoxifiere mai rapidă:
Fă baie cu sărurile Epsom
Sulfatul de magneziu, cunoscut și sub numele de săruri Epsom, sunt folosite pentru reducerea stresului, calmarea durerilor și catifelarea pielii. În timpul băilor cu aceste săruri, pielea transpiră mai mult și se va accelera, astfel, procesul de detoxifiere.
Mergi la saună
O altă modalitate de a elimina toxinele prin transpirație este sauna. Obiceiul de a merge săptămânal la saună te va ajuta să elimini surplusul de kilograme și să scapi mai rapid de substanțele toxice din organism.
Fă sport
Această recomandare pe care o auzim tot mai des aduce extrem de multe beneficii sănătății. Nu doar că te va ajuta să pierzi în greutate, dar îți va crește și nivelul de energie și îți va îmbunătăți starea de spirit. În plus, activitatea fizică ajută metabolismul și intensifică respirația și arderile, ajutând alimentele să treacă mai repede prin intestine.
Efortul fizic curăță pielea prin transpirație, ajutând la eliminarea mai rapidă a toxinelor.
Oferă-ți timp pentru odihnă
Somnul (de calitate) este un factor uriaș pentru păstrarea sănătății organismului. Astfel, respectarea orelor de somn și a unei rutine poate avea efecte miraculoase, prin favorizarea funcționării optime atât a corpului, cât și a creierului.
Fă exerciții de respirație
Apelează cât mai des la exerciții de respirație profundă pentru o mai bună oxigenare a creierului, a sângelui și a organelor. Astfel, vei elimina mai mult dioxid de carbon, precum și alte toxine din organism. Cu timpul, aceste exerciții simple te vor ajuta în ameliorarea depresiei, anxietății sau a stresului.
Ce alimente sunt interzise în cura de detoxifiere a organismului?
De asemenea, pentru ca dieta de detox să își facă efectul, iar corpul să elimine toate toxinele care îi dăunează, este important să eviți complet alimentele procesate și pline de aditivi. Adică exact acele alimente care te-au adus în pragul nevoii de a face un detox. În general, trebuie evitate alimentele greu de digerat și care irită intestinul.
Iată care sunt alimentele interzise în perioada de curățare a organismului:
- sucurile din comerț, oricât de naturale ar părea;
- alcoolul;
- produsele procesate, de patiserie și cofetărie, de fast-food și dulciurile;
- nicotina, ciocolata, cafeaua și ceaiul de mentă;
- prăjeli, afumături, sosuri, margarină și unt;
- sare (doar în cantități moderate) – o poți înlocui cu zeamă de lămâie și ardei iute;
- cereale care conțin gluten: orz, ovăz, secară, grâu;
- uleiul folosit pentru gătit.
Suplimente naturale care ajută în dieta de detoxifiere
În cazul în care dorești să ai parte de o cură de detoxifiere cu rezultate vizibile într-o perioadă scurtă de timp, este recomandat ca, pe lângă grija la alimentație și la stilul de viață, să apelezi și la suplimentele naturale. Acestea sunt realizate din compuși naturali și au o eficiență sporită, oferindu-i organismului tău armele necesare pentru a lupta împotriva acumulării de toxine.
În acest sens, ajută atât ceaiurile verzi, cât și suplimentele precum: oțetul din cidru de mere, scorțișoara, cromul picolinat, ardeiul iute, cetona de zmeură, capsulele Omega 3-6-9, acai etc.
Îți prezentăm mai jos 5 recomandări de suplimente naturale de calitate care te vor ajuta atât în lupta cu toxinele, cât și în cea cu kilogramele în plus:
Oțetul din cidru de mere este alegerea perfectă mai ales în cazul problemelor de digestie, deoarece proprietatea lui principală este aceea că devorează grăsimea, contribuind la pierderea kilogramelor în plus.
Acesta are beneficii precum: accelerarea digestiei, reglarea tranzitului intestinal și reducerea celulitei, susținând, astfel, eliminarea toxinelor din corp. În plus, are efect benefic și asupra sistemului nervos central, prin faptul că susține sănătatea inimii, aducând și beneficii în cazul afecțiunilor dermatologice, precum acneea sau mătreața.
Extractul de ceai verde are proprietăți antioxidante puternice, îmbunătățind starea generală a organismului. Capsulele pot fi administrate ca atare sau pot fi deschise și amestecate cu ceai, având multiple beneficii asupra corpului, mai ales asupra sistemului imunitar.
De asemenea, extractul de ceai verde ajută în curele de detoxifiere și slăbire prin faptul că reduce nivelul zahărului din sânge și micșorează colesterolul.
-
On SaleSale!%Off15Disc. 19 lei19lei19leiFiber Diet-120 comprimateVânzare Produs cu reducere
125.00 lei106.00 lei
De un real ajutor în curele de detoxifiere și de slăbire, Fiber Diet conține peste 80% fibre vegetale, care aduc numeroase beneficii organismului. În primul rând, fibrele creează sațietate cu ușurință, reducând, astfel, pofta de mâncare.
În plus, suplimentul susține activitatea intestinală și reglează digestia, eliminând constipația (datorită faptului că fibrele cresc capacitatea de retenție a apei în colon) și reziduurile acumulate în colon. De asemenea, ajută în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, reducând nivelul de colesterol.
-
On SaleSale!%Off10Disc. 9 lei9lei9leiAcai 1000 mg, 60 capsule | Puritan’s PrideVânzare Produs cu reducere
85.00 lei76.50 lei
Fructul acai, originar din pădurile tropicale ale Braziliei, este de zeci de ori mai puternic decât citricele, în ce privește proprietățile antioxidante pe care le deține. Astfel, acaiul elimină cu succes toxinele din organism, ajutând în dietele de detox și conferind strălucire pielii. Fiind bogat și în vitamine și fibre, Acai mărește energia și rezistența organismului și întărește cu succes sistemul imunitar, apărând organismul împotriva bolilor și infecțiilor.
Este recomandat mai ales persoanelor care vor să slăbească rapid, fără a pierde parte importantă din nutrienți și care vor să-și fortifice sănătatea.
-
On SaleSale!%Off10Disc. 35 lei35lei35leiPachet Slăbire și Detoxifiere | Puritan’s PrideVânzare Produs cu reducere
347.00 lei312.30 lei
Această combinație de Crom picolinat, Acai și Omega 3-6-9 Ulei Natural de In ajută organismul pe mai multe planuri.
Cromul scade senzația de foame, controlând nivelul zahărului din sânge și previne acumularea de grăsimi în interiorul vaselor de sânge.
Acai-ul ajută la detoxifierea organismului, reducând celulita, și întărește sistemul imunitar, oferind energie și rezistență.
Omega 3-6-9, ultimul ingredient din Pachetul Slăbire și Detoxifiere, ajută la arderea rapidă a caloriilor, accelerând metabolismul; de asemenea, crește energia și îmbunătățește tranzitul intestinal.
Concluzii
Într-o lume în care s-au descoperit cel puțin 700 de toxine care ajung în corpul nostru, afectându-ne sănătatea, nivelul de energie, pofta de viață și productivitatea, este indicat să iei în considerare implementarea periodică a unor cure de detoxifiere.
Nu este ușor să refuzi toate tentațiile stilului de viață modern, iar un detox de câteva zile, maximum o lună, în funcție de necesități, nu te va suprasolicita. Astfel, nu vei simți frustrarea care apare când renunți dintr-o dată la absolut toate micile plăceri!
Printr-o simplă cură de detoxifiere poți vedea mai ușor ce greșeli faci în relația cu propriul organism, prin alimentație și prin stil de viață și, astfel să păstrezi măcar o parte din obiceiurile sănătoase pe termen îndelungat. Un stil de viață sănătos și activ se construiește cu pași mici, dar se va vedea în modul cum arăți, în modul cum te simți și în rezultatele tale!