Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Detoxifierea ficatului: Ce presupune si ce produse se recomanda

Cuprins articol

Cu siguranta ai auzit macar o data despre detoxifierea ficatului, un mod prin care poti oferi o bine-meritata pauza acestui organ vital. O dieta de curatare te poate ajuta sa ai mai multa energie, o stare de spirit mai buna si iti poate imbunatati sistemul imunitar. Insa ce poti manca mai exact, ce trebuie sa eviti si ce suplimente poti lua pentru a accelera procesul? Citeste in continuare pentru a afla toate detaliile legate de cura de detox.

Informatii generale despre ficat

Ficatul este un organ important din organismul uman, care face parte din aparatul digestiv. Rolul sau este foarte important si complex, avand peste 500 de functii indispensabile unei vieti sanatoase. Acestea pot fi incluse in 5 categorii:

  • functia metabolica: participa in metabolismul glucidelor si proteinelor, sintetizeaza anumite elemente ale sangelui, dar si colesterolul si lipidele;
  • functia secretorie: secreta bila, lichidul care ajuta la emulsionarea grasimilor, avand si functia de a neutraliza acidul in plus al stomacului;
  • functie imunizanta: ajuta in imunitatea corpului, neutralizand substante toxice;
  • functie excretorie: descompune hemoglobina;
  • alte functii: sintetizeaza si inactiveaza anumiti hormoni, ajuta in sinteza unor factori care coaguleaza sangele, depoziteaza numeroase vitamine

Atunci cand aceste functii nu se pot desfasura, se instaleaza insuficienta hepatica. Cele mai comune simptome ale acesteia includ scaderea poftei de mancare, scaderea in greutate, oboseala extrema, tulburari ale somnului, greata, icter, sangerari mucoase si cutanate si edeme.

Ficatul este cunoscut pentru capacitatea sa extraordinara de regenerare. Daca este distrus de toxine sau extirpat chirurgical, dar inca mai ramane in corp un sfert din tesutul sau, cantitatea este suficienta pentru regenerarea completa. In general, dupa un transplant de ficat se pastreaza aproximativ 30% din acesta, iar in primele 48 de ore regenerarea deja a pornit – dupa 4 saptamani, volumul se va fi dublat.

Desigur, nu trebuie sa ne bazam pe acest fapt, ci trebuie sa ne asiguram ca ficatul nostru este intotdeauna sanatos, pentru a functiona corespunzator.

De ce se face si cand se face curatarea ficatului?

Atunci cand ficatul este sanatos, el se curata singur, in mod natural. Daca este bolnav (persoana sufera de o afectiune hepatica), el nu isi va imbunatati starea printr-o simpla dieta de detoxificare. In astfel de cazuri este nevoie de tratament medical adecvat si schimbari ale dietei si stilului de viata.

Cu toate acestea, e recomandat sa ne ingrijim acest organ pentru a-l mentine sanatos.

Desi este puternic si rezilient, ficatul poate fi afectat puternic de cantitatea mare de substante chimice toxice la care il expunem. Un exemplu des intalnit este alcoolul, care distruge in timp functia ficatului.

Astfel, exista cateva momente cand e bine sa faci o detoxifiere a ficatului pentru a-l ajuta sa se odihneasca putin. Desigur, in mod ideal cu totii am avea un stil de viata sanatos, fara excese, insa cati dintre noi se pot lauda cu asta? Gandeste-te la perioadele in care ficatul depune mai mult efort.

In general, acestea sunt de Paste si Craciun, cu ocazia unor aniversari, in vacante sau vara, in sezonul festivalurilor. Curatarea ficatului poate fi efectuata dupa acestea, motiv pentru care in luna ianuarie, de exemplu, oameni din intreaga lume incearca sa ofere o pauza acestuia.

Mai poti apela la detox si daca ai inceput sa te confrunti cu acneea, conspiratia, balonarea, oboseala, lipsa entuziasmului, raceli dese, sensibilitati alimentare, consumi des alimente procesate si/sau dulciuri, ai o respiratie urat mirositoare sau esti supraponderal si nu reusesti sa pierzi din greutate.

Ce presupune o dieta de detoxificare a ficatului?

Un regim pentru ficat nu trebuie sa fie extrem: sa reduci drastic cantitatea de calorii consumate sau sa bei doar sucuri din fructe si legume 2 saptamani nu iti va ajuta organismul, dimpotriva. Mai ales daca urmezi des o astfel de dieta, nu vei primi toti nutrientii necesari, ceea ce poate duce la deficiente sau malnutritie. Solutia este o combinatie intre „asta nu” si „asta da”.

Ce sa NU faci in cadrul unei diete de detoxifiere:

  • nu consuma alcool sau cel putin limiteaza consumul la 1-2 pahare pe saptamana;
  • nu consuma cofeina sau cel putin limiteaza consumul (cofeina reduce capacitatea ficatului de a elimina toxine si creste inflamatia; atentie, si unele ceaiuri sau sucuri contin aceasta substanta, nu doar cafeaua);
  • nu te expune la substante nocive precum nicotina, odorizantele de camera, produsele de curatenie cu multe chimicale etc;
  • nu te baza doar pe suplimente si medicamente

Ce sa faci in cadrul unei diete de detoxifiere:

  • consuma suficienta apa, dar si ceaiuri (fara cofeina), sucuri naturale, limonada, supe etc;
  • consuma mai multe fructe si legume, de preferat organice;
  • concentreaza-te pe alimente integrale;
  • fa miscare cel putin 30 de minute pe zi (sportul are numeroase beneficii pentru sanatate, ajutand si organele interne);
  • daca iei suplimente alimentare, asigura-te ca sunt naturale si provin de la un producator de incredere

Care sunt beneficiile aduse de curele de detoxifiere a ficatului?

Urmata corespunzator, o astfel de cura de eliminare a toxinelor din organism nu poate aduce decat beneficii.

Creste nivelul de energie

Daca ficatul este prea ocupat cu o cantitate mare de toxine, de poti simti mereu obosit si letargic. Astfel, o perioada de curatare te poate ajuta sa redevii energic si sa ai o stare de spirit mai buna.

Imbunatateste claritatea mentala

Creierul nu poate procesa rapid informatiile daca in corpul tau se acumuleaza multe substante toxice. In urma unei diete de detoxifiere, te vei concentra mai bine, vei invata mai repede informatii noi si vei fii mai productiv.

Intareste sistemul imunitar

Cand ficatul functioneaza bine, tot organismul are de castigat. Daca simti ca te imbolnavesti mai repede decat altii de raceala sau anumite infectii si/sau daca te vindeci mai greu, este posibil ca imunitatea ta sa fie mica. Problema poate fi ameliorata in urma unei cure de detoxifiere.

Imbunatateste sanatatii pielii

Pielea palida, cu aspect tern, predispusa la eruptii cutanate si acnee, poate fi cauzata de alimentatie. Odata ce vei reduce consumul de alimente procesate, alcool si zahar, vei descoperi ca tenul arata mai sanatos si tanar.

Ce diete sunt recomandate pentru detoxificarea ficatului?

Cele mai potrivite diete de detoxifiere sunt cea vegetariana si cea plant based. Diferenta dintre cele doua vine de la oua si lactate, care sunt acceptate in alimentatia vegetariana, dar nu si in cea plant based (vegana). Astfel, se consuma legume, fructe, nuci si seminte, de preferat organice, proaspete si neprocesate.

Daca iti faci griji in ceea ce priveste proteinele, afla ca multe plante contin acesti macronutrienti vitali. Poti consuma, de exemplu, naut, linte, soia, nuci, alune, hrisca, mazare, fulgi de ovaz, ciuperci, spanac, broccoli, sparanghel, avocado, dar si seminte de floarea soarelui, susan, in si dovleac.

Cat despre calciu, si acesta se poate lua din plante, lactatele nefiind necesare unui stil de viata echilibrat. Necesar pentru sanatatea oaselor, calciul poate fi luat din migdale, ceapa verde, varza chinezeasca, nasturel, ridichi, spanac, bame, tofu, smochine, alge marine, dar si numeroase alimente si bauturi fortificate.

Poti ajuta ficatul si cu ajutorul suplimentelor alimentare. Atentie, acestea nu trebuie sa inlocuiasca un stil de viata echilibrat, ci vin in completarea altor schimbari pe care le faci.

Ceaiul BIO Detoxifiant ayurvedic poate fi consumat atat la micul dejun, cat si in timpul zilei sau seara, neavand cofeina. Contine lemn dulce, scortisoara, radacina de brusture, ghimbir, papadie, fenicul, anason, fructe de ienupar, coriandru, turmeric si multe alte ingrediente din culturi certificate ecologic. Poate fi consumat si de catre persoanele hipertensive, insa, din cauza lemnului dulce, acestea ar trebui sa evite consumul in exces.

 

Un alt ajutor excelent in dieta de curatare a ficatului este ceaiul cu lemongrass, papadie si lemn dulce. Mai contine si ghimbir, scortisoara, menta, urzica, curcuma si ulei de lamaie, din culturi certificate ecologic. Ingredientele principale stimuleaza metabolismul, au un efect diuretic si improspateaza corpul si mintea.

 

Exista bineinteles si suplimente alimentare sub forma de capsule precum cele de Chlorella. Aceasta alga contine cea mai mare cantitate de clorofila din toate plantele lumii, dar si toti aminoacizii esentiali. Beneficiile sale includ intarirea sistemului imunitar si capacitatea de a energiza organismul.

 

Ce alimente sunt recomandate pentru detoxifierea ficatului?

Lista alimentelor bune pentru ficat include:

  • usturoiul: contine enzime care ajuta la eliminarea toxinelor;
  • spanac, varza si rucola: cresc productia si fluxul bilei;
  • grepfrut: ajuta la eliminarea toxinelor si contine vitamine importante pentru sistemul imunitar;
  • avocado: protejeaza ficatul si in asigura functionarea corecta;
  • turmeric: ajuta la regenerarea celulelor hepatice deteriorate;
  • afine: sunt bogate in antioxidanti care protejeaza acest organ;
  • linte: arginina (un aminoacid) ajuta corpul sa scape de amoniac;
  • ciocolata neagra (cu peste 70% continut de cacao): aportul sau de magneziu ajuta la buna functionare a ficatului

In general ar trebui sa te concentrezi pe alimente organice, bio, cat mai neprocesate. Se evita deci mancaruri precum burgerii cu cartofi prajiti, chiar daca acestia sunt realizati in teorie din legume sanatoase.

O cura de detoxifiere a ficatului poate avea beneficii importante pentru sanatate, dar numai daca este realizata corespunzator. Astfel, tine cont de sfaturile de mai sus si asigura-te ca oferi corpului tau toti nutrientii necesari. Nu ar trebui sa tii dieta mai mult de 2-3 saptamani si mai des de 3 ori pe an.

In restul timpului incearca sa ai un stil de viata sanatos si echilibrat, care sa includa exercitii fizice, evitarea viciilor si reducerea stresului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Felicitări! Codul tău de discount:
BEAUTY15

Atenție! Reducerea este valabilă doar pentru câteva zile!