Diabetul este o afectiune comuna care afecteaza oameni de toate varstele. Exista mai multe forme de diabet, dintre care diabetul zaharat de tip 2 cel mai comun. Afla care sunt principalele cauze si factori de risc, prin ce simptome se caracterizeaza, cum se diagnosticheaza, dar si ce optiuni de tratament pot ajuta in gestionarea afectiunii.
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul este o boala care apare atunci cand glicemia (glucoza) este prea mare. Se dezvolta cand pancreasul nu produce suficienta insulina (sau chiar deloc) ori cand corpul nu raspunde in mod corespunzator la efectele insulinei.
Glucoza (zaharul) provine in principal din carbohidratii din alimente si bauturi. Este sursa de energie a corpului, iar sangele o transporta catre toate celulele pentru a o folosi pentru energie. Cand glucoza este in sange, are nevoie de un ajutor pentru a ajunge la destinatia finala: hormonul insulina. Daca pancreasul nu produce suficienta insulina sau corpul nu o foloseste in mod corespunzator, glucoza se acumuleaza in sange, provocand un nivel ridicat de zahar in sange (hiperglicemie).
Tipuri de diabet
Exista mai multe tipuri de diabet. Cele mai comune forme includ:
Diabet zaharat de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 e caracterizat printr-o deficienta a productiei de insulina si necesita administrarea zilnica de insulina. Este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca si distruge din greseala celulele producatoare de insulina din pancreas.
E mai putin frecvent decat cel de tip 2: afecteaza aproximativ 5-10% dintre persoanele cu diabet. Este de obicei diagnosticat la copii si adulti tineri, dar se poate dezvolta la orice varsta.
Desi in prezent nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni diabetul de tip 1, acesta poate fi tratat cu succes prin respectarea unui stil de viata sanatos, gestionarea nivelului de zahar din sange si efectuarea de controale regulate. Managementul corect al diabetului de tip 1 este esential pentru prevenirea complicatiilor si mentinerea calitatii vietii.
Diabet zaharat de tip 2
In cazul diabetului zaharat de tip 2, organismul nu produce suficienta insulina sau celulele corpului nu raspund normal la aceasta. Drept urmare, nivelul zaharului din sange creste si pot aparea probleme grave de sanatate.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, reprezentand mai mult de 95% din toate cazurile. Afecteaza cel mai des adultii, dar tot mai multi copii si adolescenti si il dezvolta. Excesul de greutate corporala si inactivitatea pot creste riscul de a dezvolta aceasta boala la orice varsta.
Tratamentul pentru diabetul de tip 2 implica de obicei modificari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate, exercitii fizice regulate si obiceiuri alimentare sanatoase. In unele cazuri, poate fi necesara si terapia cu medicamente sau cu insulina.
Diabet gestational
Diabetul gestational se dezvolta in timpul sarcinii la femeile care nu aveau diabet inainte. Este diagnosticat prin screening prenatal si se caracterizeaza prin hiperglicemie cu niveluri de glucoza din sange peste normal, dar sub cele diagnosticate de diabet.
Afectiunea apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta insulina pentru a satisface cererea crescuta in timpul sarcinii din cauza modificarilor hormonale si a cresterii in greutate. Femeile cu diabet gestational prezinta un risc mai mare de complicatii in timpul sarcinii si al nasterii, iar copiii lor pot fi de asemenea expusi riscului de probleme de sanatate. Desi diabetul gestational dispare de obicei dupa sarcina, femeile care l-au avut au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata.
Principalele cauze ale diabetului zaharat
Cauza de baza a diabetului este o cantitate prea mare de glucoza in sange. Totusi, motivul pentru care nivelurile de glucoza sunt ridicate difera in functie de tipul de diabet.
Astfel, cauzele diabetului includ:
Rezistenta la insulina
Diabetul de tip 2 rezulta in principal din rezistenta la insulina, care apare atunci cand celulele din muschi, grasime si ficat nu raspund asa cum ar trebui la acest hormon. Mai multi factori si afectiuni contribuie la diferite grade de rezistenta la insulina, inclusiv obezitatea, lipsa activitatii fizice, dieta, dezechilibrele hormonale, genetica si anumite medicamente.
Boala autoimuna
Diabetul de tip 1 apare cand sistemul imunitar ataca celulele producatoare de insulina din pancreas.
Dezechilibre hormonale
In timpul sarcinii, placenta elibereaza hormoni care provoaca rezistenta la insulina. Daca pancreasul nu poate produce suficienta insulina pentru a depasi rezistenta la insulina, diabetul se poate dezvolta. Alte afectiuni legate de hormoni, cum ar fi acromegalia si sindromul Cushing, pot provoca de asemenea diabet de tip 2.
Leziuni pancreatice
Leziunile pancreasului pot afecta capacitatea acestuia de a produce insulina, ducand la diabet de tip 3c. Se estimeaza ca tipul 3c reprezinta aproximativ 8% din totalul diabetului diagnosticat
Medicamente
Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente poate duce la diabet de tip 2. In general este vorba de tratamente pentru HIV/SIDA si corticosteroizi.
Factori de risc
Se crede ca diabetul de tip 1 este cauzat de o reactie imuna. De aceea, factorii de risc nu sunt la fel de clari ca la celelalte tipuri. Totusi, ai sanse mai ridicate de a dezvolta boala daca o ruda apropiata sufera de ea. Totodata, se dezvolta de obicei la copii, adolescenti sau adulti tineri.
In cazul diabetului zaharat de tip 2, esti mai expus riscului daca:
- ai prediabet (nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat cele normale, dar nu sunt suficient de ridicate pentru a fi diagnosticat oficial cu diabet de tip 2)
- esti supraponderal
- ai 45 de ani sau mai mult
- ai un parinte, un frate sau o sora cu diabet zaharat de tip 2
- ai activitate fizica de mai putin de 3 ori pe saptamana
- ai avut diabet gestational (diabet in timpul sarcinii)
- ai boala hepatica grasa non-alcoolica
Simptome diabet
Simptomele diabetului includ:
- sete mai mare decat de obicei
- urinari dese
- pierdere in greutate chiar daca nu se incearca acest lucru
- prezenta cetonelor in urina
- senzatie de oboseala si slabiciune
- senzatie de iritabilitate sau alte modificari ale dispozitiei
- vedere incetosata
- rani cu vindecare lenta
- infectii dese (in special ale gingiilor, ale pielii si vaginale)
- amorteala sau furnicaturi la maini sau picioare
- piele foarte uscata
Persoanele care au diabet de tip 1 pot avea si greata, varsaturi sau dureri de stomac. Simptomele se pot dezvolta in doar cateva saptamani sau luni si pot fi severe.
In cazul diabetului de tip 2, instalarea simptomelor dureaza cativa ani, iar unii oameni nu observa niciun simptom. De aceea, este important sa cunosti factorii de risc pentru diabetul de tip 2 si sa discuti cu medicul de familie despre asta.
Cat despre diabetul gestational, de obicei nu exista niciun simptom. Daca esti insarcinata, medicul tau ar trebui sa te testeze pentru diabet gestational intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.
Diagnosticare
Testarea este simpla, iar rezultatele sunt de obicei disponibile rapid. Medicul iti va cere sa faci una sau mai multe dintre urmatoarele analize de sange pentru a confirma diagnosticul:
testul A1C: masoara nivelul mediu de zahar din sange in ultimele 2 sau 3 luni
test glicemie (determinarea glicemiei pe nemancate): masoara glicemia dimineata, dupa ce nu s-a consumat mancare cu cel putin 14 ore inainte de efectuarea analizelor
test de toleranta la glucoza (testul glicemiei provocate): masoara glicemia inainte si dupa ce bei un lichid care contine glucoza; nu se consuma mancare dimineata
test de rutina al glucozei: masoara glicemia intr-un moment oarecare al zilei, indiferent cand s-a consumat mancare ultima data
Tratamente naturiste pentru diabet
Imbunatatirea stilului de viata
Imbunatatirea stilului de viata poate fi o modalitate eficienta de a trata diabetul, in special diabetul de tip 2. O dieta sanatoasa si activitate fizica regulata pot ajuta la controlul nivelului glicemiei si la reducerea nevoii de medicamente. Mai mult, pierderea in greutate poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce riscul de complicatii asociate diabetului. Daca suferi de diabet, e important sa dezvolti un plan personalizat de gestionare a bolii alaturi de medicul tau.
Optimizarea cantitatii de zahar din sange
Optimizarea cantitatii de zahar din sange este esentiala in tratarea diabetului. Atunci cand nivelurile de zahar din sange sunt prea mari, pot provoca deteriorarea vaselor de sange, a nervilor si a organelor din organism. Prin gestionarea glicemiei cu medicamente si modificari ale stilului de viata, persoanele cu diabet pot reduce riscul de complicatii si isi pot imbunatati calitatea vietii.
Suplimente naturale recomandate
Scortisoara Complex și Crom Picolinat, 120 capsule ajuta la metabolismul zaharului si al grasimilor, contribuie la controlul nivelului de zahar in sange si la stabilizarea glicemiei la un nivel normal. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de 2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.
Diabetic Suport Formula-60 comprimate contine picolinat de crom, biotina si vitamina D, fiind un supliment alimentar pentru persoanele care sufera de diabet. Doza zilnica recomandata este de 1 comprimat pe zi, de preferinta cu o masa.
I-Gluc+ Glucoza Spray Instant-20 ml este un supliment alimentar lichid microatomizat care contine dextroza cu aroma de capsuni si vitamina B12. Contribuie la reglarea sangelui la persoanele cu diabet si este excelent pentru pierderea in greutate. Daca nivelul zaharului din sange scade brusc, este bine sa ai la indemana i-Gluc+ Instant Glucose Spray. Poate fi folosit si pentru diabetul de tip 1 si tip 2 dupa consultarea unui specialist.
Moringa 400 mg-90 capsule ajuta la reglarea nivelului glicemiei prin mentinerea unui nivel normal de glucoza. Totodata, este un tonic general care sustine sanatatea organismului, datorita continutului de vitamine si minerale. Doza zilnică recomandată este de 2 capsule pe zi, de preferat în timpul mesei.
Preventia diabetului
Iata cateva modalitati de a preveni diabetul:
- mentineti o greutate corporala sanatoasa
- asigura-te ca ai activitate fizica regulata
- mananca o dieta sanatoasa; evita zaharul si grasimile saturate
- evita consumul de tutun
- gestioneaza stresul
- limiteaza consumul de alcool
- dormi suficient si cauta tratament pentru tulburarile de somn
- ia medicamente corespunzator pentru a gestiona factorii de risc existenti pentru bolile de inima
Diabetul este o afectiune complexa si cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Desi nu exista un remediu pentru diabet, acesta poate fi gestionat eficient cu schimbarile corecte ale stilului de viata si tratamentele medicamentoase.
Surse:
“Diabetes.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/7104-diabetes, Accesat la 16 martie 2023
“What Is Diabetes?” Centers for Disease Control and Prevention, 2022, www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html, Accesat la 16 martie 2023
“Diabetes.” Who.int, World Health Organization: World Health Organization, 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, Accesat la 16 martie 2023
“Diabetes – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444, Accesat la 16 martie 2023