Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

Cuprins articol

Durerile de genunchi sunt o problema comuna si afecteaza persoane de toate varstele. Pot fi cauzate dintr-o varietate de motive si, in functie de situatie, pot fi tratate acasa sau poate fi necesar un anumit tratament ori interventie chirurgicala. Descopera din acest articol tot ce trebuie sa stii despre durerile de genunchi: cauze, tratament, remedii naturiste si factorii de risc de care trebuie sa tii cont pentru a le evita.

Ce este durerea de genunchi?

Durerea de genunchi se refera la disconfort, durere sau alte senzatii inconfortabile in sau in jurul articulatiei genunchiului. Este o afectiune comuna si poate varia de la usoara la severa. Problema poate incepe brusc sau treptat si poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi mersul pe jos, statul in picioare sau exercitiile fizice. 

Care sunt simptomele durerii de genunchi?

Localizarea si severitatea durerii de genunchi pot varia, in functie de cauza problemei. Simptomele care insotesc uneori durerea de genunchi includ:

  • umflare si rigiditate
  • roseata si caldura la atingere
  • slabiciune sau instabilitate
  • zgomote de pocnire
  • incapacitatea de a indrepta complet genunchiul

Daca simptomele nu se amelioreaza in cateva saptamani, iti recomandam sa mergi la o consultatie medicala. Doar un doctor iti poate pune un diagnostic corespunzator in urma unei examinari. Totodata, e important sa mergi mai rapid la o consultatie daca:

  • simti ca genunchiul este instabil sau cedeaza cand pui greutate pe picior
  • ai o umflare marcata clar pe genunchi
  • nu reusesti sa iti intinzi sau flexezi complet genunchiul
  • vezi o deformare evidenta la picior sau genunchi
  • pe langa roseata, durere si umflare ai si febra
  • ai dureri severe la genunchi care sunt asociate cu o ranire

Pentru a diagnostica problemele de genunchi, medicul va incepe cu un examen fizic. Apoi, poate recomanda teste suplimentare, printre care radiografie locala, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografie computerizata (CT) sau artroscopie. Daca medicul suspecteaza o infectie sau o inflamatie, este posibil sa ai nevoie de analize de sange si, uneori, o procedura numita artrocenteza, in care o cantitate mica de lichid este indepartata din interiorul articulatiei genunchiului cu un ac si trimisa la un laborator pentru analiza.

Care sunt cauzele durerii de genunchi?

Durerea de genunchi poate fi cauzata, printre altele, de leziuni, probleme mecanice si unele tipuri de artrita.

Leziuni

Leziunile genunchiului pot afecta ligamentele, tendoanele sau bursele (sacii plini de lichid) care inconjoara articulatia genunchiului, precum si oasele, cartilajele si ligamentele care formeaza articulatia in sine. Cele mai frecvente leziuni includ:

  • ruptura de ligament (comuna la persoanele care joaca baschet, fotbal sau alte sporturi care necesita schimbari bruste de directie)
  • fracturi (din cauza caderilor, a accidentelor auto etc)
  • ruptura meniscului (daca iti rasucesti brusc genunchiul in timp ce pui greutate de el)
  • inflamare in burse
  • tendinita rotuliana (comuna la persoanele care alearga, merg pe bicicleta sau sunt implicati in sporturi si activitati de sarituri)

Probleme mecanice

Cateva exemple de probleme mecanice care pot provoca dureri de genunchi sunt:

  • dislocarea rotulei
  • dureri de sold sau picior (care cauzeaza modificarea mersului si pune mai multa presiune pe articulatie)
  • sindromul bandei iliotibiale (comuna in randul alergatorilor)

De asemenea, vatamarea sau degenerarea osului sau a cartilajului poate face ca o bucata de os sau cartilaj sa se rupa si sa pluteasca in spatiul articular. In cazul in care acea bucata interfereaza cu miscarea articulatiei, poate aparea durerea.

Artrita

Exista mai mult de 100 de tipuri diferite de artrita. In general, cele mai susceptibile de a afecta genunchiul includ:

In general, simptomele, cauzele si diagnosticul durerilor de genunchi pot fi legate astfel:

  • durerile aparute dupa supraintindere, suprautilizare sau rasucire, adesea in timpul exercitiilor fizice, pot indica entorse 
  • durerile intre rotula si tibie, cauzate de alergare sau sarituri repetitive, pot indica tendinita
  • genunchi instabil, care cedeaza cand incerci sa stai in picioare, nu il poti indrepta si poate auzi un sunet de pocnire cand te accidentezi poate indica ligament, tendon sau menisc rupte
  • adolescentii si adultii tineri cu durere si umflaturi sub rotula ar putea suferi de boala Osgood-Schlatter
  • daca rotula isi schimba forma dupa o coliziune sau o schimbare brusca de directie, e posibil sa fie dislocata
  • durerea si rigiditatea la ambii genunchi si umflare usoara, mai frecvente la persoanele in varsta, pot indica artroza
  • daca genunchiul este cald si rosu, iar ingenunchierea sau aplecarea agraveaza durerea si umflarea, e posibil sa ai Bursita
  • daca genunchiul se umfla, este cald si apar vanatai in timpul tratamentului cu anticoagulante, poate fi vorba de sangerari in articulatie
  • o zona fierbinte si rosie cu atacuri bruste de durere foarte puternica poate indica guta sau artrita septica

Factorii de risc pentru durerile de genunchi

Exista o serie de factori care pot creste riscul de a avea probleme la genunchi, printre care

  • greutatea excesiva, care creste stresul asupra articulatiilor genunchiului, chiar si in timpul activitatilor obisnuite, cum ar fi mersul pe jos sau urcarea si coborarea scarilor
  • lipsa flexibilitatii sau a fortei musculare, care poate creste riscul de rani la genunchi
  • anumite sporturi sau profesii, printre care skiul, baschetul, alergatul, constructiile si agricultura
  • leziune anterioara: daca ai mai avut o accidentare care a implicat genunchii, e posibil sa te ranesti din nou in aceasta zona

Remedii pentru durerile de genunchi  

Interventia chirurgicala

In unele situatii e posibil ca medicul sa recomande o interventie chirurgicala. De obicei, nu este nevoie sa efectuezi operatia imediat. Exista mai multe remedii pentru durerile de genunchi, cele mai comune fiind:

Chirurgie artroscopica. Se foloseste o camera cu fibra optica si instrumente lungi si inguste introduse prin cateva incizii mici in jurul genunchiului. Poate fi folosita pentru a indeparta corpurile libere din articulatia genunchiului, pentru a indeparta sau repara cartilajele deteriorate si pentru a reconstrui ligamentele rupte.

Interventie de inlocuire partiala a genunchiului. Chirurgul inlocuieste doar portiunea cea mai deteriorata a genunchiului cu parti din metal si plastic. Operatia poate fi efectuata prin incizii mici.

Inlocuirea totala a genunchiului. Chirurgul taie osul si cartilajul deteriorate si le inlocuieste cu o articulatie artificiala din aliaje metalice, materiale plastice de calitate superioara si polimeri.

Osteotomie. Implica indepartarea osului pentru a alinia mai bine genunchiul si pentru a calma durerea de artrita. Aceasta interventie chirurgicala te poate ajuta sa intarzii sau sa eviti inlocuirea totala a genunchiului.

Tratament medicamentos

Medicul iti poate prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii si pentru a trata afectiunile care cauzeaza durerea la genunchi, cum ar fi artrita reumatoida sau guta. In functie de cauza, tratamentul medicamentos poate fi completat de terapie fizica. Se recomanda in general exercitii pentru a corecta tiparele de miscare care pot afecta genunchii si exercitii care imbunatatesc flexibilitatea si echilibrul.

Tratamente naturise pentru durerea de genunchi 

Exista de asemenea si tratamente naturiste pentru durerea de genunchi, printre care suplimentele alimentare. Suplimentele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata si se administreaza doar la recomandarea medicului. Iata cateva suplimente disponibile la Go-Vita care te pot ajuta daca suferi de dureri de genunchi.

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

Glucozamina+Condroitina+MSM+Colagen+Acid Hialuronic – 300g ofera nutrienti importanti care ajuta la sustinerea sanatatii articulatiilor. Produsul este util si in sustinerea si mentinerea hidratarii tesuturilor, dar si pentru sanatatea parului, pielii si unghiilor.

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

MSM 1000 mg, 120 capsule | NOW FOOD este un compus care contine sulf si este unul dintre componentele cartilajului. Este recomandat in afectiunile degenerative ale sistemului osteo-articular, creste mobilitatea articulara si actioneaza pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulare.

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

Boswellia Extract Tamaie indiana 250 mg – 60 capsule sustine sanatatea articulatiilor. Constituentii bioactivi produsului s-au aratat in studiile stiintifice ca afecteaza enzimele cheie implicate in mentinerea tesuturilor sanatoase.

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

Glucozamina Condroitina MSM-120 capsule este un supliment alimentar recomandat persoanelor cu risc crescut de imbolnavire a sistemului osos. Totodata, imbunatateste proprietaţile mecanice şi elastice ale cartilajului.

Dureri de genunchi: Cauze si tratamente naturiste

Suport articulatii sanatoase este un pachet care contine Colagen Marin Oceancoll Original (Vitamina C), Glucozamina si Condroitina Putere Extra si MSM 1000 mg. Produsele sunt utile in afectiunile articulatiilor, oaselor si muschiilor, imbunatatesc proprietatile cartilajului si pot ameliora simptomele de durere si rigiditate la nivelul articulatiilor.

In concluzie, durerea de genunchi este o afectiune care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. Indiferent daca este cauzata de rani, afectiuni medicale sau activitati zilnice, cele mai multe cazuri pot fi gestionate eficient cu masuri de autoingrijire si terapie fizica. În cazuri mai severe, poate fi necesara o inteventie chirurgicala. Daca ai dureri de genunchi, este important sa te adrezei medicului pentru a identifica cauza de baza si pentru a primi tratamentul adecvat. 

Surse:

  • “Knee Pain – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849. Accesat la 14 Apr. 2023.
  • ‌‌‌“Knee Pain.” NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/knee-pain/. Accesat la 14 Apr. 2023.
  • ‌“Knee Pain and Problems.” Hopkins Medicine, 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/knee-pain-and-problems. Accesat la 14 Apr. 2023.
  • “Knee Pain.” MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2020, medlineplus.gov/ency/article/003187.htm. Accesat la 14 Apr. 2023.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email