Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Ghimbir: Beneficii și recomandări pentru sănătate

Cuprins articol

Folosit de mii de ani in gastronomie si medicina traditionala, ghimbirul este o radacina aromata, cu gust si miros inconfundabile. Are numeroase beneficii pentru sanatate, fie ca este consumat ca atare, in mancaruri si bauturi sau ca supliment alimentar. Afla in continuare care sunt efectele sale pentru sanatate, cum il poti include in alimentatie, dar si trei retete delicioase, pentru toate gusturile.

Ce este ghimbirul?

Ghimbirul este o planta cu flori a carei radacina  este folosita in intreaga lume drept condiment, dar si ca ingredient in medicina populara. Face parte din aceeasi familia cu turmericul, cardamomul si galangalul.

Provine din Asia de sud-est si s-a aflat printre primele condimente exportate din acest continent. Prima sa inregistrare scrisa provine din Analectele lui Confucius, celebrul filosof, scrise de catre acesta in perioada Statelor Razboinice (475–221 i.Hr).

In Europa se gaseste inca de pe vremea grecilor si romanilor antici, care il foloseau des si, din cauza pretului ridicat, il considerau un simbol al bogatiei.

In prezent, productia globala de ghimbir este de aproximativ 2,8 milioane de tone pe an.

Cum se foloseste ghimbirul?

Acest condiment este foarte popular la nivel mondial. Este foarte des utilizat ca ingredient in mancaruri chinezesti, coreene, japoneze, vietnameze si a multor alte tari asiatice, pentru aromarea multor tipuri de mancare, cu sau fara carne. Il poti gasi in retete ca ghimbir proaspat (ras), pudra macinata sau suc aromat. Desigur, varianta proaspata este de preferat, radacina pastrandu-si foarte bine gustul si mirosul in acest fel.

Mai este folosit si pentru prajituri, biscuiti si turta dulce, dar si ca simpla gustare, atunci cand este confiat. De asemenea, poate fi adaugat in limonade, ceaiuri, smoothie-uri, sucuri si este un ingredient de baza al berii de ghimbir.

Cand este proaspata, radacina de ghimbir este suculenta si carnoasa. Poate fi consumata ca atare, de obicei rasa in mancare, sau lasata sa se usuce si transformata in pulbere. Desigur, aceasta pulbere nu mai este atat de aromata, motiv pentru care trebuie sa utilizezi mai mult atunci cand folosesti ca ingredient in mancare.

Retete cu ghimbir

Daca vrei sa introduci in alimentatia ta ghimbirul, dar nu stii de unde sa incepi, ti-am pregatit 3 retete rapide: un ceai, un preparat vegan si unul cu peste.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este simplu de preparat acasa si mult mai gustos decat cel cumparat din magazin. Iti recomandam sa il consumi dimineata sau dupa masa de pranz, fiind o bautura care iti ofera energia necesara in acele momente ale zilei. Il poti bea cald sau rece, in functie de preferinte si de anotimp.

Ingrediente (4 portii)

  • 6 cm ghimbir proaspat
  • 4 cani de apa
  • 1-2 lingurite de miere sau sirop de agave
  • 1 lingurita zeama de lamaie (optional)

Mod de preparare

Da ghimbirul prin razatoare, intr-un ibric. Nu e nevoie sa il cureti de coaja, aceasta se va da singura la o parte in momentul cand il razi. Adauga apa si da la fiert timp de 10-15 minute. La final, strecoara ceaiul si pastreaza deoparte resturile, pentru a le folosi la mancare. Adauga zeama de lamaie (daca folosesti) si indulceste cu miere sau sirop de agave.

Frigarui vegane aromate

Odata ce vei gusta aceste frigarui delicioase nu te vei putea opri din mancat! Vor deveni cu siguranta vedetele fiecarui gratar, fiind mai usoare si mai aromate decat cele clasice, din carne.

Ingrediente

  • 200 gr tofu
  • 200 gr ananas proaspat
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras

Pentru marinada

100 ml sos de soia

100 ml suc de ananas

2 catei de usturoi

1 lingurita ghimbir ras

2 lingurite sirop de agave

Mod de preparare

Taie tofu, ananasul si dovlecelul cubulete, ceapa si ardeiul bucatele potrivite pentru frigarui. Combina ingredientele pentru marinada, apoi lasa tofu la marinat in jur de 25-30 de minute. La final, aseaza totul pe betele de frigarui si gateste pe gratar sau la tigaia grill.

Somon cu ghimbir

Aceasta reteta este ideala pentru serile in care vii obosit de la birou si nu ai rabdare sa gatesti ceva complicat. Ca garnitura poti pregati orez simplu, legume la abur sau un piure de mazare.

Ingrediente

  • 1 lingura ghimbir proaspat
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite zahar brun
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita ulei de susan
  • 450 gr somon

Mod de preparare

Rade ghimbirul si toaca usturoiul, apoi amesteca-le cu zaharul, sosul de soia si uleiul de susan. Taie somonul in 4 parti egale si aseaza-le cu pielea in jos pe o tava tapetata cu folie de copt. Toarna amestecul lichid peste fiecare bucata, apoi da la cuptor timp de 15-20 de minute la 180°C.

Proprietatile ghimbirului

Ghimbirul crud contine 79% apa, 18% carbohidrati, 2% proteine si 1% grasimi. 100 de grame de radacina proaspata ofera 80 de calorii, vitamina B6, magneziu si mangan.

Consumat in cantitati normale, ghimbirul nu are efecte secundare negative. Atentie, poate interactiona cu anumite medicamente precum nifedipina (utilizata in tratamentul tensiunii arteriale mari si a anginei pectorale) si warfarina (anticoagulant utilizat in prevenirea trombozei).

Ce beneficii are ghimbirul?

Ghimbirul este utilizat nu doar pentru aroma sa minunata, ci si pentru efectele benefice asupra sanatatii.

Extractul de ghimbir poate inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de bacterii. Un studiu publicat in 2008 a aratat ca este foarte eficient impotriva unor bacterii orale care sunt legate de aparitia unor boli precum gingivita si parodontita.

Este extrem de eficient in ameliorarea gretei si varsaturilor. Se crede ca poate ajuta inclusiv in tratarea senzatiei de greata legata de chimioterapie, insa mai multe studii sunt necesare in acest sens. In orice caz, este recomandat pentru raul de miscare si greturile matinale cauzate de sarcina.

Ghimbirul are de asemenea si proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Acestea se datoreaza gingerolului, principalul compus bioactiv, cel care ii ofera mirosul si aroma specifice.

Un alt beneficiu este legat de diabet. Mai exact, ghimbirul contribuie la reducerea glicemiei si la reglarea raspunsului la insulina. Mai poate ajuta si in reducerea greutatii corporale si la protejarea impotriva problemelor cardiace care apar din cauza diabetului, arata Healthline. Cu toate acestea, nu se recomanda consumul a mai mult de 4 grame de ghimbir pe zi.

Femeile care se confrunta cu crampe puternice in timpul menstruatiei pot apela de asemenea la ghimbir pentru ajutor. Un studiu publicat in 2012 a aratat ca administrarea acestuia cu 2 zile inainte de debutul ciclului menstrual este eficienta in ameliorarea intensitatii durerii.

Nu in ultimul rand, se crede ca ghimbirul poate reduce colesterolul si poate preveni coagularea sangelui. Aceste efect anticoagulant este important pentru persoanele care sufera de boli de inima. Daca sangele este mai subtire si curge liber, sansele unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord sunt reduse.

Cum se poate consuma ghimbirul?

Ghimbirul are numeroase beneficii pentru sanatate si este usor de adaugat in alimentatie. Aroma sa unica se potriveste de minune in mancaruri exotice, insa il poti adauga si in dulciuri sau bauturi. In plus, se potriveste oricarui sezon: vara este perfect pentru limonada sau iced tea, iar iarna poate fi folosit la turta dulce si torturi. Pe tot parcursul anului, ii mai poti folosi pentru a da un gust mai interesant curry-ului, mancarurilor cu sau fara carne gatite la wok sau ca marinada si dressing pentru cele la cuptor.

Cu toate acestea, exista persoane carora nu le place deosebit de mult gustul. In plus, stilul de viata ocupat, mereu pe graba, te poate impiedica sa iti fac des mancare acasa. In cazul acesta, te poti bucura de efectele sale pozitive prin intermediul suplimentelor nutritive.

Capsulele din radacina de ghimbir sunt o solutie practica pentru cei care nu pot sau nu doresc sa consume aceasta radacina in mancare. Doza zilnica recomandata este 1 capsula de 2 ori pe zi, in timpul mesei, iar beneficiile includ scaderea colesterolului, stimularea transpiratiei in timpul febrei, combaterea durerilor si stimularea poftei de mancare.

 

Capsulele Ayurvedic Digestiv contin, pe langa ghimbir, si fenicul si amla. Feniculul contine printre altele vitaminele A, C si B6, magneziu, fosfor, zinc, mangan si potasiu, care au efecte benefice asupra sistemului osos, tensiunii arteriale, digestiei, lactatiei si sanatatii oculare. Cat despre fructul Amla, numit si coacaz indian, a fost mult timp parte a sistemului de sanatate Ayurveda si este folosit pentru o stare generala de sanatate si wellness.

 

Iti recomandam si ceaiul bio cu portocale, ghimbir, scortisoara si vanilie, perfect in sezonul rece si nu numai. Acesta mai contine si lemongrass, lemn dulce, cuisoare, anason si menta, aroma sa minunata ajutandu-te sa te ai mai multa inspiratie si creativitate.

 

Ghimbirul este bogat in substante nutritive si compusi bioactivi cu numeroase beneficii pentru sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Felicitări! Codul tău de discount:
BEAUTY15

Atenție! Reducerea este valabilă doar pentru câteva zile!