Ginsengul este o planta cu numeroase beneficii pentru sanatate. Descopera ce proprietati are, in ce afectiuni e folositor, cum se administreaza suplimentele si ce contraindicatii exista.
Ce este ginseng?
Ginseng este numele pe care il poarta radacina unor plante din genul Panax. Este cunoscut in medicina traditionala drept „tonic superior”. Cu alte cuvinte, ajuta corpul sa se vindece mai repede, insa nu este un medicament per se. China este cel mai mare consumator de ginseng, insa radacina a devenit tot mai populara si in restul lumii.
Ce proprietati are planta de ginseng?
Radacina de ginseng contine flavonoide, saponine, steroizi, sesquiterpenoide și triterpenoide. Aceste substante au proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice, tonice, sedative, hepatoprotectoare si au capacitatea de a distruge membrana celulara a microbilor.
Antioxidantii previn sau amana degradarea celulelor cauzata de efectele radicalilor liberi. Efectul antiinflamator reprezinta abilitatea de a reduce inflamatiile. Medicamentele analgezice au ca ingredient de baza substante antiinflamatoare. Hepatoprotectoarele sunt cele care restabilesc functiile hepatice dereglate, iar antibacterienele lupsa impotriva bacteriilor.
Astfel, e clar ca ginsengul are proprietati relevante pentru sanatatea umana.
Tipuri de ginseng
Ginsengul salbatic este pe cale de disparitie la nivel mondial. Planta are nevoie de multi ani pentru a ajunge la maturitate si, din cauza cererii ridicate, a fost recoltata mai repede decat se poate reproduce. Varianta cultivata este mai ieftina si nu e greu de obtinut. Daca te intrebi care este cel mai bun ginseng, ei bine, ambele variante au aceleasi proprietati. Cererea mare pentru ginsengul salbatic se datoreaza dorintei oamenilor de a consuma suplimente cat mai naturale.
Ginsengul are nuante diferite in functie de stadiul in care se afla. Produsul brut, neuscat si neprocesat este verde. Dupa ce este decojit si uscat fara a fi incalzit devine alb. Cel rosu, in schimb, este incalzit prin avur la temperaturi de 100°C, apoi uscat la soare.
Ce beneficii are ginseng pentru sanatate
Ginsengul ajuta la reducerea inflamatiilor din organism si protejeaza impotriva stresului oxidativ. Studiile au aratat ca este eficient in urmatoarele cazuri:
- boli inflamatorii
- dermatita atopica
- daunele musculare induse de sport
- menopauza
De asemenea, ginsengul poate aduce beneficii pentru sanatatea creierului. Pentru ca il protejeaza de daunele cauzate de radicalii liberi, poate fi eficient asupra functiei cognitive si a simptomelor comportamentale ale pacientilor care sufera de boala Alzheimer.
Protectia impotriva stresului oxidativ contribuie si la imbunatatirea disfunctiei erectile. Compusii din ginseng cresc circulatia sangelui si imbunatatesc relaxarea musculara. Astfel, problemele de erectie pot fi tratate si prin intermediul suplimentelor cu ginseng.
Totodata, consumul de ginseng este asociat cu un risc semnificativ scazut de cancer. Mai mult, efectul nu se refera doar la anumite organe. Studiile au implicat aproape 340.000 de participanti cu cancer pulmonar, gastric, hepatic si colorectal.
Alte beneficii ale ginsengului includ:
- combaterea oboselii si cresterea productiei de energie
- cresterea productiei de insulina
- intarirea sistemului imunitar
- sporirea eficacitatii anumitor vaccinuri
- imbunatatirea starii de spirit
Ce suplimente cu ginseng sunt indicate?
Ginsengul e vandut de obicei sub forma de supliment alimentar, insa trebuie sa te asiguri ca il obtii dintr-o sursa de incredere. In unele produse vandute in magazinele din Statele Unite au fost gasite materiale de umplutura sau metale toxice.
De aceea, e recomandat sa cumperi suplimente doar de la magazinele de specialitate si doar de la branduri cu renume. Iti prezentam in continuare 3 suplimente cu ginseng ale caror ingrediente sunt pure.
-
On SaleSale!%Off60Disc. 71 lei71lei71leiSTOC EPUIZATGinseng American 500 mg-100 capsuleVânzare Produs cu reducere
119.00 lei47.60 lei
Ginsengul american e originar din estul Americii de Nord, iar in prezent este cultivat si in China. Are rolul de a combate stresul, revitalizeaza organismul si sustine sanatatea intregului organism. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1-3 ori pe zi.
-
On SaleSale!%Off30Disc. 59 lei59lei59leiSTOC EPUIZATGinseng Complex cu Laptisor de Matca-100 capsuleVânzare Produs cu reducere
196.00 lei137.20 lei
Suplimentul combina 3 tipuri de ginseng: american, chinezesc rosu si Panax. Mai mult, ofera si beneficiile laptisorului de matca. Cel din urma are proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antitumorale, antibacteriene, antialergice si neurotropice. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de 2-3 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.
-
STOC EPUIZATGinseng coreean Panax Ginseng 500 mg-100 capsule108.00 leiEvaluat la 5.00 din 5 pe baza a 2 evaluări de la clienți
Suplimentul e recomandat pentru perioadele de efort intens sau in timpul examenelor. Ajuta la imbunatatirea performantelor mentale si fizice si reduce oboseala si extenuarea. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 1-2 ori pe zi.
Modalitati de administrare a ginseng
In general, ginsengul se consuma ca supliment alimentar. Tine cont de doza zilnica recomandata indicata de producator sau de medicul care ti l-a prescris.
In acelasi timp, poate fi gasit si sub forma de radacina uscata intreaga sau feliata. In unele magazine de specialitate poti gasi si frunze de ginseng, insa nu au proprietati atat de apreciate. In bucataria coreeana, ginsengul e folosit ca ingredient in ceai, bauturi alcoolice, precum si supe sau unele garnituri.
Retete cu ginseng
Daca vrei sa consumi ginseng ca ceai, ai nevoie doar de 10 felii de radacina uscata si decojita de ginseng, 5 cani de apa si miere dupa gust. Acopera ginsengul cu miere si lasa deoparte 15-20 de minute. Intre timp, pune apa la incalzit, dar nu o lasa sa fiarba. Toarn-o peste ginseng si lasa la infuzat 5-10 minute. Scoate feliile cu o lingurita inainte de a consuma ceaiul. Daca nu iti place gustul, poti amesteca cu ceai verde sau de ghimbir.
Iti recomandam si smoothie-ul cu ginseng, o bautura excelenta pentru un plus de energie. Ai nevoie de 2 banane, 1 lingurita de pudra de turmeric, 2 lingurite de ginseng, 1 lingurita de ghimbir ras, 2-3 picaturi de esenta de vanilie si lapte vegetal. Mixeaza-le la blender pana optii consistenta dorita. Daca preferi un smoothie mai gros, pune doar un pahar de lapte, iar daca vrei unul mai lichid, pune 2 pahare.
Preferi o supa? Ce-ai zice de una cu pui si ginseng? Caleste 1 ceapa, 4 catei de usturoi si 2 linguri de ghimbir ras. Adauga 1 kilogram de piept de pui taiat cubulete si caleste 5 minute, amestecand din cand in cand. Adauga apa, cateva lingurite de bulion si o conserva mica de porumb. Lasa pe foc pana cand carnea e gata, apoi adauga 2 radacini de ghimbir taiate felii. Potriveste gustul cu sare si piper.
Cand nu se recomanda consumul de ginseng?
Ginsengul e in general sigur de consumat pe termen scurt. Daca e utilizat o perioada indelungata, poate cauza insomnie, probleme digestive si/sau dureri de cap. O cura nu ar trebui sa depaseasca 3 luni. Astfel, e important sa tii cont de doza zilnica recomandata, dar si de perioada totala.
Totodata, suplimentul poate interactiona cu anumite medicamente. E vorba de cele care contin warfarina (un anticoagulant), fenelzina (antidepresiv) si imatinib (pentru tratarea cancerului). Fireste, mai poate interactiona si cu alte suplimente din plante.
La fel ca in cazul oricarui supliment alimentar, e recomandat sa te consulti cu medicul inainte de a incepe consumul. Spune-i ce alte medicamente sau suplimente mai iei pentru a afla daca exista posibilitatea ca ginsengul sa cauzeze efecte secundare nedorite.
Cat despre supradoza, aceasta apare in general rar si e nevoie de o cantitate mare de ginseng. Simptomele includ uscarea gurii, agitatie, palpitatii, vedere incetosata, insomnie, cresterea tensiunii arteriale, diaree, oboseala, dureri de cap si scaderea apetitului.
Cat despre contraindicatii, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite ginsengul. Pana in acest moment nu au fost efectuate studii pentru efectelor ginsengului asupra laptelui matern si a fatului. De asemenea, nu ar trebui consumat in combinatie cu alcoolul sau cofeina. Cand sunt amestecate, pot creste tensiunea, cauzand probleme de inima.
Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ai inteles mai bine care sunt proprietatile si beneficiile ginsengului.
Referinte
- Lee DC, Lau AS. Effects of Panax ginseng on tumor necrosis factor-α-mediated inflammation: a mini-review. Molecules. 2011
- Hong CE, Lyu SY. Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Korean Red Ginseng Extract in Human Keratinocytes. Immune Netw. 2011
- Jung HL, Kwak HE, Kim SS, Kim YC, Lee CD, Byurn HK, Kang HY. Effects of Panax ginseng supplementation on muscle damage and inflammation after uphill treadmill running in humans. Am J Chin Med. 2011
- Seo SK, Hong Y, Yun BH, Chon SJ, Jung YS, Park JH, Cho S, Choi YS, Lee BS. Antioxidative effects of Korean red ginseng in postmenopausal women: a double-blind randomized controlled trial. J Ethnopharmacol. 2014
- Heo JH, Lee ST, Chu K, Oh MJ, Park HJ, Shim JY, Kim M. Heat-processed ginseng enhances the cognitive function in patients with moderately severe Alzheimer’s disease. Nutr Neurosci. 2012
- de Andrade E, de Mesquita AA, Claro Jde A, de Andrade PM, Ortiz V, Paranhos M, Srougi M. Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction. Asian J Androl. 2007
- Jin X, Che DB, Zhang ZH, Yan HM, Jia ZY, Jia XB. Ginseng consumption and risk of cancer: A meta-analysis. J Ginseng Res. 2016