Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Merisoare – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Cuprins articol

Merisoarele au beneficii importante pentru sanatate si pot fi consumate in numeroase moduri. Descopera proprietatile acestui fruct, cum ne ajuta organismul, precum si cateva retete delicioase pe care le poti incerca.

Ce este merisorul?

Merisorul este un tip de arbust pitic inalt de 10 pana la 40 cm. Creste la altitudini mari, fiind numit si coacaz de munte. Inrudit cu murul, afinul si coacazul, merisorul se gaseste in Romania in special in zonele transilvanene ale Muntilor Carpati.

Merisoarele, fructele acestui arbust, sunt recoltate toamna. Boabele care au primit suficient soare au o nuanta rosie intensa cand sunt coapte, iar celelalte raman roz pal sau albe. 

Exista 4 specii de merisor. Vaccinium oxycoccos (merisorul comun) e raspandit in nordul Europei, nordul Asiei si nordul Americii de Norf. Vaccinium microcarpum (merisor mic) poate fi gasit doar in nordul Europei si al Asiei. Vaccinium macrocarpon (merisor mare) este originar din nordul Amerisii de Nord (Canada si estul Statelor Unite). A patra specie, Vaccinium erythrocarpum (merisor de munte sudic), este originar din sud-estul Americii de Nord si Asia de Est.

Care sunt valorile nutrionale ale merisorului?

Merisoarele sunt alcatuite in principal din carbohidrati si fibre. Atentie, fibrele se gasesc in fructul intreg, nu si in suc. Acest lucru e valabil pentru toate fructele, care isi pierd fibrele cand sunt transformate in suc. De asemenea, merisoarele au si vitamine si minerale cu beneficii importante pentru sanatate, printre care vitaminele C, E si K1 si mineralele mangan si cupru.

100 grame de merisoare crude contin:

  • calorii: 46
  • apa: 87%
  • proteine: 0,4 grame
  • carbohidrati: 12,2 grame
  • zahar: 4 grame
  • fibre: 4,6 grame
  • grasimi: 0,1 grame

Totodata, sunt bogate in antioxidanti, cei mai abundenti fiind quercetina si miricetina. Mai contin si peonidina, acid ursolic si proantocianidine de tip A.

Top beneficii ale meriosoarelor pentru sanatate

Consumul de merisoare prezinta avantaje de necontestat pentru sanatate. In continuare iti prezentam 4 beneficii confirmate de studii de specialitate.

Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara

Un studiu publicat in martie 2022 a constatat ca functia cardiovasculara poate fi imbunatatita prin consumul zilnic de merisoare. Participantii au consumat 9 grame de pulbere, echivalentul a 100 grame de merisoare proaspete. 

Fata de grupul de control care a primit placebo, cei care au consumat merisoare au avut o imbunatatire semnificativa a dilatatiei mediate de flux. E vorba de un biomarket sensibil al riscului de boli cardiovasculare, care masoara modul in care vasele de sange se largesc atunci cand fluxul sangvin creste.

Imbunatatesc memoria si functia neurologica

Un studiu publicat in mai 2022 a evidentiat potentialul neuroprotector al merisoarelor. Cercetatorii au observat o imbunatatire a memoriei episodice vizuale si a functionarii neuronale dupa 12 saptamani in care participantii au consumat merisoare. Si de aceasta data, pentru studiu s-a folosit pudra de merisoare, echivalentul a 100 gr de merisoare proaspete. 

Astfel de studii ne arata ca putem atenua riscul de aparitie al bolilor precum dementa prin intermediul alimentatiei. Pana in 2050, se estimeaza ca aproximativ 152 de milioane de persoane vor suferi de dementa, incidenta acestei boli crescand constant.

Pot preveni infectiile tractului urinar

De asemenea, merisoarele pot preveni infectiile tractului urinar, o problema des intalnita la copii si femei. In ambele cazuri, sucul de merisoare este eficient in reducerea numarului de recidive al infectiilor. 

Infectiile tractului urinar sunt caracterizate prin nevoia de a urina des, durere sau usturime la urinare si senzatia de urgenta (nevoia de a urina imediat ce senzatia a aparut, pacientul nu se poate abtine). In unele cazuri se intalnesc si urina colorata in rosu, febra, dureri de spate, greata si varsaturi.

Pot preveni cancerul de stomac

Infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerata o cauza majora a cancerului de stomac, a inflamatiei acestuia si a ulcerelor. Merisoarele contin compusi vegetali care impiedica aceasta bacterie sa se ataseze de mucoasa stomacului. 

In cadrul unui studiu efectuat in China, participantii au primit fie 250 ml de suc de merisoare, fie aceeasi cantitate de placebo timp de 90 de zile. Rezultatele au concluzionat ca un consum regulat de suc poate suprima cu succes infectia cu H. pylori.

Cum poti consuma merisoarele?

Merisoare crude

Merisoarele pot fi consumate crude, insa au un gust destul de amar. De aceea, multe persoane prefera sa nu le manance crude si neindulcite. Totul tine de gusturi, desigur, la fel ca in cazul vinului, al cafelei si al ciocolatei negre. Toate acestea au un gust amar din cauza continutului ridicat de tanin, un compus vegetal care protejeaza plantelele de ierbivore.

Smoothie cu merisoare

O alta modalitate de a te bucura de beneficiile merisoarelor este sa le incluzi in smoothie-uri. Usor de preparat si pline de nutrienti, smoothie-urile pot fi consumate atat ca mic dejun, cat si ca gustare.

Mixeaza la blender o banana medie, 50 gr de merisoare, 30 gr de afine, 60 ml de suc proaspat de portocale si 1 pahar de iaurt grecesc. 

Suc de merisoare

Daca preferi sa bei un suc de merisoare, pregateste 500-600 gr de merisoare proaspete, 200 gr struguri, 2 mere si 3-4 linguri de zahar sau indulcitor. Pune fructele in 1,5 litri de apa clocotita si lasa-le la fiert 10-15 minute. Apoi, opreste focul, adauga indulcitorul, amesteca si acopera oala cu un capac. Lasa amestecul acoperit 10 minute, apoi strecoara fructele. Cand sucul s-a racit, poate fi consumat sau depozitat intr-o sticla de sticla.

Granola cu merisoare

Desigur, merisoarele pot fi folosite si ca ingredient pentru granola. Amesteca 3-4 linguri de miere sau sirop de agave cu 4 linguri de ulei de cocos topit. Apoi, toarna-le peste 180 gr fulgi de ovaz si 100 gr migdale sau nuci. Amesteca bine si toarna amestecul pe o tava de corp. Intinde uniform si da-o la cuptor timp de 20 minute la 200°C. Lasa granola la racit, apoi adauga 100 gr ciocolata neagra si 100 gr merisoare uscate. Transfera intr-un borcan si pastreaz-o la loc uscat si racoros pana la 2 saptamani.

Sos de merisoare

Sosul de merisoare poate fi folosit la cheesecake, placinte, burgeri, fripturi, salate, french toast si multe altele. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 350 gr merisoare proaspete sau congelate, 200 gr zahar si 250 ml apa. Pune o cratita la foc mare si adauga apa si zaharul. Amesteca din cand in cand pentru a dizolva zaharul. Apoi, adauga merisoarele si lasa-le la fiert 10 minute. la final, lasa sosul sa se raceasca, apoi transfera-l intr-o bol sau un borcan. Atentie, sosul se va ingrosa mai mult pe masura ce se raceste. 

Ce suplimente cu merisoare poti lua?

Merisor 4200 mg cu Vitamina C si E contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar, poate apara corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi si imbunatateste functia excretorie a rinichilor. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului „rau”, protejand inima si functiile cerebrale. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule de 3 ori pe zi, de preferat in timpul mesei. 

Merisor doza unica 25000, 60 capsule ajuta la prevenirea instalarii bacteriilor patogene in peretii tractului urinar si stomacului. Astfel, este util pentru prevenirea infectiilor urinare si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula pe zi, de preferat in timpul mesei. Nu se recomanda administrarea sa in timpul sarcinii si lactatiei.

Merisor doza unica 25000, 120 capsule este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii aparatului urinar. De asemenea, ajuta la prevenirea imbatranirii premature a creierului si poate ajuta la buna functionare a inimii. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula pe z, de preferat in timpul mesei. Nu se recomanda in timpul sarcinii si lactatiei.

Important! Suplimentele nu inlocuiesc o alimentatie echilibrata si se administreaza doar la recomandarea medicului. Inainte de a incepe o cura cu suplimente alimentare, citeste cu atentie informatiile de pe ambalaj sau din prospect.

Merisoarele sunt fructe pline de beneficii pentru sanatate. Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ai inteles care sunt proprietatile lor, cum pot fi consumate, precum si ce suplimente poti incerca.

Referinte:

  • Heiss, Christian, et al. “Daily Consumption of Cranberry Improves Endothelial Function in Healthy Adults: A Double Blind Randomized Controlled Trial.” Food & Function, vol. 13, no. 7, 2022, pp. 3812–3824, pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/FO/D2FO00080F, 10.1039/d2fo00080f. Accesat la 12 iulie 2022.
  • Flanagan, Emma, et al. “Chronic Consumption of Cranberries (Vaccinium Macrocarpon) for 12 Weeks Improves Episodic Memory and Regional Brain Perfusion in Healthy Older Adults: A Randomised, Placebo-Controlled, Parallel-Groups Feasibility Study.” Frontiers in Nutrition, vol. 9, 19 mai 2022, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.849902/full, 10.3389/fnut.2022.849902. Accesat la 12 iulie 2022.
  • Salo, J., et al. “Cranberry Juice for the Prevention of Recurrences of Urinary Tract Infections in Children: A Randomized Placebo-Controlled Trial.” Clinical Infectious Diseases, vol. 54, no. 3, 18 Nov. 2011, pp. 340–346, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22100577/, 10.1093/cid/cir801. Accesat la 12 July 2022.
  • ‌Kontiokari, T. “Randomised Trial of Cranberry-Lingonberry Juice and Lactobacillus GG Drink for the Prevention of Urinary Tract Infections In.” BMJ, vol. 322, no. 7302, 30 iunie 2001, pp. 1571–1571, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11431298/, 10.1136/bmj.322.7302.1571. Accesat la 12 July 2022.
  • Zhang, Lian, et al. “Efficacy of Cranberry Juice on Helicobacter Pylori Infection: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial.” Helicobacter, vol. 10, no. 2, aprilie 2005, pp. 139–145, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15810945/, 10.1111/j.1523-5378.2005.00301.x. Accesat la 12 iulie 2022.
  • Atli Arnarson BSc, PhD. “Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 15 februarie 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries. Accesat la 12 iulie 2022.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email