fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Cuprins articol

Oboseala cronica este o senzatie persistenta de epuizare care poate avea drept cauza afectiuni medicale, factori de stil de viata sau o combinatie complexa a ambelor. Descopera din acest articol care sunt simptomele oboselii cronice, cum se stabileste diagnosticul, ce complicatii pot aparea, care sunt abordarile conventionale de tratament, precum si ce remedii naturale exista.

Ce este oboseala cronica?

Oboseala cronica sau sindromul oboselii cronice reprezinta o stare persistenta de epuizare profunda, care afecteaza pacientul atat fizic, cat si psihic. Afectiunea depaseste stadiul de oboseala sau somnolenta temporara, persistand in ciuda perioadelor de odihna. Uneori, este un semn al unei probleme de sanatate fizica sau mentala subiacente. Desi oboseala obisnuita poate fi atenuata prin odihna sau activitate fizica, oboseala cronica persista si afecteaza motivatia si nivelul de energie. 

Cauzele potentiale ale oboselii cronice

Oboseala cronica poate avea mai multe cauze posibile, care pot fi impartite in trei grupuri principale: factori legati de stilul de viata, afectiuni de sanatate fizica si probleme de sanatate mentala. Alegerile legate de stilul de viata, cum ar fi somnul inadecvat, efortul fizic excesiv, obezitatea, stresul emotional si consumul de substante precum alcoolul, drogurile sau cofeina, pot contribui la aparitia oboselii persistente.

Afectiuni precum anemia, artrita, infectiile virale, tulburarile tiroidiene, diabetul si bolile cronice precum bronhopneumopatia obstructiva cronica si cancerul pot declansa oboseala cronica. In plus, problemele de sanatate mentala, cum ar fi anxietatea, depresia si tulburarile afective sezoniere pot conduce de asemenea la epuizare profunda. Durerea si stresul pot amplifica si mai mult oboseala, iar anumite medicamente, precum antidepresivele si sedativele, pot contribui la aceasta stare.

De regula, oboseala cronica este o afectiune complexa influentata de o gama larga de factori. Drept urmare, identificarea cauzei subiacente este esentiala pentru a obtine un tratament eficient.

Simptomele oboselii cronice

Simptomele oboselii cronice cuprind o epuizare persistenta, adesea neafectata de odihna, insotita frecvent de dureri musculare si articulare. Tulburarile de somn sunt obisnuite, cauzand modele de somn perturbate sau insuficient odihnitoare. In plus, cei care sufera de aceasta afectiune pot experimenta tulburari cognitive, cum ar fi dificultati de memorie si concentrare. Alte simptome posibile includ dureri in gat, inflamarea ganglionilor limfatici si dureri de cap. 

Diagnosticul oboselii cronice

Diagnosticarea sindromului de oboseala cronica, cunoscut si sub numele de encefalomielita mialgica, poate reprezenta o provocare datorita naturii sale complexe. Nu exista teste de laborator definitive sau biomarkeri speciifci pentru aceasta afectiune, astfel incat diagnosticul se bazeaza pe evaluarea clinica. In plus, medicii se confrunta cu dificultati in stabilirea diagnosticului pentru ca simptomele pot semana cu cele ale altor afectiuni medicale. 

Cu toate acestea, au fost dezvoltate diverse linii directoare si criterii pentru a ajuta la procesul de diagnosticare. Cele mai larg acceptate includ criteriile Fukuda, criteriile de consens international si criteriile pentru boala sistemica de intoleranta la efort. Aceste criterii solicita, de obicei, prezenta epuizarii persistente si inexplicabile timp de cel putin sase luni, insotita de alte simptome caracteristice, cum ar fi afectarea cognitiva, starea de rau post-efort si somnul ineficient.

Pentru a stabili un diagnostic, doctorii trebuie mai intai sa excluda alte posibile cauze ale simptomelor, printre care infectii, boli autoimune, afectiuni de sanatate mentala si tulburari metabolice. Aceasta implica efectuarea unui istoric medical detaliat, o consultatie fizica amanuntita si o serie de analize de sange pentru a exclude alte afectiuni.

Complicatii asociate cu oboseala cronica

Oboseala cronica poate fi asociata cu mai multe complicatii, printre care se numara problemele de memorie si concentrare, durerile de cap persistente si problemele digestive.

Episodul prelungit si persistent de oboseala poate duce la dificultati in pastrarea memoriei si a concentrarii. Capacitatea cognitiva poate scadea, avand un impact negativ asupra activitatilor zilnice si a nivelului de productivitate. De asemenea, poate contribui la aparitia frecventa a durerilor de cap, ca urmare a stresului, tensiunii sau tulburarilor de somn. Totodata, poate agrava problemele digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil, indigestia sau intolerantele alimentare. 

Metode conventionale de tratament

Tratamentul pentru oboseala cronica se concentreaza in general pe gestionarea simptomelor si imbunatatirea calitatii generale a vietii. Aceste abordari pot include medicamente, terapia ocupationala, terapia cognitiv-comportamentala si imbunatatiri ale stilului de viata. 

Desi nu exista medicamente pentru oboseala cronica, medicul poate prescrie analgezice, antidepresive sau suplimente pentru somn care pot atenua simptomele. Terapia ocupationala se concentreaza pe imbunatatirea capacitatii individului de a desfasura activitati si sarcini zilnice, iar terapia cognitiv-comportamentala este un tip de psihoterapie care poate ajuta persoanele cu oboseala cronica sa gestioneze simptomele, sa faca fata stresului si sa abordeze orice modele de gandire negative sau comportamente care pot contribui la starea lor. 

In ceea ce priveste stilul de viata, se recomanda urmatoarele:

  • adoptarea unor obiceiuri sanatoase de somn pentru a imbunatati calitatea si durata somnului
  • adoptarea unei diete echilibrate pentru a furniza nutrientii esentiali si pentru a gestiona problemele digestive
  • invatarea tehnicilor de reducere a stresului, precum exercitiile de relaxare sau meditatia 
  • exercitii cu impact redus, adaptate abilitatilor si nivelului de energie al fiecarui pacient
  • evitarea suprasolicitarii

Abordari naturale si suplimente pentru oboseala cronica

Abordarile naturale si suplimentele pot fi o completare valoroasa a tratamentelor conventionale pentru oboseala cronica. Acestea pot include atat vitamine pentru oboseala cronica, cat si remedii pe baza de plante.

Suplimente alimentare

Oboseala Cronica: Cauze, Simptome si Tratamente Naturale 

ABC Plus Multivitamine – 100 comprimate poate ajuta in oboseala cronica prin abordarea deficientelor de nutrienti care pot contribui la afectiune. Deseori, oboseala cronica rezulta din lipsa de vitamine si minerale esentiale, in special vitaminele B, fierul, magneziul si vitamina D. Acesti nutrienti joaca un rol cheie in productia de energie, functia musculara si vitalitatea generala. Prin completarea acestor deficiente, multivitaminele pot sustine niveluri de energie imbunatatite si pot atenua unele simptome legate de oboseala.

Oboseala Cronica: Cauze, Simptome si Tratamente Naturale 

Stress Formula – 60 tablete contine toate cele opt vitamine B, impreuna cu vitaminele C si E. Vitaminele B sunt esentiale pentru transformarea alimentelor in energie, in timp ce vitamina C si E ofera suport antioxidant, ajutand la combaterea stresului oxidativ care poate agrava oboseala. 

Oboseala Cronica: Cauze, Simptome si Tratamente Naturale 

5 HTP Griffonia Simplicifolia 100 mg – 60 capsule poate ajuta la gestionarea oboselii cronice prin cresterea productiei de serotonina in creier. Serotonina este un neurotransmitator care regleaza starea de spirit si somnul. Prin cresterea nivelului de serotonine, 5-HTP poate imbunatati starea de spirit, poate reduce tulburarile de somn si poate atenua unele simptome asociate oboselii cronice.

Oboseala Cronica: Cauze, Simptome si Tratamente Naturale 

Calm Tabs Valeriana Floarea Pasiunii Musetel – 100 tablete promoveaza relaxarea, reduc anxietatea si imbunatatesc calitatii somnului. Acest supliment pe baza de plante are efecte calmante, ameliorand unele simptome asociate cu sindromul de oboseala cronica.

Oboseala Cronica: Cauze, Simptome si Tratamente Naturale 

Vitamina B 50 Complex – 100 capsule ajuta la imbunatatirea nivelului de energie si la ameliorarea simptomelor oboselii cronice. In plus, vitaminele B joaca un rol esential in functia nervoasa si ajuta metabolismul.

Remedii pe baza de plante

Adoptarea unei diete echilibrate, bogate in alimente integrale, poate furniza nutrienti esentiali si contribui la gestionarea problemelor digestive care pot agrava oboseala. Totodata, sunt recomandate remedii pe baza de plante precum ginseng, ashwagandha si rhodiola rosea, cunoscute pentru capacitatea lor de a creste nivelul de energie si de a reduce oboseala.

In concluzie, oboseala cronica este o afectiune complexa care are un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientului. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine din ce cauze apare aceasta afectiune si prin ce simptome se caracterizeaza. Adoptarea unei diete echilibrate, utilizarea de suplimente pe baza de plante si vitamine, precum si imbunatatirea stilului de viata pot contribui la gestionarea oboselii cronice. 

Surse:

  • ‌“What Causes Fatigue, and How Can I Treat It?”Medical News Today, 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/248002. Accesat la 11 septembrie 2023.
  • ‌“Fatigue.” Better Health, 2015, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigue. Accesat la 11 septembrie 2023.
  • ‌“Causes of Fatigue and How to Manage It.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/fatigue. Accesat la 11 septembrie 2023.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email