Rhodiola este un supliment plin de beneficii, cu un risc scazut de efecte secundare. Descopera tot ce trebuie sa stii despre rhodiola: beneficii, contraindicatii, cum se consuma, doza zilnica recomandata si cu ce medicamente poate interactiona.
Ce este rhodiola?
Rhodiola rosea este o planta perena ce creste in mod natural in regiunile arctice salbatice din Europa, Asia si America de Nord. Face parte din familia Crassulaceae, alaturi de Crassula ovata (arborele de jad), Kalanchoe (Calandiva, planta zambetului), Sempervivum (urechelnita) si Echeveria.
Planta are intre 5 si 40 cm inaltime, este carnoasa si are multe tulpini. Florile sale au 4 sepale si 4 petale cu culori care variaza de la galben la galben verzui. Uneori, au varsul rosu. Florile infloresc vara si sunt mici: au aproximativ 1-3,5 mm. Mai multi lastari care cresc din aceeasi radacina groasa pot atinge 5-35 cm in inaltime. Rhodiola este dioica, avand plante feminine si masculine separat.
In prezent, Rhodiola este amenintata in multe tari din cauza cererii tot mai crescute. Deficitul de crestere si lipsa reglementarii au dus la degradarea mediului, iar in unele zone are loc recoltare ilegala. De aceea, daca doresti sa folosesti produse pe baza de Rhodiola, iti recomandam sa te orientezi catre furnizori de incredere, care nu recolteaza la scara industriala.
Ce beneficii are rhodiola?
Rhodiola are o istorie lunga de utilizare medicinala in Scandinavia si Rusia. In mod traditional, a fost folosita pentru a incerca sa creasca rezistenta, performanta la munca si toleranta la altitudini mari. Totodata, era consumata pentru a trata oboseala si slabiciunea. Astazi, exista pe piata suplimente alimentare cu Rhodiola. Beneficii:
- cresterea energiei
- imbunatatirea rezistentei fizice
- imbunatatirea capacitatii mentale
- imbunatatirea performantei atletice
- rezistenta la stres
- gestionarea depresiei si a anxietatii
Poate ajuta la reducerea stresului
Consumul de rhodiola poate fi de folos in perioadele stresante si poate imbunatati simptomele epuizarii. Un studiu efectuat pe 118 persoane diagnosticate cu epuizare cauzata de stres a aratat ca simptomele se imbunatatesc in urma unui consum de 400 mg de rhodiola zilnic timp de 12 saptamani. Cea mai mare imbunatatire a avut loc in prima saptamana a studiului, insa efectele au fost observate si ulterior.
Poate ajuta la oboseala
Stresul, anxietatea si somnul inadecvat sunt cativa factori care contribuie la oboseala fizica si psihica. Intr-un studiu efectuat pe 100 de persoane s-au inregistrat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste oboseala, simptomele de stres, calitatea vietii, puterea de concentrare si starea de spirit. Situatia s-a ameliorat in doar 1 saptamana de tratament, iar participantii au primit 400 mg de rhodiola pe zi timp de 8 saptamani.
Poate imbunatati functia creierului
Unele suplimente pot mentine creierul sanatos, iar rhodiola este unul dintre ele, potrivit unei revizuiri a 36 de studii pe animale. Mai exact, substanta poate imbunatati functia de invatare si memoria. Totodata, alte studii au aratat ca rhodiola poate aduce beneficii multor boli legate de inaintarea in varsta.
Poate avea proprietati anticancerigene
Salidrozina, o componenta puternica a rhodiolei, a fost investigata pentru proprietatile sale anticancerigene. Studiile au aratat ca substanta poate inhiba cresterea celulelor canceroase ale colonului, vezicii urinare, plamanilor si gastrice. Cu toate acestea, momentan nu au fost efectuate studii pe oameni pentru a putea afirma ca rhodiola ajuta in tratarea cancerului.
Poate imbunatati performanta in timpul antrenamentelor
Rhodiola poate imbunatati performanta sportiva datorita capacitatii de a reduce oboseala si de a creste activitatea antioxidanta.
Poate reduce simptomele depresiei
Depresia apare atunci cand substante chimice din creier numite neurotransmitatori devin dezechilibrate. De obicei, medicii prescriu antidepresive pentru corectarea dezechilibrelor chimice. Unul dintre acestea este Zoloft, folosit pentru tulbrare depresiva majora, tulburare de stres posttraumatic, tulburare disforica premenstruala, tulburare de panica si tulburare de anxietate sociala.
Din pacate, medicamentul are reactii adverse frecvente care includ dureri de cap, greata, diaree, agitatie, oboseala, insomnie, precum si probleme cu orgasmul sau intarzierea ejaculatiei. Un studiu a comparat efectele rhodoliei cu Zoloft si, desi medicamentul are un efect mai mare asupra depresiei, rhodiola a produs mai putine efecte secundare si a fost mai bine tolerata.
Modalitati de consum pentru Rhodiola
Frunzele si lastarii plantei Rhodiola au o aroma amara. Pot fi consumate crude sau gatite, iar extractul poate fi folosit ca aroma in vodca. Totusi, planta este mai cunoscuta in medicina traditionala, in special in Rusia si Scandinavia. In aceste zone a fost folosita timp de secole pentru a face fata climatului rece si vietii stresante. Totodata, a fost folosita si in medicina traditionala chineza.
Rhodiola este disponibila de obicei sub forma de extract in capsule sau tablete. Poate fi achizitionata si sub forma de ceai, insa cei mai multi oameni prefera capsulele si tabletele deoarece permit o dozare mai precisa. Cand este administrata pe cale orala ca supliment alimentar, Rhodiola este sigura daca este consumata timp de 6-12 saptamani. In acest moment nu exista suficiente informatii pentru a sti daca Rhodiola este sigura de utilizat pe termen lung.
La unele persoane, Rhodiola poate provoca ameteli, gura uscata sau saliva excesiva. De asemenea, nu s-au efectuat suficiente studii pentru a stabili daca poate fi utilizata in siguranta in timpul sarcinii sau alaptarii. De aceea, se recomanda evitarea sa in aceste situatii.
Rhodiola, la fel ca alte suplimente alimentare, nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si se administreaza doar la recomandarea medicului. In general, rholiola este folosita de catre adulti in doze de 100-600 mg pe zi, pe cale orala, timp de pana la 12 saptamani. Suplimentele cu Rhadiola se consuma in functie de doza recomandata de medic sau de informatiile din prospect sau de pe ambalaj, in functie de dozajul produsului. Cel mai bine e sa consumi rhodiola pe stomacul gol. Nu se recomanda consumul inainte de culcare, avand un efect usor stimulant.
Ce suplimente cu rhodiola poti lua?
Rhodiola se consuma in general sub forma de suplimente nutritive. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile acestei plante si iei in considerare consumul de suplimente, iti recomandam urmatorul produs.
Rhodiola Extract 500 mg – 60 de capsule creste capacitatea de adaptare a organismului la stres metabolic, imbunatateste memoria si concentrarea, mentine serotonina si dopamina la nivel normal si creste capacitatea de utilizare a oxigenului celular. Doza zilnica recomandata pentru adulti este 1 capsula de 1-2 ori pe zi pe stomacul gol.
-
Rhodiola 500 mg-60 capsule253.00 lei
Contraindicatii Rhodiola
Desi cei mai multi oameni pot consuma in siguranta suplimente alimentare, e bine sa ramai cat mai informat in ceea ce priveste rhodiola. Contraindicatii:
Sarcina si alaptare
Nu exista suficiente informatii pentru a sti daca suplimentele alimentare cu rhodiola sunt sigure in timpul sarcinii sau alaptarii.
Boli autoimune
Rhodiola poate stimula sistemul imunitar. Acest lucru ar putea agrava bolile autoimune cum ar fi artrita reumatoida si scleroza multipla.
Interactiuni cu medicamente
Rhodiola poate scadea nivelul zaharului din sange. Astfel, utilizarea sa impreuna cu medicamentele pentru diabet poate duce la scaderea prea mica a glicemiei.
De asemenea, extractul poate scadea tensiunea arteriala, motiv pentru care nu ar trebui combinata cu medicamente pentru hipertensiune. Medicamentele modificate de ficat interactioneaza de asemenea cu rhodiola. Substanta poate schimba cat de repede descompune ficatul aceste medicamente, ceea ce le poate modifica efectele si efectele secundare.
Rhodiola a fost folosita in medicina traditionata timp de secole pentru intarirea raspunsului organismului la factorii de stres fizic. In general, are multe beneficii pentru sanatate si este considerata sigura, cu un risc scazut de efecte secundare. Daca vrei sa folosesti suplimente alimentare cu rhodiola, discuta cu medicul pentru a decide daca este potrivita nevoilor tale, dar si pentru a afla care este doza zilnica recomandata.
Acest articol are rol informativ. Daca prezinti anumite simptome, adreseaza-te medicului inainte de a consuma suplimente alimentare sau medicamente. Discuta cu medicul despre orice abordari complementare pe care doresti sa le utilizezi. Impreuna, puteti lua decizii comune, bine informate.
Referinte:
- Van, Gavin. “7 Science-Backed Health Benefits of Rhodiola Rosea.” Healthline, 9 Aug. 2021, www.healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea. Accesat la 25 Oct. 2022.
- “RHODIOLA: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2019, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-883/rhodiola. Accesat la 25 Oct. 2022.
- “Rhodiola.” NCCIH, 2016, www.nccih.nih.gov/health/rhodiola. Accesat la 25 Oct. 2022.