Un stil de viata echilibrat nu este atat de greu de mentinut pe cat ai crede. Alimentatia sanatoasa este cel mai important factor de care trebuie sa tii cont pentru ca organismul tau sa fie puternic și plin de energie. Daca nu știi de unde sa incepi, ti-am pregatit cateva sfaturi ușor de urmat, indiferent de obiceiurile tale zilnice.
Ce inseamna mancare sanatoasa
De-a lungul timpului, conceptul de mancare sanatoasa s-a mai schimbat, odata cu aparitia studiilor care au venit cu noi informatii. Totuși, „definitia” a ramas intotdeauna aceeași: alimentatia sanatoasa este cea care ne furnizeaza substantele nutritive de care avem nevoie pentru a ne mentine energia și care permite organismului sa functioneze corect.
Dieta noastra ar trebui sa fie una echilibrata, insa asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa mancam putin din toate. Ar trebui sa optam pentru alimente „curate”, neprocesate, combinand macro- și micronutrientii necesari. Trebuie sa ne asiguram ca avem și un aport suficient de apa sau bauturi hidratante, precum ceaiurile, sucurile naturale sau chiar supele.
Piramida alimentelor sanatoase
Americanii sunt obișnuiti de multe generatii cu aceasta piramida care, din pacate, nu este atat de populara și la noi. Cercetatorii și medicii au aranjat alimentele astfel incat sa arate care sunt cele de baza și pe care e bine sa le consumam mai rar.
Astfel, potrivit Harvard School of Public Health, cel mai des trebuie consumate fructele & legumele, cerealele integrale și grasimile sanatoase, precum uleiurile de masline și arahide sau margarina fara acizi grași trans.
Putin mai sus se afla carnea de pui, curcan și peștele, ouale, nucile, semintele, fasolea și tofu, care ar trebui consumate cu moderatie. Urmeaza branzeturile, de preferat cu un continut scazut de grasimi.
În capul piramidei se regasesc carnea roșie, untul, cerealele rafinate, zaharul și sarea: acestea trebuie consumate cat mai rar.
Macronutrientii pe care trebuie sa ii incluzi in alimentatie
Pana aici toate bune, insa cum mancam sanatos mai exact? Așa cum spuneam mai sus, e nevoie sa combinam corect macronutrientii și micronutrientii. Macro se refera la carbohidrati, proteine și grasimi, de care organismul are cea mai mare nevoie, iar micro sunt vitaminele și mineralele.
Astfel, introdu in alimentatia ta:
carbohidrati: cereale integrale (grau, ovaz, hrișca, orez brun sau salbatic, porumb, bulgur), legume (in special cele verzi), leguminoase (mazare, linte, fasole), fructe
proteine: soia, quinoa, seminte de amaranth (care contin toti aminoacizii esentiali), naut, fasole, seminte de chia, ciuperci, carne de pui, curcan
grasimi: avocado, nuci și alune (și unt produc din acestea), masline, seminte, somon, ton, uleiuri bio
O dieta standard cere ca 45-65% din calorii sa provina din carbohidrati, 20-35% din grasimi și 10-35% din proteine.
Cum te ajuta alimentatia sanatoasa
Fara o alimentatie sanatoasa, organismul uman nu poate functiona corect. Printre cele mai importante beneficii se numara:
- mentine sanatatea inimii (pastrarea tensiunii și a nivelului de colesterol la cote normale reduc riscul de boli ale inimii);
- mentine sanatatea oaselor și a dintilor (o dieta bogata in calciu și vitamina D pot ajuta la incetinirea pierderii osoase – osteoporoza – asociata imbatranirii);
- imbunatatește memoria și sanatatea creierului (boli precum Alzheimer sau dementa pot fi prevenite printr-o alimentatie echilibrata);
- se evita diabetul (riscul de a dezvolta diabet de tip 2 scade cu o greutate sanatoasa și o dieta cu un continut scazut de grasimi saturate, dar bogata in fibre);
- ofera energie și o stare de bine (atunci cand mananci sanatos, te simti mai energizat, optimist și bine dispus)
Opteaza pentru suplimente alimentare naturale
Sa ai o alimentatie echilibrata poate fi dificil daca ai o viata ocupata și putin timp pentru a-ti planifica mesele in avans. De aceea, e recomandat sa apelezi la suplimente alimentare pentru a te asigura ca organismul functioneaza in parametri normali.
Capsulele de Acai, de exemplu, sunt o solutie potrivita in special daca iti dorești sa scapi de grasime. Acest fruct are proprietati antioxidante, contine fibre, vitaminele B1, B2, B3, C și E, acizi grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9, dar și potasiu și calciu. Consumul regulat poate ajuta la intarirea organismului, crește energia și rezistenta la efort.
-
On SaleSale!%Off20Disc. 17 lei17lei17leiSTOC EPUIZATAcai 1000 mg, 60 capsule | Puritan’s PrideVânzare Produs cu reducere
85.00 lei68.00 lei
Un alt produs bogat in antioxidanti este acidul Alfa Lipoic. Acesta ajuta in neutralizarea radicalilor liberi care contribuie la imbatranire, avand și efecte benefice asupra creierului. Mai mult, contribuie la scaderea greutatii corporale, are un efect energizant, echilibreaza nivelul glicemiei și ajuta organismul sa iși indeplineasca functiile in mod normal.
Nu in ultimul rand, ia in considerare și un produs pe baza de 5-HTP (l-5-Hidroxitriptofan). Avand efect de calmare și relaxare, acesta crește nivelul serotoninei și ajuta in lupta cu insomnia. De asemenea, poate stimula memoria, reduce dependenta de tutun și alcool și regla apetitul alimentar.
Alaturi de exercitii fizice regulate și reducerea nivelului de stres, dieta sanatoasa iti va permite sa te bucuri de viata timp indelungat. Tine cont de piramida alimentelor, concentreaza-te pe macronutrienti și introdu in alimentatie și suplimente pline de beneficii.