Tiroida Hashimoto este o boala autoimuna ale carei simptome pot dura multi ani pana sa se dezvolte. Descopera tot ce trebuie sa stii despre Hashimoto: simptome, optiuni de tratament naturist, factori de risc, dar si ce alimente sunt interzise sau pot fi utile.
Ce este tiroida Hashimoto?
Tiroidita Hashimoto, cunoscuta si sub numele de boala Hashimoto, este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca in mod gresit glanda tiroida. Glanda tiroida este responsabila pentru producerea de hormoni care regleaza metabolismul, inclusiv ritmul cardiac si modul in care organismul foloseste caloriile din alimente. La persoanele care sufera de Hashimoto, sistemul imunitar ataca celulele producatoare de hormoni ale glandei tiroide, ceea ce duce la o scadere a productiei de hormoni sau la hipotiroidism.
Simptome in tiroida Hashimoto
Simptomele bolii Hashimoto pot fi usoare la inceput si poate dura mai multi ani sa se dezvolte. In general, primul semn al bolii este o tiroida marita, numita gusa. Gusa poate face ca partea din fata a gatului sa para umflata. Alte simptome ale tiroidei Hashimoto pot include:
- crestere in greutate
- oboseala
- paloarea sau umflarea fetei
- dureri articulare si musculare
- slabiciune musculara
- constipatie
- incapacitatea de a te incalzi si sensibilitate crescuta la frig
- dificultate in a ramane insarcinata
- caderea sau rarirea parului
- menstruatii neregulate sau abundente
- depresie
- frecventa cardiaca incetinita
- oboseala
- uscarea pielii
- probleme de memorie
- probleme de concentrare
- unghii fragile
Multi oameni care sufera de tiroida Hashimoto dezvolta hipotiroidism. Netratat, hipotiroidismul poate duce la mai multe probleme de sanatate, inclusiv colesterol ridicat, boli de inima si insuficienta cardiaca, tensiune arteriala crescuta si mixedem, o afectiune rara in care functiile organismului incetinesc pana la punctul in care pot ameninta viata. De asemenea, hipotiroidismul poate provoca probleme si in timpul sarcinii.
Cauze si factori de risc la tiroida Hashimoto
Cauzele exacte ale bolii Hashimoto nu sunt cunoscuta, dar se crede ca urmatorii factori de risc joaca un rol in dezvoltarea sa.
- istoricul familial: persoanele care fac boala Hashimoto au adesea membri ai familiei care au boli tiroidiene sau alte boli autoimune
- hormonii: Hashimoto afecteaza de aproximativ sapte ori mai multe femei decat barbati, sugerand ca hormonii sexuali pot juca un rol
- excesul de iod: o cantitate mare de iod poate declansa boli tiroidiene la persoanele susceptibile
- expunerea la radiatii: au fost raportate cazuri crescute de boli tiroidiene la persoanele expuse la radiatii, inclusiv bombele atomice din Japonia, accidentul nuclear de la Cernobil si tratamentul cu radiatii pentru o forma de cancer de sange numita boala Hodgkin
- alte boli autoimune, printre care artrita reumatoida, diabetul de tip 1 sau lupusul
- sarcina: modificarile functiei imunitare din timpul sarcinii pot fi un factor de risc pentru tiroida Hashimoto
Diagnosticul de tiroida Hashimoto
Simptomele tiroidei Hashimoto variaza foarte mult si nu sunt specifice tulburarii. Daca te confrunti cu simptomele de mai sus, e important sa mergi la un consult medical pentru a primi un diagnostic corect.
Pentru diagnosticarea bolii Hashimoto se recomanda diferite analize si evaluari, printre care testarea functiei tiroidei si teste de anticorpi. Analizele de sange vizeaza nivelurile hormonului de stimulare a tiroidei si hormonului T-4. Cat despre testul de anticorpi, acesta urmareste in special anticorpii TPO, o proteina care joaca un rol important in productia de hormoni tiroidieni. Este posibil sa fie necesare si teste de laborator pentru alti anticorpi asociati cu boala Hashimoto.
In acest moment nu exista un remediu pentru tidoida Hashimoto, insa inlocuirea hormonilor cu medicamente poate regla nivelul acestora si poate restabili metabolismul normal. Tratamentul medicamentos este prescris de catre medic in functie de varsta, greutate, severitatea afectiunii, alte medicamente care pot interactiona cu hormonii tiroidieni sintetici si alte probleme de sanatate.
Tratamente naturiste pentru tiroida Hashimoto
La Go-Vita gasesti o varietate mare de tratamente naturiste si suplimente alimentare, utile inclusiv pentru boala Hashimoto. Atentie, suplimentele se administreaza doar la recomandarea medicului si nu inlocuiesc un stil de viata sanatos.
L-Tyrosine 500 mg (Tirozina) – 100 de capsule poate ajuta persoanele care sufera de tiroida Hashimoto sa aiba mai multa energie si sa experimenteze o stare de cald. Suplimentul este util si in tratarea stresului, a depresiei si bolii Parkinson.
Seleniu Absorbabil 200 mcg – 100 de capsule este util pentru glanda tiroida, poate reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer, stimuleaza productia de anticorpi si stimuleaza fertilitatea barbatilor.
Vitamina B12 500 mcg – 100 de comprimate poate ajuta in problemele de memorie si concentrare. Vitamina B12 intareste sistemul nervos, intarzie instalarea bolii Alzheimer, previne dementa si reduce simptomele tinitusului.
Vitamina B Complex cu Biotina – 90 capsule sustine metabolismul energetic si sanatatea sistemului nervos. Beneficiile sale includ si promovarea metabolismului sanatos al glucozei, grasimilor si alcoolului.
Persoanele care sufera de tiroida Hashimoto pot avea niveluri scazute de vitamina D. Pe site-ul nostru poti gasi Vitamina D3 2000 IU – 120 capsule, care previne aceasta deficienta. Produsul regularizeaza ritmul cardiac, intareste sistemul imunitar si ajuta la prevenirea rahitismului.
Tiroida Hashimoto – Alimente interzise
Nu exista alimente interzise specifice in tiroida Hashimoto. Cu toate acestea, unele persoane care sufera de aceasta boala pot beneficia de evitarea anumitor alimente. Sunt vizate cele care sunt goitrogenice, adica alimentele care interfereaza cu functia tiroidiana. Lista include:
- produsele din soia
- legumele crucifere (broccoli, conopida, kale etc)
- meiul
Impactul acestor alimente asupra functiei tiroidiene este de obicei mic si variaza de la o persoana la alta.
Totodata, tiroida foloseste iodul, un mineral gasit in unele alimente, pentru a produce hormoni tiroidieni. Totusi, daca suferi de tiroida Hashimoto sau alte tipuri de tulburari autoimune ale tiroidei, este posibil sa fii sensibil la efectele secundare nocive ale iodului. Astfel, consumul de alimente care contin cantitati mari de iod poate provoca hipotiroidism sau agravarea sa.
Discuta cu medicul tau pentru a afla exact ce alimente ar trebui sa eviti daca suferi de boala Hashimoto.
Alimente bune pentru tiroida Hashimoto
Exista dovezi clinice care au aratat ca unele diete pot ajuta oamenii care au aceasta boala. Este vorba de cele fara zahar, fara gluten, fara lactate, cu indice glicemic scazut si dieta Paleo. Multi oameni cu tiroita Hashimoto au diferite sensibilitati alimentare, iar evitarea produselor care le cauzeaza este o idee buna.
In general, se pot consuma:
- fructe
- legume (cu exceptia celor crucifere)
- carne slaba
- fructe de mare
- fasole
- nuci si seminte
- oua
- grasimi sanatoase
De asemenea, s-a gasit o legatura intre Hashimoto si niveluri scazute de vitamina D. Drept urmare, e recomandat sa se consume somon, ton, sardine, ciuperci sau suplimente alimentare cu vitamina D.
Cei care sufera de aceasta afectiune pot avea si niveluri scazute de seleniu. De aceea, e bine sa consume nuci braziliene, ton, stridii, homar, ficat, seminte de floarea soarelui si oua.
In concluzie, tiroida Hashimoto este o tulburare autoimuna care se poate dezvolta din mai multe cauze si poate provoca o varietate de simptome. Desi in acest moment nu exista un remediu, modificarile dietetice si suplimentele alimentare pot ajuta in gestionarea simptomelor. Daca suspectezi ca ai boala Hashimoto, adreseaza-te medicului pentru un plan de tratament personalizat.
Surse:
- “Hashimoto’s Disease.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 2023, www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Hashimoto’s Disease – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Hashimoto’s Disease: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatments.” Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17665-hashimotos-disease. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “The Best Diets for Hashimoto’s Thyroiditis.” Medical News Today, 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321197. Accesat la 13 Apr. 2023.
- “Hashimoto’s Thyroiditis.” WebMD, 2010, www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments. Accesat la 13 Apr. 2023.