Search
Filtre generale
Exact matches only

Care sunt cele mai bune vitamine pentru sanatatea ochilor?

Ochii sunt organe complexe si au nevoie de vitamine si nutrienti diferiti pentru a ramane sanatosi. Afectiunile comune, cum sunt retinopatia diabetica, glaucomul si degenerescenta maculara cauzata de inaintarea in varsta, pot afecta iremediabil ochii iar nutritia este cea care are o influenta majora in prevenirea acestor afectiuni.

Exista mai multe vitamine si substante nutritive importante, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor.

Vitamina A – cea mai buna vitamina pentru ochi

Conform studiilor, una dintre cele mai importante vitamine pentru ochi este vitamina A. Aceasta este considerata esentiala pentru o vedere buna.

Vitamina A este o componenta a proteinei cunoscuta sub numele de rodopsina, care are rolul de a ajuta ochiul sa se adapteze la lumina slaba.

Conform specialistilor in oftalmologie, deficitul de vitamina A poate genera probleme in ceea ce priveste vederea pe timp de noapte.

Vitamina A, considerata cea mai buna vitamina pentru ochi, este cea care sustine functia corneei. Persoanele cu deficit de vitamina A au deseori ochii uscati.

Betacarotenul reprezinta cea mai importanta sursa de vitamina A din dieta. Reprezinta un pigment vegetal si poate fi gasit in fructele si legumele colorate.

Pigmentii din carotenoizi sunt transformati in corp, prin procese specifice, in vitamina A.  Acesta este motivul pentru care cele mai bune suplimente pentru ochi contin betacaroten.

Vitamina E – una dintre cele mai importante vitamine pentru ochi

Care sunt cele mai bune vitamine pentru sanatatea ochilor?

In topul celor mai bune vitamine pentru ochi este inclusa si vitamina E, sub forma de alfa tocoferol, datorita proprietatilor antioxidante puternice.

Antioxidantii au rolul de a combate radicalii liberi, care influenteaza negativ tesuturile din intreg corpul si pot deteriora proteinele prezente in ochi, proces ce poate determina aparitia cataractei.

Vitamina C – o vitamina care protejeaza ochii de daunele oxidative

Vitamina C este recunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante. Deteriorarea generata de radicalii liberi este un factor cheie, care determina doua dintre cele mai frecvente tipuri de cataracta, aparute odata cu inaintarea in varsta si anume cataracta nucleara si cataracta corticala.

Cataracta corticala apare la marginile cristalinului, iar cataracta nucleara este prezenta in centrul ochiului si se extinde spre marginile globului ocular. Deoarece vitamina C impiedica acest proces de distrugere a tesuturilor este considerata una dintre cele mai eficiente vitamine pentru vedere.

Luteina si zeaxantina – doi carotenoizi prezenti in globul ocular

Care sunt cele mai bune vitamine pentru sanatatea ochilor?

Din categoria vitamine si minerale pentru ochi se disting si doi carotenoizi importanti – luteina si zeaxantina. Acestia pot fi gasiti in cantitati mari, in legumele cu frunze verzi si sunt prezenti in retina.

Cei doi carotenoizi contribuie la reducerea leziunilor oxidative care au loc in retina iar cercetarile sugereaza ca 6 mg pe zi de luteina si zeaxantina pot reduce modificarile care au loc la nivelul ochiului odata cu inaintarea in varsta.

Zinc – cel mai bun prieten al vitaminei A

Care sunt cele mai bune vitamine pentru sanatatea ochilor?

Zincul este un mineral important, care contribuie la mentinerea sanatatii ochiului ajutand retina, membranele celulare si structura proteica a ochiului.

Zincul este considerat cel mai bun prieten al vitaminei A, ajutand-o sa ajunga de la ficat in retina, unde produce melanina. Melanina este un pigment cu rol protector, actionand ca un scut impotriva luminii ultraviolete, care poate afecta ochiul.

Suplimentele cu zinc ajuta persoanele care au degenerescenta maculara sau care risca sa dezvolte in timp afectiunea.

Acestea sunt cele mai importante vitamine si minerale pentru ochi, iar suplimentele de calitate, asa cum sunt si cele din magazinul nostru online, le contin in cantitate optima, pentru a oferi sprijin real in sanatatea ochilor.

0/5 (0 Reviews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Persoanele care au citit acest articol au comandat: