fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Ce alimente sunt bogate in magneziu?

Cuprins articol

Corpul nostru este un mecanism care functioneaza in baza unor proteine si minerale pe care de cele mai multe ori le luam din alimentatie. Astfel, ceea ce mancam este in mod evident important pentru sanatatea si starea noastra de bine generala. Unul dintre cele mai importante minerale de care avem nevoie pentru a functiona eficient, care aduce numeroase beneficii asupra organismului nostru. 

Consumul de alimente ce contin magneziu ne poate imbunatati digestia, functiile respiratorii si multe alte aspecte ale vietii, carora nu le-am oferit suficienta atentie pana acum. 

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale de care avem nevoie pentru a functiona eficient. Descopera in continuare care sunt beneficiile pentru sanatate, prin ce se caracterizeaza deficitul, ce alimente sunt bogate in magneziu, dar si ce suplimente poti introduce in dieta.

Beneficiile magneziului pentru sanatate

Corpul nostru este un mecanism care functioneaza in baza unor proteine, vitamine si minerale pe care de cele mai multe ori le luam din alimentatie. Astfel, ceea ce mancam este in mod evident important pentru sanatatea si starea noastra de bine generala. Consumul de alimente bogate in magneziu ne poate imbunatati multe aspecte ale vietii, carora poate nu le oferim suficienta atentie. Iata in ce functii ale corpului este implicat.

Mentine sanatatea oaselor

Aproximativ 60% din magneziul din corp este stocat in oase. De aceea, deficitul poate duce la aparitia osteoporozei. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin pierderea masei osoase. Ca rezultat, oasele devin mai flagile si slabe. Astfel, se pot fractura mult mai usor, de exemplu printr-o simpla cazatura. Optimizarea aportului de magneziu este o masura preventiva eficienta impotriva osteoporozei.

Poate reduce incidenta diabetului

Diabetul este asociat deseori cu un nivel scazut al magneziului. Desi nu toti bolnavii sufera de o carenta, cercetatorii considera ca suplimentele alimentare cu magneziu pot reduce riscul de aparitie al diabetului de tip 2.

Protejeaza inima

Magneziul are un efect benefic asupra inimii si a sistemului vascular. Mai exact, un aport ridicat este asociat cu un risc mai scazut de dezvoltare a hipertensiunii, accidentului vascular cerebral si bolii coronariene.

Diminueaza simptomele anxietatii

Pentru o cercetare publicata in 2017, oamenii de stiinta au revizuit 18 studii. Dovezile existente au aratat ca magneziul are un efect pozitiv asupra anxietatii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili eficacitatea suplimentarii.

Ce este o dieta bogata in magneziu?

Aportul zilnic recomandat difera in functie de sex si varsta, astfel:

Copii, ambele sexe

  • 0-6 luni: 30 mg/zi
  • 7-12 luni: 75 mg/zi
  • 1-3 ani: 80 mg/zi
  • 4-8 ani: 130 mg/zi
  • 9-13 ani: 240 mg/zi

Adolescenti, barbati

  • 14-18 ani: 410 mg/zi

Adolescenti, femei

  • 14-18 ani: 360 mg/zi

Adulti, barbati

  • 19-30 de ani: 400 mg/zi
  • peste 31 de ani: 420 mg/zi

Adulti, femei

  • 19-30 de ani: 310 mg/zi
  • peste 31 de ani: 320 mg/zi

Femei gravide

  • 19-30 de ani: 350 mg/zi
  • peste 31 de ani: 360 mg/zi

 

Deficitul de magneziu – simptome și cauze

Carenta de magneziu se poate datora unei alimentatii nepotrivite, dar si a pierderii mineralului din corp din cauza unor afectiuni. Este vorba de diabet, diaree cronica, sindromul oaselor flamande, boala celiaca si alcoolism. De aceea, daca suferi de una dintre aceste boli, cere sfatul medicului pentru a te asigura ca nu dezvolti un deficit.

Daca nu consumi constant alimente bogate in magneziu sau suplimente, poti avea de asemenea o carenta. Tine cont de indicatiile de mai sus, stabilite in functie de sex si varsta.

Simptomele timpurii ale lipsei de magneziu includ greata, varsaturi, oboseala si pierderea poftei de mancare. Daca problema nu este identificata in timp, pot aparea complicatii. Urmatoarele simptome ce pot fi observate sunt crampele musculare, amorteala si furnicaturi la maini si picioare, ritmuri cardiace anormale si schimbari de personalitate. Pe termen lung, se poate ajunge la diabet de tip 2, osteoporoza si boli de inima.

Alimente care contin in magneziu 

Seminte de dovleac

Semintele de dovleac reprezinta cea mai bogata sursa de magneziu. In 100 de grame putem gasi pana la 540 mg de mineral. Astfel, pentru a va satisface nevoia zilnica, trebuie sa consumati doar 65 de grame de seminte. Aceste seminte au si alte avantaje: sustin sistemul imunitar, mentin sanatatea pielii si a ochilor, imbunatatesc regularizarea insulinei, contribuie la productia de melatonina si pot ajuta in tratarea artritei.

Cacao 

Cacaua este o sursa ideala de magneziu pentru ca 100 gr de produs contine 420 mg din acest mineral. Cu toate acestea, aceste cifre se refera la cacao pura. De aceea, pentru o absorbtie cat mai buna este esential sa alegeti un produs cu cel putin 70% cacao. Consumul de cacao vine la pachet si cu urmatoarele beneficii: imbunatateste sanatatea vaselor sangvine, incetineste procesul de imbatranire prematura, improspateaza pielea, imbunatateste memoria si protejeaza celulele impotriva efectelor radicalilor liberi.

Tarate de grau 

Tarata de grau contine nici mai mult nici mai putin de 490 mg magneziu la 100 de grame. Au efecte pozitive in cazul a numeroase afectiuni: constipatie, boli de ficat, fibrom uterin, hemoroizi, boli ale prostatei, rahitism, astenie, reumatism, afectiuni ale sanilor, dermatoze si epilepsie.

Migdale

100 g de migdale contin aproximativ 296 mg de magneziu, aceasta fiind valoarea pe care o regasim in toate nucile. Fireste, migdalele au o multitudine de beneficii in ceea ce priveste sanatatea noastra. Ele protejeaza pielea, sustin sanatatea sistemului digestiv si a inimii, mentin sistemul nervos, pot preveni deteriorarea dintilor si ofera rapid senzatia de satietate.

Hrisca 

Contine in 100 de grame de produs 218 mg si este, de asemenea, bogata in calciu si fier. Daca o introduci in dieta, iti imbunatateste metabolismul, are efecte negative asupra inimii, intretine tesuturile corpului si te fereste de anemie.

Faina de ovaz

Are un continut bogat si este ideala pentru sustinerea digestiei. Aceasta este o sursa de vitamina B1 si B6, care ajuta la mentinerea memoriei si concentrarii. Totodata, scade colesterolul si reduce riscul bolilor coronariene.

Mazare

Contine nutrienti importanti precum fierul, calciul, potasiul sau vitamine B, scazand  colesterolul si prevenind ateroscleroza. De asemenea, are un efect antiinflamator, reduce riscul afectiunilor gastro-intestinale, stimuleaza tranzitul intestinal si echilibreaza nivelul de glucoza din sange.

Banane

100 de grame din acest produs contine undeva la 30 mg. In general, o banana de marime medie are cam 130 gr. Aceste fructe protejeaza impotriva ulcerului gastric, elimina bacteriile din stomac, regleaza functia cardiaca si imbunatatesc capacitatea de a absorbi nutrienti. 

Spanac

Spanacul face de asemenea parte din categoria alimentelor bogate in acest mineral, cu un continut de 70 mg la 100g de produs. Cei care consuma spanac au un risc mai scazut de a dezvolta astm, isi protejeaza inima, au unghii mai puternice si oase rezistente.

Peste gras

Somonul, macroul, halibutul si tonul sunt alimente cu magneziu si multi alti nutrienti. Sunt o sursa excelenta de vitamina D si acizi grasi omega-3, care trebuie sa faca parte din dieta noastra cel putin o data pe saptamana datorita proprietatilor sale nutritionale superioare.

Cum putem suplimenta aportul acestui mineral?

Pe langa o dieta bogata in alimente care contin magneziu, trebuie sa avem in vedere si consumul unor suplimente, deoarece acestea ne aduc echilibru si stabilitate in viata. 

Este important de mentionat ca multe suplimente contin adesea si calciu si zinc oferind un pachet complet de minerale necesare pentru sanatatea mintii si a corpului nostru. Cu toate aceste este la fel de important sa stim si faptul ca aceste nu pot fi luate fara a te consulta in prealabil cu medicul tau.

Acesta este sigurul care te poate ajuta sa alegi cele mai bune suplimente pentru tine si pentru organismul tau, in urma unor analize amanuntite care te vor ajuta sa descoperi ce trebuie sa consumi mai mult pentru a mentine un echilibru. 

O dieta bogata in fructe si alte alimente bogate ce contin magenziu este intotdeauna eficienta, insa suplimentele pot veni ca o completare perfecta a acestei diete, pentru rezultate optime. 

Cei de la Go Vita vin in intampinarea tuturor cu o serie de produse de exceptie din care veti putea sa va luati aportul zilnic, combinandu-l cu o dieta potrivita. 

Este suplimentul care iti va oferi un echilibru de exceptie intre mineralele de care ai nevoie pentru a te bucura din plin de un corp sanatos. Formula este usor de absorbit si asimilat, iar daca vei alege acest produs te vei bucura de oase si dinti puternice. Totodata, mentine activitatea enzimatica sanatoasa. Doza zilnica recomandata este de 3 capsule, de preferat in doze divizate, alaturi de alimente.

A fost conceput pentru cei care nu au un somn odihnitor, avand rezultate impresionante in acest sens. De asemenea, acest supliment le este recomandat sportivilor care consuma zilnic un numar mare de minerale si vitamine. Ingredientele active asigura recuperarea imbunatatita si cresc masa musculara. Doza zilnica recomandata este de 3 capsule inainte de mese sau inainte de somn, conform instructiunilor medicului.

Suplimentul asociaza doua minerale esentiale cu beneficii de necontestat pentru sanatate. Cele doua asigura functionarea sistemelor cardiovascular, endocrin, muscular si osteoarticular. Doza zilnica recomandata este de 1 comprimat in timpul mesei.

Speram ca ai gasit util acest articol despre magneziu si ai inteles mai bine care sunt beneficiile sale pentru organism. Asigura-te ca eviti deficitul si tine cont de aportul zilnic recomandat in functie de sex si varsta. De asemenea, introdu in dieta mai multe alimente bogate in magneziu si descopera gama de multivitamine si minerale care te vor ajuta sa iti mentii corpul sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email