fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Lipsa de calciu – Cauze, simptome si remedii

Cuprins articol

Lipsa de calciu are efecte negative serioase pentru sanatate. Acest mineral este esential pentru buna functionare a organismului, avand numeroase functii importante. Din pacate, carenta afecteaza un numar considerabil de persoane. Descopera in continuare ce roluri are calciul, care este doza zilnica recomandata, cum iti dai seama daca ai o deficienta, cum se pune diagnosticul de hipocalcemie si ce solutii exista. 

Ce este calciul si care este rolul sau in organism

Calciul este un element esential, necesar in cantitati mari. Aproximativ 99% din cantitatea sa se gaseste in oase si dantura, motiv pentru care copii si femeile cu varsta peste 50 de ani trebuie sa ii acorde o atentie deosebita. In cazul copiilor si adolescentilor, sistemul osos nu este inca format complet, iar oasele sunt mai fragile. In cazul femeilor, carenta poate duce la osteoporoza, implicit fracturi; de aceea, multi medici recomanda suplimente alimentare pentru menopauza. Desigur, cu totii trebuie sa ne ferim de deficienta, indiferent de sex sau varsta.

Desi cele mai multe persoane asociaza calciul cu oasele sanatoase, el este important pentru intregul organism. Functionarea optima a inimii si a musculaturii in general este imposibila fara o cantitate corespunzatoare de calciu. Acesta contribuie la reglarea batailor inimii, regleaza presiunea arteriala, intervine in procesul de coagulare a sangelui si permite muschilor sa raspunda comenzilor date de nervi.

Totodata, este responsabil de activarea unor enzime, ajuta membranele celulare sa transporte substante, intareste sistemul imunitar si e necesar pentru buna functionare a sistemului endocrin.

Cum apare lipsa de calciu?

Aproximativ 2/3 din calciu este eliminat din organism prin urina si transpiratie. In cazul femeilor care alapteaza, ele pierd calciu si prin lactatie. Multi au impresia ca au o dieta echilibrata, insa nu iau in considerare pierderile mari care au loc. De aceea, e important sa cunoastem doza zilnica recomandata, pentru a ne asigura ca nu dezvoltam o deficienta.

Iata de cat calciu avem nevoie in functie de varsta:

  • 1-3 ani: 700 mg/zi
  • 4-8 ani: 1000 mg/zi
  • 9-18 ani: 1300 mh/zi
  • peste 50 ani: 1000 mg/zi
  • femeile insarcinate, care alapteaza sau care au ajuns la menopauza: 1000-1300 mg/zi

Daca aceste valori nu sunt atinse, apare hipocalcemia sau carenta de calciu. Cele mai importante cauze sunt lipsa mineralului din alimentatie si mostenirea genetica. Atentie, absorbtia in organism poate fi afectata de anumite alimente, precum sare, cafeina si alcool. De asemenea, unele medicamente pot contribui la eliminarea din corp sau pot reduce absorbtia. E vorba de antiinflamatoare steroidiene, antihipertensive, laxative si diuretice.

Simptomele lipsei de calciu

Hipocalcemia este deseori trecuta cu vedere pentru ca persoanele care au o carenta nu recunosc in timp util simptomele. Iata la ce sa fii atent.

  • probleme musculare: dureri, crampe, spasme (in coapse sau la brate), amorteala si furnicaturi (in maini si picioare)
  • oboseala extrema: lipsa de energie, probleme de concentrare, confuzie, uneori asociate cu ameteli sau insomnie
  • probleme ale pielii, unghiilor si parului: piese uscata, unghii casante, par aspru, caderea parului, eczeme, psiriazis, mancarimi
  • simptome severe ale sindromului premenstrual
  • probleme dentare: carii, gingii iritate, dinti fragili, radacini slabite
  • osteopenie si osteoporoza: oase fragile, vulnerabile la fracturi, dureri
  • anxietate si depresie

Cum se pune diagnosticul de hipocalcemie?

Hipocalcemia poate fi depistata cu usurinta prin intermediul analizelor de sange. Mai exact, se masoara nivelul calciului total, al calciului ionic si nivelul albuminei. 

Important de mentionat este vitamina D, vitamina K si magneziul influenteaza direct asimilarea calciului. Fara vitamina D, corpul nu poate asimila calciul, iar fara K acesta nu este depus in mod eficient. Cat despre magneziu, o doza prea mica sau, dimpotriva, prea mare, poate reduce asimilarea elementului. De aceea, medicul poate recomanda si analize care masoara nivelurile acestora. Astfel, poate descoperi daca ele sunt de vina pentru hipocalcemie, in situatiile in care alte motive au fost taiate de pe lista.

Cum putem preveni deficitul de calciu?

Pentru inceput, trebuie sa incluzi in dieta suficiente alimente bogate in calciu. Exista suficiente surse, fie de origine animala, fie de origine vegetala. Astfel, nu e nevoie ca vegetarienii, veganii si cei care tin post sa isi faca griji in aceasta privinta.

Lactate

Un pahar de lapte cu 3,5% grasime contine in jur de 290 mg calciu, iar un iaurt cu continut scazut de grasimi are in jur de 350 mg. In cazul branzeturilor concentratiile sunt diferite, iar in continuare le vom prezenta pe cele mai des consumate.

  • telemea de vaca: 400 mg/100 gr
  • telemea de oaie: 400 mg/100 gr
  • Cheddar: 721 mg/100 gr
  • parmezan: 1109 mg/100 gr
  • Halloumi: 900 mg/100 gr
  • Camembert: 388mg/100 gr
  • Brie: 184 gr/100 gr
  • branza feta: 493 mg/100 gr
  • Ricotta: 207 mg/100 gr
  • mascarpone: 190 mg/100 gr

Sardine

Sardinele contin in jur de 380 mg de calciu pe 100 gr. Contribuie la scaderea nivelului de colesterol, impiedica depunerea grasimii pe peretii vaselor de sange, participa la reglarea insulinei, imbunatatesc functionarea sistemului digestiv si mentin sanatatea sistemului nervos.

Somon

In 100 gr de somon gasim 180 mg de calciu. Consumul regulat poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima, combate inflamatiile, ofera rapid senzatia de satietate, constribuie la sanatatea creierului, imbunatateste vederea si poate combate anxietatea.

Soia

In general, produsele din soia contin aproximativ 280 mg/100 grame, insa unele pot avea o cantitate mai mare daca sunt fortificate. Adauga in alimentatie soia texturata, tofu, lapte de soia, iaurt de soia, tempeh.

Plante cu frunze verzi

Broccoli, salata verde, patrunjelul, spanacul si varza kale sunt surse foarte bune de calciu. E de preferat sa le consumi neprocesate, pentru a te bucura pe deplin de vitaminele si mineralele pe care le ofera. Fireste, sunt o optiune buna chiar daca le gatesti, insa incearca sa le mananci crude atunci cand ai ocazia.

Mazare, linte si fasole

Mazarea are 25 mg calciu la 100 gr, lintea 19 mg/100 gr, iar fasolea 110 mg/100 gr. Mazarea imbunatateste imunitatea, protejeaza corpul de infectii, mentine sanatatea ochilor, scade riscul afectiunilor cardiovasculare, ajuta digestia si previne deteriorarea celulelor. Lintea actioneaza asupra constipatiei, regleaza nivelul zaharului in sange, protejeaza inima si imbunatateste functiile neurologice. Cat despre fasole, combate anemia, imbunatateste digestia, reduce incidenta bolilor inimii, previne aparitia diabetului de tip 2 si accelereaza procesele de recuperare.

Suplimente alimentare

Importanta unei alimentatii bogate in calciu este de necontestat. Cu toate acestea, suplimentele cu calciu sunt o solutie potrivita pentru cei care nu asimileaza corect sau se afla in grupele de risc (copiii, adolescentii, femeile la menopauza). In continuare iti prezentam 3 suplimente pe care sa le iei in calcul pentru a evita hipocalcemia.

Acest produs iti ofera un amestec echilibrat de minerale esentiale si este o formula conceputa special pentru a sustine dintii si oasele in general, dar si o activitate enzimatica foarte sanatoasa. 

Magneziul are un rol important in metabolizarea glucozei si a carbohidratilor, regleaza tranzitul intestinal si imbunatateste respiratia. Vitamina D este necesara pentru buna dezvoltare a creierului, contribuie la functionarea corecta a tiroidei si este implicata in reglarea ritmului cardiac. Zincul reduce stresul oxidativ, previne afectiunile cronice, impiedica problemele de fertilitate si poate ajuta in ameliorarea acneei.

Doza zilnica recomandata a acestui supliment este de 3 capsule, de preferat in doze divizate, in timpul mesei.

 

Combinatia dintre cele doua substante minerale este esentiala pentru un organism sanatos, capabil de efort. Prin consumul acestor comprimate, densitatea osoasa este mentinuta la cote normale, iar sistemele muscular, cardiovascular, endocrin si osteoarticular vor fi imbunatatite. Doza zilnica recomandata este de 1 comprimat pe zi, in timpul mesei.

Suplimentul mentine fiziologia musculaturii, a aparatului digestiv si a inimii. In acelasi timp, sustine sanatatea oaselor si a dintilor. Calciul este asimilat mai usor de organism atunci cand este consumat impreuna cu vitamina D, absorbtia fiind garantata.

Doza zilnica recomandata este de 2 capsule pe zi, de preferat in timpul mesei.

Cum tratam lipsa de calciu?

Tratamentul hipocalcemiei se stabileste de catre medic in urma analizelor de sange. In general acesta recomanda consumul de alimente bogate in calciu si suplimente alimentare. 

Daca deficienta este grava si a cauzat deja anumite probleme de sanatate, doctorul iti poate prescrie si medicamente specifice acestora. In cazul in care modificarea alimentatiei si suplimentele nu au dat rezultatele dorite, pot fi prescrise injectii cu calciu.

Cum administram suplimentele?

Rolul suplimentelor este de a completa o dieta sau de a trata o deficienta. De aceea, e important sa consulti medicul inainte de a incepe sa folosesti un supliment de orice fel, fie el si natural. In functie de alimentatie si stilul de viata, doctorul iti va recomanda un anumit mod de a administra produsele. 

In administrarea suplimentelor se tine cont de doza zilnica recomandata a vitaminei sau mineralului, in functie de varsta si sex. De asemenea, nu toate produsele au aceeasi concentratie, motiv pentru care doza poate diferi de la un supliment la altul.

Un motiv important pentru care suplimentele de calciu nu se iau „dupa ureche” este riscul aparitiei hipercalcemiei. Asa cum lipsa calciului poate cauza probleme de sanatate, si nivelul prea ridicat are efecte negative asupra corpului. Hipercalcemia poate aparea din cauza unui aport prea mare de calciu, precum si din motive medicale. Mai exact, hiperparatiroidismul, cancerul, disfunctiile osoase si sedentarismul cauzat de paralizie pot creste prea mult nivelul de calciu. Simptomele hipercalcemiei includ durere abdominala, scaderea poftei de mancare, greata, varsaturi, constipatie si eliminarea unei cantitati foarte mari de urina.

Speram ca acest articol ti-a fost util si ai inteles mai bine importanta calciului pentru organism. Asigura-te ca eviti deficitul printr-o dieta echilibrata, iar daca este nevoie ia in considerare suplimentele alimentare de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email