fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

7 Beneficii uimitoare ale turmericului, dovedite științific

Cuprins articol

Condiment cu multiple beneficii pentru sanatate, turmericul este utilizat ca ingredient in mancaruri si bauturi in intreaga lume. Descopera care sunt proprietatile sale, cum te poate ajuta, cum se administreaza, dar si ce contraindicatii exista.

În medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), turmericul este folosit de secole pentru diverse probleme de sanatate, mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii. Afla care sunt cele mai importante beneficii ale turmericului dovedite stiintific, dar si cum il poti consuma pentru a te bucura din plin de proprietatile acestuia.

Iata ce vei afla din acest articol:

Ce este turmericul?

Curcuma longa este o planta din aceeasi familie cu ghimbirul, originara din Asia de Sud-Est. Rizomii sai (radacina) pot fi folositi proaspeti sau fierti in apa si uscati, dupa care macinati. Pudra este galbena-portocalie si este folosita de mii de ani pentru vopsire, ca agent de colorare si aroma in preparatele asiatice, dar si in scopuri terapeutice.

Care este diferenta dintre curcuma, turmeric și curcumina?

Acesti trei termeni pot fi confundati usor, insa exista o diferenta clara intre acestia: curcuma este planta in sine, in timp ce turmericul este condimentul mentionat mai sus. Mai intalnim si curcumina: substanta activa din turmeric, care se obtine prin extractia din pudra de turmeric si care este responsabila de beneficiile uimitoare ale acestei plante.

 

Care sunt valorile nutritionale ale turmericului?

100 grame de turmeric macinat (pudra) contin:

Aminoacizi

  • 1,86 gr acid aspartic
  • 1,14 gr acid glutamic
  • 0,81 gr leucina
  • 0,66 gr valina

Lipide

  • 1,83 gr acizi grasi saturati
  • 9,75 gr acizi grasi nesaturati

Macronutrienti

  • 67,1 gr carbohidrati
  • 22,7 gr fibre
  • 9,6 gr proteine
  • 3,1 gr zaharuri

Minerale

  • 2080 mg potasiu
  • 299 mg fosfor
  • 208 mg magneziu
  • 168 mg calciu

Vitamine

  • 49,2 mg vitamina B4
  • 4,4 mg vitamina E
  • 1,3 mg vitamina B2

O lingurita contine aproximativ 3 grame, iar 1 lingura 9,4 grame.

7 cele mai importante beneficii ale turmericului pentru sanatate

La fel ca multe alte condimente, curcuma a fost utilizata in medicina traditionala mii de ani pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni. Descopera in continuare care sunt cele mai puternice beneficii ale turmericului.

1. Combate semnele imbatranirii

Turmericul contine compusi bioactivi extrem de eficienti. Spre deosebire de substantele nutritive, compusii bioactivi nu sunt vitali pentru organism, insa pot avea o influenta asupra sanatatii. Prebioticele, taurina, cofeina, coenzima Q si flavonoidele sunt doar cateva exemple de compusi.

Curcuminoidele si uleiurile esentiale sunt principalii constituenti bioactivi din turmeric, alaturi de acid vanilic, quercetina, calebin-A si alti compusi fenolici. Beneficiile acestora includ eliminarea semnelor imbatranirii, prevenirea acneei, tratarea matretii, imbunatatirea memoriei, imbunatatirea performantei exercitiilor fizice si reducerea glicemiei.

2. Ajuta la reducerea inflamatiilor

Proprietatile antiinflamatoare ale turmericului i-au permis sa fie utilizat pentru tratarea anumitor afectiuni medicale de peste 4500 de ani, in special in medicina ayurvedica. Odata cu evolutia medicinei, beneficiile sale au fost demonstrate prin numeroase studii si experimente. Turmericul poate ajuta in bolile inflamatorii intestinale, artrita reumatoida, dar si pentru prevenirea cancerului de colon.

Alte alimente recomandate pentru combaterea inflamatiei includ legumele cu frunze verzi (spanac, varza, conopida, broccoli), capsunile, murele, afinele, nucile si alte oleaginoase, rosiile, uleiul de masline, scortisoara si ghimbirul.

3. Ajuta la intarirea sistemului imunitar

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antioxidante si antimicrobiene, turmericul reprezinta un bun aliat al sistemului nostru imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.

Unul dintre remediile ayurvedice antice pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu turmeric, ghimbir si piper negru. Adauga o lingurita de turmeric intr-un ibric cu 350ml de apa fiarta, impreuna cu un sfert de lingurita de ghimbir si unul de piper negru. Poti prepara aceasta bautura binefacatoare si folosind lapte de cocos in loc de apa. Deoarece turmericul este solubil in grasimi, consumandu-l cu alimente sau bauturi care contin grasimi este mai usor absorbit in organism.

4. Creste capacitatea antioxidanta a organismului

Antioxidantii reprezinta acei compusi care inhiba oxidarea, o reactie chimica ce deterioreaza celulele organismului. Pentru a-si mentine sanatatea si tineretea cat mai mult timp, unele persoane consuma antioxidanti sintetici. Din pacate, unii dintre acestia produc toxine sau actioneaza ca agenti cancerigeni. De aceea, este de preferat sa optam pentru variante naturale precum turmericul. Acest condiment poate ajuta in neutralizarea radicalilor liberi si poate preveni diferite afectiuni, printre care bolile de inima, cancerul, artrita, accidentul vascular cerebral, bolile respiratorii si boala Parkinson.

Important de mentionat este ca multe substante pot actiona ca antioxidanti: vitaminele A, C si E, beta carotenul, luteina, manganul, seleniul, licopenul, zeaxantina etc. Acestea pot fi regasite si in alte alimente, motiv pentru care recomandat sa avem o dieta variata, dupa cum arata Medical News Today.

5. Scade riscul de afectiuni cardiovasculare

Bolile cardiovasculare cauzeaza cea mai mare mortalitate la nivel mondial. Mai multe studii, precum cel publicat in Biotechnol Adv., au demonstrat ca turmericul poate fi un ajutor real in prevenirea hipertrofiei cardiace, a insuficientei cardiace, a infarctului miocardic, a anevrismului aortic, a accidentului vascular cerebral si a complicatiilor cardiovasculare diabetice.

Afectiunile cardiovasculare mai pot fi prevenite si prin:

  • exercitii fizice regulate;
  • evitarea fumatului;
  • mentinerea unei greutati normale;
  • o alimentatie fara grasimi saturate (carne de vita, porc, branzeturi, unt etc) si bogata in fructe si legume;
  • evitarea alcoolului

6. Previne si trateaza boala Alzheimer

Turmericul a fost utilizat in mai multe tratamente pentru dementa si leziuni traumatice ale creierului, inclusiv pentru boala Alzheimer. Acesta este nu doar util in preventie, ci poate chiar imbunatati starea pacientilor.

Un studiu publicat in Annals of Indian Academy of Neurology arata ca beneficiile se datoreaza actiunilor antioxidante, antiinflamatoare si lipofile ale curcumei.

Alte moduri prin care poti preveni Alzheimer includ:

  • evita consumul de alcool;
  • practica exercitii fizice;
  • mentine-ti creierul activ (prin integrame, puzzle-uri, jocuri de societate, lectura etc);
  • gaseste un hobby care iti solicita atentia si concentrarea;
  • redu pe cat posibil stresul zilnic;
  • mentine o viata sociala activa

7. Ajuta in tratarea artritei

Exista in prezent peste 100 de tipuri de artrita, cu diferite cauze de aparitie. Simptomele includ dureri articulare, rigiditate articulara, impotenta functionala articulara, inflamatie si eritem ale tesutului afectat. Potrivit unui studiu publicat in Foods, extractul de turmeric poate reduce durerea si inflamatia si poate duce la imbunatatiri similare cu ibuprofenul. Acest lucru este posibil in urma unui consum de 1000 mg/zi.

Cum poate fi administrat turmericul?

Pe cale orala, curcuma a fost folosita cel mai des de adulti in doze de pana la 1,5 grame pe zi timp de pana la 9 luni, arata WebMD.

Pentru ca poate interactiona cu medicamente care incetinesc coagularea sangelui, recomandam sa ceri parerea doctorului inainte de a afla care este doza cea mai potrivita. Aceste medicamente includ, dar nu se limiteaza la: ibuprofen, naproxen, aspirina, clopidogrel si dalteparina.

De asemenea, consumul de cantitati ridicate poate duce la greata si diaree, deci nu exagera sperand sa ii cresti beneficiile.

Cum poti consuma mai mult turmenic?

Acest condiment nu este atat de popular in mancarurile romanesti, iar cei mai multi il cunosc doar ca ingredient pentru curry. Insa poate fi utilizat si in alte preparate, fie mancaruri sau bauturi.

  • omlete sau frittata;
  • legume la cuptor (in special cartofi sau conopida);
  • orez si pilaf;
  • supa crema;
  • smoothie;
  • ceai de lamaie;
  • „lapte auriu”

Laptele auriu, numit si turmeric latte, se prepara dintr-un pahar de lapte (de vaca sau vegetal) si jumatate de lingurita de curcuma. Il poti indulci cu sirop de agave si mai poti adauga, dupa gust, piper, ghimbir sau scortisoara. Poate fi servit fierbinte sau rece.

Pentru cele mai bune rezultate, alege varianta BIO, fara organisme modificate genetic.

Din pacate, turmericul nu se absoarbe atat de bine in fluxul sangvin, iar efectele sale benefice apar in urma unui consum mai mare. De aceea, pentru a ajunge la cantitatile care si-au dovedit beneficiile in studiile cercetatorilor, va trebui sa optezi pentru suplimente alimentare.

Capsulele de turmeric sunt simplu de administrat: pot fi consumate ca atare sau desfacute si preparate ca ceai. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de pana la 2 ori pe zi, in timpul mesei.

Varianta de 800 mg si 100 de capsule contine radacina de curcuma simpla. Aceasta neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi, este un antioxidant natural puternic si scade riscul de aparitie al multor afectiuni.

 

Varianta de 1000 mg si 120 de capsule include si extract de piper. Rolul celui din urma este de a stimula absorbtia curcuminului, facilitand trecerea substantei active in fluxul sangvin.

Fie ca o folosesti ca ingredient in preparate delicioase sau o consumi sub forma de supliment alimentar, curcuma are beneficii importante. Asadar, include-o mai des in dieta, tinand cont de dozele recomandate si bucura-te de o viata mai sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email