fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Valeriana – Descopera beneficiile, proprietatile si utilizarea

Cuprins articol

Utilizata de mii de ani in medicina naturista, valeriana are numeroase beneficii pentru sanatate. Desi este cunoscuta in special pentru imbunatatirea calitatii somnului, proprietatile sale au efecte si asupra altor probleme. Descopera ce contine, cum iti poate imbunatati viata, cum se consuma, dar si ce contraindicatii exista.

Ce este valeriana?

Valeriana este o planta cu flori originara din Europa si Asia, folosita in scopuri terapeutice inca din timpul grecilor si romanilor antici. Extractul din radacina este cunoscut in special pentru efectele sale benefice asupra somnului. Nu trebuie confundata cu planta ale carei frunze sunt consumate in salate. Cel mai des este consumata sub forma de suplimente alimentare, care pot fi gasite ca tablete, capsule, tinctura sau ceai.

Care sunt beneficiile valerianei?

Combate insomnia si imbunatateste calitatea somnului

Cel mai cunoscut efect al radacinii de valeriana este legat de calitatea somnului. Cercetarile au dovedit ca este sigura atat pentru copii, cat si pentru adulti si varstnici, indiferent daca sunt sanatosi sau sufera de insomnie, anxietate, depresie sau dementa.

Un studiu publicat in Journal of Evidence-Based Integrative Medicine arata ca radacina de valeriana imbunatateste calitatea somnului la 450-1410 mg/zi timp de 4-8 saptamani. Din cauza naturii instabile a unor componente, extractul de valeriana, la 300-600 mg/zi timp de 5 zile-4 saptamani a dus la rezultate inconsistente.

Amelioreaza simptomele anxietatii

Radacina de valeriana poate ajuta in tratarea anxietatii, insa momentan nu exista suficiente dovezi care sa sustina acest fapt. Cu toate acestea, persoanele care iau suplimente in mod regulat declara ca se simt mai calmi, observand scaderea stresului si anxietatii, arata VeryWellMind.

Este adjuvant in sindromul premenstrual

Simptomele sindromului premenstrual variaza de la persoana la persoana, insa cele mai frecvente sunt:

  • oboseala;
  • irascibilitatea;
  • sensibilitatea sanilor;
  • modificari ale starii de spirit;
  • anxietate;
  • alternarea rapida intre tristete si furie

Un studiu publicat in Journal of Traditional and Complementary Medicine arata ca extractul de radacina de valeriana poate reduce simptomele emotionale, fizice si comportamentale ale SPM. Cercetarea a fost efectuata pe 100 de studente, fiind excluse cele care nu aveau simptome si cele care acuzau simptome puternice.

Reduce simptomele menopauzei

Valeriana mai poate fi eficienta si in tratamentul bufeurilor ce apar la menopauza. Un studiu publicat in Iranian Journal of Pharmaceutical Research sustine ca aceasta radacina poate fi considerata un tratament de succes pentru femeile ajunse la menopauza care nu doresc sa primeasca terapie hormonala.

Mai mult, aproape 50% dintre femeile aflate in post menopauza sufera de tulburari ale somnului. Asa cum am aratat mai sus, valeriana le poate ajuta si prin imbunatatirea calitatii somnului.

Amelioreaza simptomele sindromului picioarelor nelinistite

Boala Willis-Ekbom, numita si sindromul picioarelor nelinistite, este o afectiune a sistemului nervos care provoaca miscarea necontrolata a picioarelor in urma unei senzatii neplacute. Episoadele au loc in general noaptea, dar si in urma unei perioade mai lungi de inactivitate (un drum lung cu masina sau avionul, de exemplu). Aceste miscari pot duce la oboseala sau dureri musculare.

Rezultatele unui studiu publicat in Alternative Therapies in Health and Medicine sugereaza ca utilizarea a 800 mg de valeriana timp de 8 saptamani imbunatateste simptomele sindromului picioarelor nelinistite si scade somnolenta in timpul zilei.

Ajuta la ameliorarea tulburarilor digestive

Indigestia si disconfortul abdominal experimentate dupa o masa copioasa pot fi ameliorate printr-un amestec de plante. Se utilizeaza radacina de valeriana, flori de galbenele, flori de musetel, radacini de obligeana, lemn-dulce si nalba-mare.

Se maruntesc cat mai bine, apoi se lasa la macerat peste noapte in jumatate de cana cu apa. Se strecoara si se lasa deoparte. Plantele ramase se infuzeaza 15 minute intr-o cana de apa fierbinte. La final, cele doua extracte se combina. Se bea jumatate de cana inainte de masa si jumatate dupa masa.

Care sunt valorile nutritionale ale valerianei

Radacina de ghimbir uscata si pisata contine:

  • vitamine: A, B1, B2, B6, B9, C, E si K;
  • minerale: fier, fosfor, calciu, magneziu, potasiu;
  • acizi grasi omega-3;
  • alcaloizi;
  • acid izovaleric;
  • acid gama-aminobutiric;
  • acid
  • salicilic;
  • acid cafeic;
  • izovaleramida;
  • flavonoizi;
  • tanini

100 gr valeriana contin:

  • 4,63 gr proteine;
  • 1,17 gr grasimi;
  • 2,24 gr carbohidrati;
  • 77 gr fibre insolubile;
  • 7,3 gr fibre solubile

Ce rol are valeriana pentru organismul uman?

Fiecare dintre elementele de mai sus are un rol important pentru corp. Alcaloizii au proprietati analgezice si antibacteriene, izovaleramida este sedativa si combate anxietatea, acidul izovaleric are un rol anticonvulsiv, iar acidu salicilic contribuie la vindecarea rapida a ranilor.

Cat despre vitamine, acestea sunt esentiale pentru buna functionare a organismului uman.

Vitamina A: ajuta in asimilarea calciului, sprijina sistemul digestiv, ajuta la formarea anticorpilor si sprijina vederea.

Vitamina B1: transforma glucoza in energie, contribuie la functionarea nervilor, a muschilor si a inimii, este necesara pentru descompunerea grasimilor si a proteinelor.

Vitamina B2: ajuta in prevenirea bolilor oculare, poate preveni si trata anemia si contribuie la productia de energie.

Vitamina B6: este implicata in productia de hemoglobina si serotonina, poate trata simptomele sindromului premenstrual si trateaza greata din timpul sarcinii.

Vitamina B9 (acid folic): contribuie la formarea globulelor rosii, sprijina dezvoltarea maduvei osoase si sustine digestia.

Vitamina C: protejeaza celulele si previne deteriorarea lor, gestioneaza hipertensiunea, are un rol reparator la nivelul pielii si reduce riscul manifestarilor cardiovasculare.

Vitamina E: protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi, sprijina sistemul imunitar si mentine sanatatea vaselor de sange.

Vitamina K: este esentiala in absorbtia calciului, poate reduce aparitia cancerului si sustine coagularea sangelui.

Desigur, si mineralele au numeroase beneficii.

Fier: este esential pentru producerea de sange, mentine concentrarea si energia, regleaza temperatura corpului.

Fosfor: mentine sanatatea sistemului usor, contribuie in producerea energiei si utilizarea corespunzatoare a muschilor.

Calciu: asigura buna functionare a sistemului osteoarticular, densitatea osoasa si functionarea celulelor nervoase si musculare.

Magneziu: asigura o digestie buna, sustine sanatatea inimii, este esential pentru muschi si scade riscul depresiei.

Potasiu: regleaza sinteza hormonilor, este esential pentru crestere si contribuie la echilibrul normal al apei.

Cum se administreaza corect valeriana?

Pentru insomnie in cazul adultilor se recomanda diferite variante:

  • 400-900 mg extract de valeriana inainte de culcare timp de 6 saptamani;
  • 375-500 mg de extract de valeriana si 83-120 mg extract de hamei inainte de culcare timp de 2-4 saptamani;
  • 300 mg de extract de valeriana, 30 mg extract de hamei si 80 mg extract de floarea pasiunii inainte de culcare timp de pana la 2 saptamani

Se recomanda consumul cu 30 de minute pana la 2 ore inainte de culcare.

Ceai de valeriana

Daca preferi sa consumi aceasta planta sub forma de ceai, acesta se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita si 250 ml de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 15 minute. Nu se recomanda consumul a mai mult de 2 cani pe zi, indiferent daca sunt baute seara sau pe parcursul zilei. De asemenea, e bine sa nu depasesti 2 saptamani de cura.

Contraindicatii

Compusii din valeriana duc la reducerea stresului si la imbunatatirea somnului, insa din acest motiv nu trebuie combinati cu alte elemente care produc depresia sistemului nervos central. Acestea includ alcoolul, opiaceele, medicamentele antihistaminice si benzodiazepinele.

Utilizarea radacinii este descurajata in timpul sarcinii si alaptarii din cauza incertitudinii concentratiei din preparatele cu valeriana.

Adultii sanatosi nu ar trebui sa consume valeriana mai mult de 2 luni. Aceasta poate cauza efecte negative precum ameteala, dureri de stomac, dureri de cap, palpitatii, confuzie, reactii alergice, dar si toxicitatea ficatului, in cazul administrarii unei doze prea mari.

Produse cu valeriana recomandate

Suplimentele alimentare sunt o mod simplu si la indemana prin care te poti bucura de proprietatile benefice ale valerianei.

Capsulele Calm Tabs din valeriana, floarea pasiunii si musetel te ajuta sa combati in mod delicat tensiunea emotionala, nelinistea si insomnia, imbunatatind starea generala in cazul tensiunii psihice permanente.

Floarea pasiunii poate ajuta si in cazul transpiratiei excesive si a irascibilitatii crescute. Musetelul are efecte antiinflamatorii si relaxeaza musculatura organelor interne. Produsul mai contine si hamei, un alt remediu pentru insomnie, dar si coaja de portocala, care stimuleaza digestia si tine la distanta raceala si gripa. Doza zilnica recomandata este de 2-4 capsule cu o ora inainte de somn sau cand doresti sa te relaxezi.

 

Mood Support este un supliment nutritiv care ajuta la sustinerea unui sistem nervos sanatos si a unei stari de dispozitie pozitive si echilibrate. Contine vitaminele B1, B3, B6, acid folic, B12, magneziu, zinc, dar si sunatoare, busuioc sfant, valeriana si taurina. Doza zilnica recomandata este de 2 capsule pe zi, doar pentru adulti.

 

Daca doresti un produs cu mai putine ingrediente, iti recomandam capsulele extract de valeriana, de 450 mg. Acestea normalizeaza tensiunea arteriala, sustin starea de calm, cresc nivelul serotoninei, induc un somn odihnitor si reduc manifestarile gastrointestinale. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 5 capsule inainte de culcare.

 

Suplimentele alimentare cu valeriana iti pot imbunatati calitatea vietii indiferent daca suferi de insomnie, anxietate, tulburari digestive, sindromul picioarelor nelinistite sau simptomele sindromului premenstrual ori ale menopauzei. Pentru a te bucura de cele mai bune efecte, tine cont de dozajul recomandat si fa pauze intre tratamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email