fbpx

Go-Vita

Livrare Gratuita pentru comenzile de minim 249 lei!

Bromelaina – Ce este si ce beneficii are pentru sanatate

Cuprins articol

Bromelaina este un supliment ce devine tot mai cunoscut datorita beneficiilor sale. Descopera din ce se extrage, cum actioneaza, pentru ce afectiuni poate fi utila, precum si cum se utilizeaza.

Ce este bromelaina?

Bromelaina reprezinta un grup de enzime numite enzime proteolitice si se gaseste in fructele si tulpina plantei de ananas. Extrasul are o lunga istorie in medicina populara, in special in America Centrala si de Sud. Pe masura ce ananasul a inceput sa fie cultivat in regiuni tropicale si subtropicale din intreaga lume, bromelaina a capatat tot mai multe popularitate. In prezent, este clasificata drept supliment alimentar.

Cand este indicata bromelaina?

Cel mai des, bromelaina se foloseste local, pentru a indeparta pielea moarta de la arsuri, sau oral, pentru a reduce inflamatia si umflarea, in special a cailor nazale. Totodata, e utilizata pentru reducerea durerii musculare, pentru osteoartrita si ca ajutor digestiv.

Ce alimente contin bromelaina? 

In afara de ananas, nu exista alimente care contin bromelaina. Cea mai comuna sursa comerciala este tulpina, bromelaina fiind usor de extras dupa ce fructul a fost recoltat. 

Ananasul este un fruct tropical adora in intreaga lume. Se poate consuma proaspat, dar si gatit, de obicei la cuptor sau la gratar. Fireste, in afara de gustul delicios, ananasul are si beneficii importante pentru sanatate.

Are un continut bogat de antioxidanti, care ajuta organismul sa scape de stresul oxidativ. Acesta e cauzat de radicalii liberi, molecule care provoaca leziuni celulare legate de inflamatia cronica, slabirea sistemului imunitar, boli de inima, mai multe tipuri de cancer si diabet.

Poate ameliora simptomele artritei. Exista mai multe tipuri de artrita, iar cele mai multe implica inflamarea articulatiilor. Pentru ca ananasul are proprietati antiinflamatoare, poate ameliora durerile cauzate de artrita.

Are un continut ridicat de vitamina C. Mai exact, o portie de ananas (aproximativ 160 gr) contine 88% din doza zilnica recomandata. Vitamina C intareste imunitatea, reduce riscul de boli cronice, ajuta la scaderea hipertensiunii si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.

Are un continut ridicat de mangan. O portie de ananas (aprox. 160 gr) contine 109% din doza zilnica recomandata. Manganul ajuta la producerea de energie, repara tesuturile deteriorare, e esential pentru metabolizarea vitaminelor B1 si E, are rol antioxidant si contribuie la dezvoltarea scheletului.

Beneficiile bromelainei

S-au efectuat numeroase studii referitoare la bromelaina si posibilele sale beneficii pentru sanatate. Iata in ce moduri ne poate ajuta aceasta enzima.

Imbunatateste digestia

Daca te confrunti cu indigestie, afla ca bromelaina ti-ar putea fi de folos. Organismul nostru produce enzime cu care descompune alimentele, insa ele pot avea niveluri scazute in functie de varsta sau stilul de viata. Pentru ca bromelaina digera proteine, e benefica de luat impreuna cu o masa care include multe proteine, fie de origine animala sau pe baza de plante.

De asemenea, enzima contracareaza anumiti agenti patogeni intestinali care provoaca diaree. Drept urmare, poate fi utila si daca ai aceasta problema.

Poate ameliora simptomele osteoartritei

Osteoartrita este o boala care afecteaza cartilajul articulatiilor, deteriorandu-l treptat. Cand oasele nu mai sunt separate de cartilaj si se freaca unul de altul, apar simptomele specifice, printre care dureri, rigiditate, deformari articulare si limitarea miscarilor.

MAi multe studii au aratat ca bromelaina poate fi un tratament eficient pentru durerea, umflarea tesuturilor si rigiditatea articulatiilor. Imbunatatirile au fost observate in cazul persoanelor carora li s-au administrat 400 mg de bromelaina de doua ori pe zi.

Poate fi eficienta in tratarea bolilor cardiovasculare

Bromelaina inhiba capacitatea trombocitelor de a se lipi. Acest lucru poate ajuta la reducerea formarii cheagurilor si a evenimentelor cardiovasculare. De aceea, suplimentele pot fi de folos pacientilor care sufera de boli precum hipertensiunea arteriala, atacul de cord, accidentul vascular cerebral si boala arterelor periferice.

Poate contribui la combaterea cancerului

Un studiu din 2010 a indicat faptul ca bromelaina e promitatoare in combaterea cancerului. Totul se datoreaza capacitatii sale de a avea un impact pozitiv impotriva cresterii celulelor canceroase. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare.

Poate fi utila in tratarea arsurilor

Crema cu bromelamina este un tratament alternativ pentru arsurile cutanate profunde. Aplicarea sa are ca rezultat o escarectomie selectiva nechirurgicala, adica indepartarea pielii moarte. Acest lucru este realizat cu o afectare minima a tesutului viabil. Primele dovezi sugereaza ca tratamentul rezulta in reducerea numarului de rani care necesita interventie chirurgicala, necesitatea grefei de piele, precum si ratele de infectie si durata specializarii.

Poate fi eficienta in atenuarea simptomelor sinuzitei cronice

Un studiu pilot a descoperit ca suplimentele de bromelina sunt eficiente in atenuarea congestiei, umflaturilor si altor simptome asociate cu sinuzita cronica. In timp ce sinuzita acuta apare brusc, este cauzata de un virus sau o bacterie si poate fi tratata in maxim o luna, situatia e diferita in cazul sinuzitei cronice. Aceasta are o durata de peste 3 luni si are nevoie de un tratament complex pentru a fi vindecata.

Poate fi benefica persoanelor cu astm

Rezultatele unui studiu pe animale a aratat ca bromelaina poate fi de folos in cazul astmului bronsic si a aldor forme de boala alergica a cailor respiratorii. Beneficiul se bazeaza pe proprietatile antiinflamatorii, insa e nevoie de mai multe studii pentru a demonstra ca suplimentul este intr-adevar util si oamenilor.

Mod de utilizare si doze recomandate

Bromelaina poate fi consumata sub forma de pastile sau tablete pentru uz oral. De asemenea, e disponibila si sub forma de crema, pentru uz local. Chiar daca este extrasa din ananas, consumul acestui fruct sau a sucului de ananas nu furnizeaza o doza suficient de mare pentru a fi eficient.

Suplimentele cu bromelaina, la fel ca toate suplimentele alimentare, se administreaza doar la recomandarea medicului. Inainte de a achizitiona bromelaina, discuta cu doctorul tau si urmeaza instructiunile de dozare oferite de acesta. Dozele variaza de la 40 la 400 de mg per portie, de 2-3 ori pe zi, timp de pana la 13 luni. 

Atentie, suplimentele alimentare nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata. Daca achizitionezi suplimente cu bromelaina, citeste prospectul sau informatiile de pe ambalaj.

Contraindicatii

Bromelaina poate provoca reactii adverse, in special daca este luata intr-o doza prea mare. Acestea includ greata, varsaturi, diaree si sangerare menstruala mai abundenta decat in mod normal.

Suplimentele nu trebuie utilizate de persoane alergice la ananas sau la polen, latex, telina, fenicul, morcov si grau. 

De asemenea, bromelaina poate interactiona cu un numar de medicamente, printre care:

  • anticoagulante (aspirina, ibuprofen, nurofen, advil): poate cauza sangerare crescuta si aparitia vanatailor
  • antibiotice: poate creste efectele secundare ale antibioticelor pentru ca modifica modul in care organismul le absoarbe
  • sedative (xanax, valium etc): poate face medicamentele mai puternice
  • alcool si valeriana: poate creste efectele sedative ale acestor substante

Ce suplimente cu bromelaina va recomandam?

Daca vrei sa te bucuri de beneficiile bromelainei, ia in considerare unul dintre aceste suplimente alimentare. Important: suplimentele alimentare se administreaza doar la recomandarea medicului.

Enzime Ananas Bromelaina 500 mg-120 de capsule poate contribui la reducerea tusei si a mucusului nazal, poate contribui la refacerea tesuturilor dupa leziuni post-operatorii si post-traumatice, poate imbunatati functia exocrina a pancreasului si poate reduce efectele indigestiei. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de pana la 2 ori pe zi, in timpul mesei.

Enzime Ananas Bromelaina 500 mg-60 de capsule sustine functie gastrointestinala adecvata si poate ajuta la confortul articulatiilor si muschilor. De asemenea, poate fi utila ca tratament complementar pentru sinuzita si ofera protectie cardio-vasculara. Doza zilnica recomandata este de 1 capsula de pana la 2 ori pe zi, de preferat in timpul mesei.

Turmeric cu Bromelaina-90 de capsule

Turmeric cu Bromelaina-90 de capsule combina efectele benefice ale celor doua substante. Produsul reduce inflamatiile, imbunatateste memoria, calmeaza durerile articulare, diminueaza riscul de aparitie a bolilor coronariene si poate contribui la combaterea depresiei. Doza zilnica recomandata este de 1-2 capsule de 2 ori pe zi, in timpul mesei.

Asadar, daca ai probleme cu digestia, suferi de osteoartrita, de boli cardiovasculare, cancer, sinuzita cronica, astm sau ai avut arsuri, bromelamina poate fi eficienta in tratarea lor. Discuta cu medicul tau pentru a afla daca enzima te poate ajuta si tine cont de indicatiile sale in ceea ce priveste doza recomandata. 

Referinte:

  • “BROMELAIN: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2015, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-895/bromelain. Accesat la 27 Sept. 2022.
  • Whelan, Corey. “Bromelain.” Healthline, Healthline Media, 2020, www.healthline.com/health/bromelain. Accesat la 27 Sept. 2022.
  • ‌Wartenberg, Lisa. “Pineapple: 8 Impressive Health Benefits.” Healthline Media, 2022, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple. Accesat la 27 Sept. 2022.
  • Caspero, Alex. “6 Impressive Benefits of Bromelain You Should Know.” HUM Nutrition Blog, 2018, www.humnutrition.com/blog/bromelain/. Accesat la 27 Sept. 2022.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie acest articol:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email